joi, iunie 27, 2024

Criza din Ucraina și Grupul de la Vișegrad

Una dintre cele mai de succes organizații ale Europei Centrale, Grupul de la Vișegrad, scârțâie din toate încheieturile sub presiunea războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

Înființată în februarie 1991 de Polonia, Ce­hoslovacia și Ungaria, pe când Ion Iliescu se pregătea să semneze un tratat politic cu URSS-ul lui Mihail Gorbaciov, Grupul de la Vișegrad a fost ve­hi­culul instituțional prin ca­re s-a realizat aderarea fos­telor state socialiste, mem­bre ale Tratatului de la Var­șovia și CAER, la NATO și Uniunea Europeană. La 23 de ani de la înființarea Grupului a cărui misiune era să scoată statele res­pec­tive de sub influența Mos­co­vei, Ungaria se întrece în reverențe la adresa Kremlinului.

La 25 septembrie, operatorul maghiar LGSZ Ltd a anunțat sistarea livrărilor de gaz către Ucraina, pretextând cu nevoia de a mări volumul de gaz pe piața internă. De la începutul verii, Gazprom a oprit exportul de gaz către Ucraina, aceasta pro­curând gaz de la vecinii aflați la granița de Vest, care importă ei gaz din Rusia și-l revând Ucrainei. Moscova nu putea să fie fericită, de vreme ce principalul element de șantaj la adresa Ucrainei, gazul, era acum procurat de la vecinii din vest, Un­garia, Slovacia și Polonia. Decizia Bu­da­pestei de a întrerupe livrarea gazului ve­nea după întâlnirea din 22 septembrie din­tre A. Miller, președintele Gazprom, și pre­mierul  Viktor Orbán și era înainte cu o zi de runda de consultări de la Berlin din­tre Rusia, Ucraina, UE și Gazprom. Mai mult chiar, în ziua în care la Berlin avea loc în­tâlnirea amintită, Orbán vizita Trans­car­patia, sub pretextul deschiderii anului șco­lar într-un institut maghiar. Miza însă es­te mai mare: reprezentarea minorității ma­ghiare în viitoarea Radă Supremă, care se va alege la 26 octombrie. Pe lângă faptul că sunt două organizații aflate în competiție, So­cie­tatea Culturală a Ma­ghia­rilor din Transcarpatia și Partidul Democratic al Ma­ghiarilor din Ucraina, la ale­gerile din 2012 au fost mo­dificate contururile circum­scripțiilor electorale, astfel încât maghiarii sunt de­za­vantajați. Soluția găsită a fost includerea candidatului ungur pe listele Blocului Poroșenko. Toate aceste mișcări întăresc impresia că Bu­da­pesta se află în tandem revizionist cu Mos­cova, împotriva Kievului.

Cehia, sub presiunea social-democraților, parteneri cheie în coaliție de guvernare, a blocat cât a putut adoptarea de sancțiuni îm­potriva Rusiei, în vreme ce primul mi­nistru slovac, Robert Fico, a amenințat că se opune cu veto sancțiunilor pe care le consideră fără noimă și contraproductive. Pe lângă Cipru, piese centrală în circuitul banilor rusești prin lume, Ungaria, Cehia și Slovacia s-au dovedit cele mai pro-Pu­tin state din UE. De cealaltă parte, Polonia formează un alt grup alături de Țările Bal­tice, cerând trupe americane pe teritoriul său, care să o apere de amenințările Mos­covei. Argumentul cel mai des invocat de la Budapesta, Praga și Bratislava este că sancțiunile economice împotriva Rusiei nu vor avea niciun efect pe termen scurt, nu vor opri agresiunea lui Putin din Ucrai­na, iar aceste țări vor înregistra pierderi economice de pe urma sancțiunilor. Plu­tește în aer un soi de neîncredere în pro­misiunile Occidentului de asigurare a se­curității țărilor din Grupul de la Vișegrad. Trei din cele patru, Cehia, Slovacia și Un­garia au urmat modelul Germaniei în po­litica față de Rusia și au pus argumentele economice deasupra intereselor strategice. Cooperarea cu Moscova s-a extins până la domenii sensibile, care afectează se­cu­ri­ta­tea energetică și sporesc dependența aces­tor țări de livrările din Rusia. Piața estică a fost destinație favorită pentru multe dintre produsele agricole sau auto­tu­ris­me­le produse în aceste țări, care nu-și găseau ușor loc în Vestul lovit de o lungă criză eco­nomică.

Și totuși, de unde neîncrederea Cehiei, Slo­vaciei, Ungariei și chiar a Poloniei în ca­pacitatea Vestului de a le asigura se­cu­ri­ta­tea? Vreme de aproape două decenii, de la Bush senior la Bush junior, Budapesta, Pra­ga, Varșovia s-au remarcat drept aliați fideli ai SUA în Europa. Au fost dați de exemplu Vechii Europe, Grupul de la Vi­șe­­grad formând Noua Europă, pro­ame­ri­cană, spre deosebire de cea Veche, câș­tigată de retorica antiamericană.

Cel mai probabil, neîncrederea Noii Eu­ro­pe în SUA a fost generată de reset-ul Mos­cova-Washington, de după războiului ru­so-georgian din august 2008, în contextul venirii la putere a unor lideri noi, Obama la Casa Albă și Medvedev la Kremlin. În iu­lie 2009, mai mulți intelectuali și oameni politici din Europa Centrală au adresat o scrisoare lui Obama, în care criticau re­tra­gerea americană din regiune, afirmând că astfel întreaga zonă se va afla sub pre­siu­nea revizionistă a Rusiei, care va urmări o agendă de secol XIX cu mijloace tactice ale secolului al XXI-lea. După 2009, trep­tat, regiunea a încetat să fie cea mai pro­atlantică voce din UE, iar scrisoarea din va­ra acelui an, în lumina recentelor evo­luții din Ucraina, se dovedește a fi fost pro­fetică.

Articol aparut in Revista 22

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

  1. va citesc ! dar de ce trebuie sa folositi´´Înființată în februarie 1991 de Polonia, Ce­hoslovacia și Ungaria, ¨¨ si apoi sa numiti iliescu ! si nu romania ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Armand Gosu
Armand Gosu
Armand Goșu predă Istoria politică și diplomatică a Imperiului Rus și a Uniunii Sovietice la Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București din 2004. A fost consilier al mininistrului Teodor Baconschi pentru spatiul ex-sovietic (2010-2012). Coordonator de programe la Institutul Român de Istorie Recentă (2002-2004) și cercetător la Institutul de istorie “N. Iorga” al Academiei Române (1991-2001). A fost redactor șef adjunct (2005-2010) și redactor șef (2012-2014) la Revista 22, editată de Grupul pentru Dialog Social. A fost corespondent la Moscova pentru Radio BBC (1995-1998 și 1999-2000). A publicat Putin împotriva Occidentului. Războiul din Ucraina și noua dezordine mondială, Editura Polirom, 2023; Putin, obsesia imperiului, Editura Polirom, 2022; Rusia, o ecuație complicată, ediția a II-a, Editura Polirom, 2022; ediția I-a, Polirom, 2021; Între Napoleon și Alexandru I. Contextul internațional al anexării Basarabiei, ediția a II-a, revizuită și adăugită, Editura Polirom, 2022; Euro-falia. Turbulențe și involuții în fostul spațiu sovietic, prefață Teodor Baconschi, desene Dan Perjovschi, Editura Curtea Veche, 2016. Între Napoleon și Alexandru I. Principatele dunărene la începutul secolului al XIX-lea, Editura Academiei Române, 2008; La troisième coalition antinapoléonienne et la Sublime Porte - 1805, avec un préface de Mihai Maxim, Les Editions ISIS, Istanbul, 2003. A coordonat și/sau editat volumele: Democrația sub asediu. România în context regional, volum coordonat de Armand Goșu și Alexandru Gussi, Editura Corint, 2019; Politică externă comunistă şi exil anticomunist. Anuarul Institutului Român de Istorie Recentă, vol. II, 2003, Editura Polirom, Iaşi, 2004; Şcoala Memoriei 2003. Prelegeri şi discuţii de la a VI-a ediţie a Şcolii de Vară de la Sighet, Fundaţia Academia Civică, Bucureşti, 2003; Despre Holocaust şi Comunism. Anuarul Institutului Român de Istorie Recentă, vol. I, 2002, Editura Polirom, Iaşi, 2003; Bukovski la Sighet, Fundaţia Academia Civică, Bucureşti, 2002 (editor și traducător). A editat volumele de documente: Istoria comunismului din România. Vol. III. Documente. Nicolae Ceaușescu (1972-1975), editori Mihnea Berindei, Dorin Dobrincu, Armand Goșu, Editura Polirom, 2016; Istoria comunismului din România. Vol. I. Documente. Nicolae Ceaușescu (1965-1971), editori Mihnea Berindei, Dorin Dobrincu, Armand Goșu, Editura Polirom, 2012; Istoria comunismului din România. Vol. I. Documente. Perioada Gheorghe Gheorghiu Dej (1945-1965), volum editat de Mihnea Berindei, Dorin Dobrincu, Armand Goșu, Editura Humanitas, 2009.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro