joi, iunie 27, 2024

„După mine potopul”! Scurtă privire asupra perspectivelor celor ce vor guverna în 2015

Există o anumită disperare în modul în care domnul Ponta aruncă, de câteva săptămâni cu pomeni electorale în toate direcţiile. Strategii de campanie numesc asta „micro-targeting” –  se identifică grupuri de alegători şi li se transmit mesaje ţinitite. Aici, în Statele Unite, este vorba doar de transmiterea unor mesaje de campanie. În România, guvernul PSD aruncă cu bani. Plata, la anul. Ca să înţelegem mai bine, un bilanţ al angajamentelor din ultimele săptămâni, cu impact pe bugetul anului 2015, aşa cum le-am găsit în presa română:

–        Pensiile vor creşte cu 5% – cu 0,5% mai mult decât formula de calcul din lege, care ar fi dus la o majorare de doar 4,5%.

–        Alocaţia pentru sprijinul familiei se majorează cu 42 de lei pentru fiecare copil, urmând ca de această măsură să beneficieze 500.000 de copii.

–        Este permis, din nou, cumulul pensiei cu salariul de la stat.

–        Ajutorul social în cadrul programului “Bani de liceu” va creşte până la 250 de lei, pentru elevi. Acum, suma este de 180 de lei.

–        Începând cu 1 decembrie, fiecare salariat din sistemul de Sănătate şi Asistenţă Socială va beneficia de o creştere lunară de 70 de lei – rezultatul negocierilor dintre sindicate şi ministerul de Finanţe.

–        Profesorii vor primi din nou bani pentru dezvoltare profesională, însă suma va fi majorată la 150 de euro, de la 100 de euro – promisiunea ministrului Pricopie, în septembrie.

–        230.000 de jandarmi, poliţişti şi alţi militari vor beneficia din nou de sporurile pentru zilele lucrate în week-end.

Se va majora şi salariul minim pe economie, de la 900 la 975 de lei, dar această măsură îi va afecta pe angajatori – de fapt, aceştia vor da înapoi o parte din banii câştigaţi prin reducerea CAS-ului – şi va creşte încasările la buget.

Guvernul nu a oferit absolut nici o estimare a acestor măsuri. Bugetul de stat care, potrivit legii finanţelor publice, trebuia să fie gata până la 15 noiembrie pur şi simplu nu există. În aceste condiţii, de totală lipsă de transparenţă, un calcul aproximativ pe care mi-am permis să îl fac – cu toate riscurile şi asumându-mi criticile – arată că ar fi vorba de pomeni de peste un miliard de euro. Vorbesc doar de impactul pe 2015. Adăugaţi la toate aceste pomeni şi: efectul reducerii CAS-ului (parţial atenuat de majorarea salariului minim), obligativitatea reducerii deficitului bugetar potrivit obiectivului pe termen mediu (MTO) asumat prin tratatul fiscal, precum şi necesara majorare a bugetului Apărării. Cei care vor guverna în 2015 vor avea o viaţă foarte grea. În paranteză fie spus, ministerul de Finanţe a încercat, la Bruxelles, să renegocieze MTO-ul, dar această solicitare a fost respinsă.

Abandonarea acordului cu FMI, ne place sau nu această instituţie, ar fi o greşeală. Acest acord nu este doar cu FMI-ul, ci şi cu Comisia Europeană, care ne răsplăteşte pentru faptul că respectăm disciplina fiscală prin acordarea acelui “top-up”, adică un plus de 10% la cofinanţarea proiectelor europene – de la 85% la 95%.

Lipsa de predictibilitate a guvernării Ponta – unele din angajamentele înşirate în acest articol sunt, deocamdată, simple promisiuni – face ca firmelor private să le fie imposibil să alcătuiască un buget. Tot mediul de afaceri este în ceaţă în legătură cu perspectivele anului viitor. După opinia mea, sunt două direcţii pentru PSD, dacă rămâne la Palatul Victoria: va reduce masiv investiţiile, cu efecte dezastruoase pe absorbţia fondurilor europene, pe creşterea economică şi pe şomaj, sau va reintroduce cota diferenţiată de impozitare. Ştiu că aceasta este sperietoarea pe care dreapta o tot flutură de când PSD s-a întors la guvernare, dar nu văd alte soluţii pentru a acoperi deficitul bugetar – precum şi toate riscurile care decurg dintr-un deficit majorat. În plus, din punct de vedere politic, ar fi o măsură coerentă ideologic cu faptul că stânga va deţine, pentru prima oară în ultimii zece ani, toată puterea.

Pentru investitorii străini, pentru mediul de afaceri, ambele scenarii sunt o catastrofă. Ceea ce face acum Victor Ponta în încercarea de a-şi cumpăra un loc la Palatul Cotroceni va fi decontat ani mulţi de acum înainte.

Îmi pare incredibil faptul că politicenii nu au învăţat nimic din dezastrul anului 2008 şi, din nou, ajungem la mâna unor guvernanţi a căror principiu este “Après moi, le déluge” (“După mine, potopul”). Şi, fiindcă veni vorba de potopul invocat de regele Ludovic al XV-lea (sau de iubita sa, doamna de Pompadour?), nu pot să nu-mi amintesc de domnul Ponta stând în barca trasă de jandarmi, alături de Liviu Dragnea, şi tratând cu deplină incompetenţă şi totală iresponsabilitate inundaţiile din Teleorman…La fel de bine va gestiona şi situaţia economică din 2015, după dezastrul pe care singur îl provoacă, acum.

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

  1. „Îmi pare incredibil faptul că politicenii nu au învăţat nimic din dezastrul anului 2008 …”

    Pur si simplu nu le pasa. Si nu e vorba de politicieni la modul general. E vorba de cei din guvern, primii pe lista fiind prim-ministrul si ministrul de finante.
    Si in definitiv de ce le-ar pasa ? Boborul nu-i sanctioneaza la vot in nici un fel.

  2. VVP tocmai se preagateste sa stranga de la gura fanilor nutreturile partial rumegate . De la 1 ianuarie , manunchiurile grase vor fi adunate , scoase dintre maxilare si puse inapoi pe raft, in incercarea de a crea un stoc de siguranta. Dar evident , pentru asta , smecherul va insarcina , cu deferenta, pe altcineva. Sa dai peste botul fiintelor care si-au pus speranta in tine nu se face . Mai bine il rogi pe seful opozitiei sa o faca , pe domnul Blaga. Doar toata lumea stie ca astia , urmasii renegati a lui Basescu, sunt niste ticalosi fara scrupule , al caror unic scop este sa ajunga la guvernare si sa fac rau poporului cocolosit de VVP. Dar asta este democratia , rotatia intre Bine (PSD) si rau ( sistemul ticalosit). Blamabilii de PDL-isti , mascati acum in penelisti, vor face rau poporului , neonorand promisiunile perfect fezabile ale jemanfisistului , furand bani sub pretextul relansarii investitiilor , creand cu greu cateva locuri de munca oferite de cele cateva companii venite sa colonizeze tara. Dar bine ca El va vedea toate aceste nerusinari, le va sanctiona de la inaltul pupitru la care poporul l-a cocotat si gratie spiritului sau critic , al vorbei sale cu n intelesuri din care fiecare scoate invatatura dupa plac si nevoi , va salva din nou tara .

  3. 1. „Sunt peste 18,2 milioane de români cu drept de vot. 4,8 milioane au votat cu Nastase, 4,5 milioane au votat cu Geoana si 4.4 milioane au votat USL în anul alegerilor parlamentare.
    Aproape 14 milioane de români ar putea da peste cap toate calculele şi scenariile formulate de şmecherii care trag sforile în politică. Cu cât vin la vot mai mulţi dintre ei, cu atât este mai mic procentul pe care îl pot controla cei din grupul infracţional organizat.”
    Este un adevăr simplu, uşor de priceput, pe care caută să-l mascheze grupul infracţional organizat din politică.”
    S’apoi, analistii, in majoritate, spun ca cei „scarbiti” de manariile politice, au/prefera/t sa stea acasa. Ponta, cu siguranta, cunoaste, iar el fiind principalul beneficiar/perdant , interesul lui va fi sa se mentina acest „status quo”.

    2. S-apoi, gogorita cu “referendumul pentru monarhie”. Orice momeala, „vandabila” pentru “poporu’ lu’ Lapusneanu”, va fi scoasa pe taraba PSD in zilele urmatoare.

  4. Domnule Mihoc
    Întru totul de acord cu dvs. Anul 2015 va fi extrem de greu în România. Și greul va continua încă mult timp.

    • Doamne,ce zăluzi,ia puneţi-l pe acest Miop să trăiască cu 900-1000 lei pe lună să vedem cum s-ar descurca.Mai grav este că sunt români care înghit pe nemestecate tot ce sloboade ăsta pe gură.Domnilor nu cumva legea pensiilor prevede indexarea pensiei anual cu indicele de inflaţie plus încă un coeficient din creşterea salariului nu ştiu care.Aveţi părere cât este alocaţia pentru copii în Spania Franţa şi în alte ţări din UE.Păi este de câteva sute de euro.Nu pot să cred cum victima este fascinată de călău .Toţi îşi înjură compatrioţii că spune dl Mioc.

  5. Analiza este buna, dar paradigma este gresita!
    Afirmatia :
    „Pentru investitorii străini, pentru mediul de afaceri, ambele scenarii sunt o catastrofă”

    este perfect adevarata, insa este lipsita de sens, ca si intrebarea „ce culoare are electronul?”

    Lui Ponta, sau mai degraba lui Ilon Ilci, nu ii pasa de investitoriii seriosi, ba chiar DORESTE sa ii alunge, pentru ca nu vrea o atra dezvoltata economic! Scopul sau este sa aplipeasca Romania la Federatie, in cintextul recentei expansiuni a Marii Rusii. In astfel de circumstante, criteriile ecomomice sau financiare devin caduce, intr-un regim autoritar, ba chiar totalitar, nu ami exista CAS, buget sau problema MTO!
    Numai intr-o DEMOCRATIE, guvernantii trebuie sa isi bata capul cu asa ceva ….

  6. Nu il suport pe Ponta dar imi doresc ca castige opozitia presedintia dar prim ministru sa ramana tot Ponta sa vedem cum isi va scoate camasa cu abuzuzurile la bani publici cu POMENI electorale. Va junge el repede la DNA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

George Mioc
George Mioc
George Mioc este antreprenor, CEO al unei firme americane (PSI Industries). Este stabilit in SUA din 1976. Este inginer: CDS, Scranton, Pennsylvania (1985) Associate Degree in Mechanical Drafting & Design Technology.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro