joi, iunie 27, 2024

« Nu ma voi apuca sa bat cuie … sau sa pun becuri … Nu vreau sa fiu o vedeta. Udrea vrea si i-a reusit » (I)- interviu cu Cristian Preda

Nu regret nimic. * L-am atacat o data pe Boc in mod irational. * MRU si-a gresit calculele. * La mine a fost o intelegere politica.

Alin Fumurescu: Hristos a inviat! Cum ai petrecut Pastele?

Cristian Preda: Adevărat a-nviat! În mijlocul familiei.

AF: De ce n-am vazut pe blogul tau fotografii gen “Cristian Preda in costum popular, rosind oua in Bucovina”? Ai ceva impotriva costumelor populare? A mopului? Esti elitist?

CP: Am preferat Bucureștiul. La curățenie, am folosit aspiratorul, nu un mop :) Sunt popular într-un sens foarte precis al acestui termen, care e opus elitistului.

AF: Adica?

CP: Popular înseamnă că vreau ca în structura militanților PMP și în structura votului dat PMP să avem toate straturile societății. E exact contrariul elitismului. Popular = sociologic semnificativ. Am în societate 45% rural, aș vrea și în partid 45% rural. am 52 la sută femei, m-aș bucura să am o proporție de femei cât mai aproape de 52%.

AF: Adica esti pentru reprezentarea descriptiva …

CP: Da, asta e „popular” pentru mine.

AF: Bine, doua intrebari atunci. Una: Reprezentarea descriptiva pleaca de la premisa reprezentarii individului nu ca individ, ci ca membru al unei comunitati (tarani, femei, etc) – De acord cu asta?

CP: Da, în principiu așa e, deși mă gândesc mai întâi la mobilizare, nu la reprezentare. Aș vrea să am și 7% maghiari.

AF: Bun. A doua: poate Elena Udrea fi reprezentativa pentru comunitatea femeilor din Bucovina care fac paine-n tast si dau cu mopul?

CP: Să deosebim operațiunile de comunicare de cele de construcție. Udrea era în ofensivă de comunicare, eu vorbesc despre construcția sociologică a partidului care va fi popular dacă se va apropia de structurile sociale așa cum există ele …

AF: Deci daca te-mbraci in costum popular o data pe an si dai cu mopul in fata camereleor TV se cheama ca esti in ofensiva de comunicare? Tu de ce nu esti?

CP: Eu sunt în blugi, am un alt profil decât Udrea. Nu mă voi apuca să bat cuie în pereți pentru public sau să pun becuri, să repar vreun motor de Skoda … sau ce mai face bărbatul român prin casă ori prin curtea blocului.

AF: De ce?

CP: De ce? fiindcă sunt un biet universitar care vede în politică o povară și nu vrea să fie vedetă. Udrea vrea și i-a și reușit. Trebuie să punem resurse diferite împreună, nu să le separăm.

AF: Poate pentru ca nu e o biata universitara… A propos de povara: Am vazut ca indemni
tinerii sa-si aleaga profesii care sa le faca placere. Spui ca munca nu trebuie
sa fie o corvoada. Weber vorbeste despre Politic ca Beruf (meserie si vocatie).
E politica o vocatie sau o meserie pentru tine ?

CP: Am spus că e bine să nu faci lucruri pe care le detești. Nu detest politica …

AF: Dar e o povara …

CP: Da, e povara responsabilității. E povara pe care o porți dacă vrei să fii rațional într-un mediu care e agresiv, care produce stigmat, care vrea să amestece politica și afacerile.

AF: Multi o poarta destul de lesne, dupa cum se vede.

CP: Așa cum am spus, cred că trebuie să combinăm profiluri și resurse diferite.

AF: Regreti ceva dupa intrarea in politica « activa » ?

CP: Nu regret nimic. Am avut decepții, am greșit în numeroase rânduri, dar nu regret absolut nimic. E o experiență de confruntare cu sinele extraordinară.

AF: Asta vroiam sa intreb: Care au fost cele mai mari greseli pe care crezi ca le-ai facut de cand esti in politica ? Dar cele mai mari compromisuri?

CP: Știi vorba lui Bălcescu? Fiți mai revoluționari pentru că am făcut multe greșeli.

AF: Nu, n-o stiam.

CP: O citez ironic. Nu sunt un revoluționar. Să revenim: trei greșeli îți spun…

AF: Ascult.

CP: L-am atacat pe Boc o dată într-un mod irațional. Am spus ceva de genul: ne duce cu bicicleta pe lună. Era o răutate care nu era justificată de nimic. Mi-am pierdut cumpătul.

AF: De ce ti l-ai pierdut?

CP: A fost ceva stupid, nu mai știu toate detaliile, dar m-am complăcut într-un rol de critic, deși nu era cazul – în alte situații am fost argumentat. Aici m-a luat valul critic și nu era cazul. A doua: nu am candidat la alegerile legislative din 2012, am vrut să merg împotriva lui Antonescu și nu am avut puterea să insist pentru a obține o susținere în PDL. Am abandonat atunci când am văzut că am un sprijin modest.

AF: Crezi ca ai fi obtinut-o?

CP: Trebuia să mă bat pentru a-l obține, dar m-am oprit la jumătatea drumului. A‎ treia: am ratat coeziunea grupului reformist după congresul PDL din 2013. Am făcut câteva încercări de a ține sudat grupul, dar iarăși am cedat prea repede – înfrângerea Monicăi a fost greu de asumat de micul nostru grup. Iar eu cred că puteam să fac – eu, Cristian Preda, nu altcineva – mai multe pentru a alătura grupul reformist grupării Udrea.

AF: Am vazut ca ulterior ai si atacat-o pe MM …

CP: Din păcate, grupul reformist s-a spart, intelectualii au plecat la PMP, iar Monica a rămas cu Blaga.

AF: Grea alegere pentru intelectuali: intre Blaga si Udrea ..

CP: Alegerea a fost în 2013 și e și acum între Blaga și Băsescu. Dintre intelectualii lui Băsescu, cum ni s-a spus, nu mai e nimeni activ în PDL.

AF: De ce PMP si nu Forta Civica, bunaoara ? Ce le deosebeste in afara de scorul in sondaje (implicitsansele de a ajunge in Parlamentul European) ? Parca la ultimul interviu ma anuntai ca fuziunea celor doua e, practic, o realitate. Daca e, e bine ascunsa.

CP: MRU putea veni alături de partidul lui Băsescu și nu a făcut-o. Sper ca asta să nu-i compromită iremediabil șansele la prezidențiale.

AF: Pai MRU nu e si el in tabara Basescu? Si n-o are pe Udrea …. De ce nu i te-ai alaturat?

CP: M-a invitat în FC, iar eu i-am spus că FC și PMP trebuie să lucreze împreună.

AF: Pai la europarlamentare merg separat.

CP: Da, pentru că MRU nu a vrut să facem alianță electorală. A crezut că vom avea soarta lui Neamțu din 2012 și partidul nu va fi înregisitrat, așa că noi vom fi siliți să ne înscriem la el. A calculat greșit, și pe urmă – când am văzut că suntem recunoscuți de Tribunal – nu a vrut să vină alături, crezând că va face singur 5%. Dacă face, e foarte bine, dar riscul de a nu trece pragul există.

AF: Nu are organizatiile locale.

CP: Calculul lui MRU l-au făcut mulți alții, din PDL sau din afară. Nici eu n-am mers la PMP înainte de înregistrare, dar în cazul meu a fost un calcul făcut în toamnă.

AF: Deci ai calculat ca si MRU

CP: Nu, la mine a fost o înțelegere politică. Tomac și alți câțiva au știut de asta – nu foarte multă lume, așa cum și despre Siegfried Mureșan au știut foarte puțini. Așa cum îți amintești, te-am prevenit în corespondența noastră privată că lista pentru europarlamentare va fi o surpriză. Și a fost….

AF: Ce inseamna „intelegere politica’ in contextul asta?

(Va urma – despre intelegerile in politica, limbajul lui Traian Basescu, criza din Ucraina, Moldova, sansele dreptei, etc.)


Distribuie acest articol

8 COMENTARII

  1. O mica spovedanie-interviu.
    Se vede ca va obsedeaza Udrea (de fapt, vorba lui Geoana, nici voi nu mai stiti citi sinteti).
    „AF: De ce PMP si nu Forta Civica, bunaoara ? Ce le deosebeste…”
    Orgoliile.
    Si o intimplare pe care doua persoane o judeca diferit: motiunea de cenzura prin care guvernul MRU a cazut.

  2. Un biet oportunist neinstare de o cariera universitara la standarde europene care crede ca abureste pe cineva in afara de militantii interesati oportunisti ca si el ai partidului condus practic de nutzi ex-cocos. BTW, Fumurescu, nutzi e si ea „un biet cadru universitar” – lector univ la universitatea cretina a famigliei dumitrescu-standford.
    Ura acestor gunoaie care alcatuiesc haita clasei politice actuale se vede in spaima care i-a cuprins fatza de candidatura posibila a lui Daniel Morar – vezi si declaratia de ieri a to(lo)macului pemepist.
    TOATA clasa politica actuala trebuie sa dispara pentru ca Romania sa nu ajunga ca Ucraina.

  3. 2 banii nu mai valoreaza in ochii mei acest Cristian Preda.
    Raspusurile sunt jenante pentru un universitar cu pretentii.
    De la cine sa mai astepti schimbarea in bine a Romaniei, se pare ca de la dna Udrea si aliatii ei, fara ea nu are „viitor” tara asta..
    Trist….

  4. Imi plac Preda, Baconschi, Diaconescu, Funeriu si aproape ca as vota PMP. Dar, Udrea, care deja se erijeaza in leaderul partidului, este greu de acceptat si apreciat. Niciodata n-am inteles de ce Basescu o apreciaza si-i vede asa un viitor de aur. Nu-i vad meritele, n-a cistigat nimic, a ratat Bucurestiul la ultimele alegeri iar ca ministru nu mi s-a parut mai breaza decit oricare altul. Nu cred ca partidul are ceva de cistigat de pe urma ei si cu atit mai putin scotind-o in fata mereu. Poate o fi un expert foarte bun, dar ar fi mai bine sa fie mai in linia a doua. Femeile (o parte a lor, bineinteles) nu o vor vota pe Udrea pentru ca arata foarte bine la virsta ei, electorat nou nu va atrage din cauza imaginii lipite de Basescu pe care o are, iar electoratul de dreapta in general va fi impartit cu PDL. O prefer pe Macovei care are cu adevarat cu ce sa se laude.
    La presedintie ii vad candidati pe MRU, Morar si Ciolos. Dar e putin probabil ca vreunul va cistiga.
    Despre relatia FC si PMP adevarul este ca Udrea NU a propus o alianta cu FC, ci absorbtia FC de catre PMP, ceea ce e o mare diferenta. Probabil ca MRU ar fi acceptat o alianta, o fuziune cu PMP dar de pe pozitii egale. O alta gafa a lui Udrea.

  5. Niciodata nu l-am vazut pe omul asta mare scula. Nici ca universitar, nici ca politician. Sa o iei ca far calauzitor pe Nutzi Udrea si sa incerci o cariera politica sub fustele acestei catastrofe ce-l trage in jos si pe marinar… Ei bine, e clar ca PMP condus de blonda de la Cotroceni si populat cu personaje gen Preda va strange extrem de putine voturi. Si la europarlamentare, si la prezidentiale in toamna. Tragic e ca Basescu pare incapabil sa scape de cele doua Elene si procentele sale intra la apa tocmai datorita acetei atitudini duplicitare: pe de o parte clamezi innoirea clasei politice si meritocratia, dar pe de alta parte iesi pe scena cu Udrea, Eba si disperatii de gen Preda fara nici un carlig la electorat. Nu va fi bine.

    • @ make,
      nu stiu daca l-ai intrebat si pe lake, dar:
      – Udrea doar in capul tau mai este „blonda de la Cotroceni”;
      – „sa scape de cele doua Elene”; tu chiar nu ai aflat ca fiica-sa e retrasa din candidatura la europarlamentare? Vezi ce spune lake ;) si cum a-i vrea sa scape, fă make?
      Acum, te-as intreba: ce meserie ai de ai de il vrei pe Preda ca mare scula? esti cumva pescar, ca vorbesti de cîrlig :P

  6. Apreciez încercarea d-lui Furmurescu de a publica astfel de articole-interviu. Din păcate, entuziasmul meu inițial s-a disipat pe măsură ce am citit răspunsurile d-lui Preda. Nu e de mirare că zona auto-intitulată reformistă nu poate coagula mare lucru. Așadar, cu dezamăgire constat ceea ce am suspectat încă de la bun început, și anume că PMP este o coterie băsistă, o casă dulce slăbiciunilor jupânului de la Cotroceni, mă refer la Nuți Udrea și odrasla prezidențiala, EBA. Că veni vorba, chiar nu are nimeni curaj să îi spună obrăznicăturii lui tata că nu are ce căuta în politică? Că există precedent, mă refer la încercările Licăi Gheorghiu de a face pe marea actrița?

    Nu poți trece de serios cu astfel de personaje împinse în prim-plan, oricât de mare politolog este dl. Preda… Promovând personaj de tip Barbie Doll, care socializează cu ciobanul Artimiță și coace pască într-o ținută de țoapă (ie folk, jeans și pantofi stiletto) poate cel mult duce caii la râu dar nu îi va adăpa, cum bine zice un proverb nord-american. Recunosc, se putea întâmpla mai rău, puteam avea parte de Monster High Dolls, dar bine că ne-a ferit D-zeu de așa ceva! Unde sunt vocile feminine care pot face diferența în politică? Adriana Săftoiu nu se aude… bunul-simț, feminitatea și înțelepciunea sunt călcate în picioare de neamuri-proaste care nu știu ce să facă pentru a se băga mai în față…situația este sinistră la acest capitol.

    Nu înțeleg cum un profesor universitar, politolog și cu ani buni în politică poate accepta asemenea compromisuri. Mă tem -parafrazându-l pe prietenul meu comic George Carlin (RIP)- că dl. Preda este în plin proces de pussification. Cu bine.

  7. Mda, deja are stofa politica groasa dl. Preda, nu prea a vrut , n-a dorit-o (hahaha), dar mi se pare foarte alunecos, omul care sigur rezolva rapid dilema cu lupul, capra si varza. Interesant compromis cu d-na Udrea, pe care o apara, in multe feluri, si nu recunoaste ca este o tarancuta populara, la limita vulgarului de „Click”, penibila de prea multe ori , si apreciata exact precum baronimea, adica pentru un nimic colorat si zgomotos. Cred ca o face doar pentru ca stie ca electorul roman este asa cum este. Ma rog, nu este nimic moral in asta, dar se vede politica de sub fustele ridicate in cap. Asta banuiesc (virgula) ca se numeste realism politic. Seamana intr-un fel cu fripturismul, dar poate o fi mai suav, mai intelectual?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro