joi, iunie 27, 2024

Europarlamentarii și presa.Cazul Norica Nicolai

EturboNews.com informează că un europarlamentar român s-a adresat Comisiei Europene pentru apărarea libertății presei. Aparent, o veste bună. Vestea proastă este că Norica Nicolai, europarlamentar liberal din grupul ALDE, nu libertatea presei românești o apăra în scrisoarea adresată Comisarului pentru Justiție, Viviane Reding, ci pielea Antenelor, a lui Voiculescu și a celor implicați în afacerea șantajului aflată sub ancheta DNA. Pentru distinsa liberală cu studii juridice cercetarea infracțiunii este ”un atac orchestrat la adresa libertății media”, interogarea martorilor este curată ”intimidare” conducând la”înfricoșarea angajaților”. Se exportă astfel în forul european strategia de aburire elaborată de trustul Intact și practicată seară de seară în numele libertății presei: se învăluie autorii și complicii infracțiunii cu larga libertate a presei, iar porcăria se prezintă sub acoperirea jurnalismului. În acestă lumină confuză, propagandiștii Antenei 3 devin adevărați eroi ai libertății de expresie.  Demersul de intervenție nu pare sincer, el fiind adresat Vivianei Reding pe care Norica Nicolai a acuzat-o repetat de la tribuna Parlamentului European că este adepta ”justiției selective”, deci responsabilă, alături de Barroso, de un deficit al democrației în UE. Scrisoarea este mai mult un semn de amor către Felix, partidul și televiziunile sale. Nu contează dacă o astfel de poziție pusă în vitrina Europei compromite, important este să îi facă plăcere șefului de partid și aliaților săi. ”Manelism politic”, parcă așa numea însăși Norica Nicolai la Congresul PC, pe atunci în opoziție, acest model.

Nu o dată se ivește întrebarea dacă  apartenența la un partid are sau nu efect alienant asupra celor care intră în politică. Prea des se aud politicieni susținând inepții dictate de partid dincolo de orice logică, afirmând gălăgios ceva ce combătuseră înainte sau atacându-și foștii aliați. Nici experiența parlamentarilor la Bruxelles nu vindecă pierderea uzului rațiunii. Cu un ochi la interesele autohtone de partid și cu altul la propriul buzunar, niște europarlamentari uită că ar trebui să reprezinte și interesele cetățenilor români, ca parte a Europei. Scrisoarea Noricăi Nicolai este un gest de dispreț față de valorile consacrate ale jurnalismului și se află în opoziție cu principiile reeditate în raportul Renatei Weber, liberală și ea, adoptat ca recomandare în mai anul acesta ca Norme standard pentru libertatea mass-media. Raportul propune mecanisme de reglementare menite să asigure transparența proprietății asupra mass-media, evitarea concentrării și mai ales a interferenței dintre politic, management și activitatea jurnalistică. Astfel, raportul ”solicită adoptarea unor norme destinate să asigure o abordare și o soluționare adecvate a conflictelor de interese, precum cele rezultate ca urmare a amalgamării oficiului politic și a controlului asupra instituțiilor mass-media și în special ca beneficiarii proprietari de conglomerate de media să fie întotdeauna publici pentru a evita conflictele de interes”. Mai mult, se cere monitorizarea unor aspecte controversabile care pot reprezenta un risc de pierdere a pluralismului și diversității culturale, a dreptului la informare corectă a cetățenilor. Articolele 19 și 20 ale Raportului Weber reclamă elaborarea unui cadru juridic pentru a conferi independența necesară exercitării profesiunii de jurnalist, dar și a unor Carte editoriale care să îi apere pe profesioniști”atât în fața presiunilor interne exercitate de editori sau proprietari, cât și în exterior, față de grupurile de interese politice sau economice”. Europarlamentarul Monica Macovei a avut propuneri concrete în sprijinul jurnalismului de investigație transfrontalieră,cum ar fi programul de finanțare ”Follow the money”, cât și pentru dezincriminărea calomniei, adesea în răspărul intereselor politicianiste ale propriului partid.

Deși face parte din Comisia pentru Justiție ca membru supleant, Norica Nicolai are de protejat un trust de presă amic și nu principii și libertăți, fiind dealtfel convinsă că noi, românii, avem tradiții juridice diferite de ceilalți europeni, cum afirma. Probabil acele tradiții i-au permis în anii ’90, când era procuror, să intervină ilegal în favoarea unei adopții străine, pentru ca apoi să beneficieze de o călătorie în SUA, la familia adoptivă. ”Tradiții” ilustrate cu vârf și îndesat de alt europarlamentar, Adrian Severin, anchetat pentru corupție, spre slava României în Europa. Dintre cei 60 de europarlamentari ademeniți de jurnaliștii de la Sunday Times deghizați în lobbyiști doar trei au mușcat momeala banilor: un austriac, un sloven și Adrian Severin. Ceilalți doi au demisionat deîndată, românul a rămas agățat de scaun. Ca fost ministru de externe, e greu de crezut că Adrian Severin nu înțelege ce preudicii aduce cazul său imaginii țării. Într-o emisiune difuzată pe Realitatea TV acesta se erijează senin în victimă a complotului internațional, pus la cale de misterioși dușmani ai României. Jurnaliștii britanici apar ca ”agenți provocatori” în tabloul înfricoșător zugrăvit de Adrian Severin. Nu va putea convinge însă pe nimeni că cei 12 000 de Euro încasați pentru 3 zile de ”consultanță” sunt altceva decât recompensa pentru aranjamente și, până la urmă, ilustrarea lăcomiei și ”tradiției” practicate de mulți demnitari români, acasă sau în lume: interesul poartă fesul.

Articol aparut si in Revista 22

Distribuie acest articol

1 COMENTARIU

  1. Antologica

    Vineri, 06 Iulie 2012, in plina lovitura de stat, pe la ora 8 dimineata, asa.
    Europarlamentarii Catalin Ivan (PSD) si Norica Nicolai (PNL) sustin o conferinta de presa. Antologica.
    Incepe Ivan: „Un procuror ceausist trimis la Bruxelles isi permite sa foloseasca minciuni” etc. Norica Nicolai se uita suspicioasa la colegul de conferinta de presa. Acesta continua, nedandu-si seama de situatie: „Un fost procuror ceausist care i-a arestat pe incomozii regimului trebuie sa isi dea demisia din Parlamentul European”. Norica nu stie ce sa mai creda despre Ivan; trage cu coada ochiului la el. Intr-un final, Ivan realizeaza ca publicul poate nu prea intelege exact despre care dintre procurorii ceausisti este vorba; si atunci zice Ivan: „Cerem demisia Monicai Macovei din Parlamentul European pentru ca a creat isterie generala la Bruxelles prin minciuni si manipulare”. Norica rasufla usurata. Ia aer in piept si incepe: „Romania nu este o colonie, se conduce de la Bucuresti”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Brindusa Armanca
Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro