joi, iunie 27, 2024

Numai moartea este ireversibilă

N-am știut niciodată dacă este instinctivă, spontană, sau învățată cu pixul în mână, la școala luptei politice pure și dure, această tactică de a arunca din traistă o mie de iepuri o dată pentru ca eventualii câini ( „de paza ai democrației”, nu?) să nu se decidă după care trebuie să alerge. Știu însă, fiindcă văd cu ochii, cum în acest răstimp de derută generală, răufăcătorii, spărgători de bănci, sau simpli borfași, sau psd-iști în campanie, își ating obiectivul  lor punctual, precis, a cărui  realizare ei știu precis și cât durează și cât costă. Niciuna dintre  tacticile lor, atât de funciar necistite, cum necistite și viclene sunt manevrele pisicii când prinde vrabia, manevre pe care le admitem totuși, cu oarecare uimire admirativă, fiindcă toate vietățile trebuie să se hrănească, nu mă dezgustă la animalele noastre politice, cum mă dezgustă aceasta.

Într-adevăr, la ce poți să fii mai atent zilele astea, când mai sunt doar vreo 72 de ore  până când o să stăm cu ochii pironiți în televizoare ca să vedem dacă ne ducem pe copcă, sau scăpăm și de data asta la mustață ?  La obrăznicia minciunii care se lăfăie pe toate  clădirile, de-a lungul și de-a latul țării, până în inima necoruptă a Deltei, cum că DOAR Ponta garantează pensiile? La tupeul lui Robert Turcescu de a se întoarce după trei săptămâni de penitență, nici o lună de miere completă, cu emisiunea 100 % ( sută la sută ce? se întreabă o prietenă)?  La tentativa de a secretiza furtișagurile prin lege  pe care parlamentarii noștri, jumătate la Rahova, la Jilava și pe la DNA, se pregătesc s-o voteze? La poza Elenei Udrea cu fustiță și taior de un alb îngeresc, asigurându-ne că este „ bună pentru sănătate”?  La fluturașii lipiți de talonul de pensie cu „Iohanis vă taie pensia” ?  La alba/neagra cu uite compatibilitatea, nu e compatibilitatea  aceluiași?

În toată această alergare bezmetică după mia de iepuri scoși din traistă de infractori mai mari sau mai mici, ca preambul al loviturii, un om tânăr, sănătos, inteligent, integru, realizat, se întoarce din America să facă greva foamei în sediul GDS din Calea Victoriei, după ce a epuizat toate celelalte metode de a obține dreptate într-un dosar pe care-l înaintează justiției de 25 de ani.  Andrei Ursu, fiul lui Gheorghe Ursu este în a zecea zi de greva foamei. El cere ca fostul ofițer de securitate Marin Pîrvulescu, vinovat pentru moartea  tatălui său, să  fie judecat pentru faptele sale și pedepsit.

Reproduc aici ce scriam în 2000 în Lexiconul negru, unelte ale represiunii comuniste, despre Marin Pârvulescu.

Pîrvulescu Marin – ofiţer de Secu­ritate, lucrând între 1966 şi 1990 în Direcţia de Cercetări Penale din De­par­tamentul Securităţii Statu­lui. Anchetator al inginerului Gheor­ghe Ursu, decedat în 1985 în urma torturilor în ancheta la care a fost supus, pentru vina de a-şi fi notat într-un jurnal opinii politice anticomuniste.

Este născut în 24 ianuarie 1940, în comuna Bălteni, judeţul Olt. A ur­mat Facultatea de Drept. Pînă la 1martie 1990 cînd a ieşit la pen­sie a lucrat doar în Securitate. Nu ştim cu certitudine dacă Marin Pîrvules­cu l-a torturat cu propriile mîini pe Gheorghe Ursu.

După ancheta deschisă după Re­vo­luţie în dosarul lui Gheorghe Ursu, avocaţi, familie, jurnalişti sînt unanimi în a opina că Marian Clită, torţionarul scos în faţă de Securi­tate spre a-i proteja pe marii vinovaţi, ia în chip sperjur asupra lui faptele anchetatorilor. Dacă Marin Pîrvulescu l-a torturat cu proprii­le mîini pe Gheorghe Ursu, nu este o întrebare esenţială decît pentru Justiţie. Că se folosea de un om, pe nume Marin Clită, sau de un baston de cauciuc (numit, acesta, „Cris­ tinel“), sau de orice altă unealtă, nu schimbă calitatea de reprezentant al represiunii a lui Marin Pîrvu­les­cu. Cu toate acestea, şi în cazul lui Procuratura militară a hotărît la rejudecarea procesului neînce­perea urmăririi penale (v. Gheorghe Vasile).

Informația din acest articol este săracă (în dosarul de azi se atestă și că Pîrvulescu și-a torturat victima cu propriile mâini, așa cum se știe și că tratamentele neomenoase sunt imprescriptibile, ca și genocidul), nu doar fiindcă a fost scris în anul 2000. Ci pentru că, spre deosebire de Vișinescu, cel plimbat de Antene ca niște diabolice moaște ale luptei lui Gâdea/Voiculescu împotriva Securității, Pîrvulescu este născut în 1940. Deși pensionar, căci din Securitate, date fiind condițiile grele de muncă, te pensionai foarte tânăr, are încă  relații în mafia securistico-politică aflată azi la conducerea României. Iar faptele acestei mafii, chiar dacă nu sunt încă secretizate prin lege, sunt secrete prin complicitatea de Cosa Nostra a acestei rețele.

Da, sunt năucitor de mulți iepuri după care au de alergat zilele acestea câinii de pază ai democrației, cei care informează opinia publică despre ce se întâmplă.  Și, mai ales, cei care îi ajută să afle ce se întâmplă esențial. Și esențial este că un om  și-a propus să moară  pentru adevăr într-un moment când României întregi nu-i stă gândul la adevăr. Da, ar fi teribil de rău să iasă Victor Ponta președinte. Ar fi nedrept ca dreapta dezbinată să nu fie trasă la răspundere pentru  eșec. Ar fi îngrozitor ca odioasa Laura Georgescu să mai rămână în CNA. Ar fi penibil  să nu i se închidă televizorul în nas lui Robert Turcescu de câte ori apare după gogoșile pe care ni le-a vândut vreme de două decenii.

Dar dintre toate aceste dezastre, doar moartea este ireversibilă. Și în aceste zile demente, anume moartea lui Andrei Ursu, aici, sub ochii noștri, în mijlocul Bucureștiului, la sediul Grupului de Dialog Social din Valea Victoriei.

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

  1. ca o gluma (proasta. a cuiva fara umor)
    stefan isi „mobiliza” razesii, vladimirescu pandurii, iancu motii
    ramineau la vatra ologii si slugile
    dupa ce milioane de romani tineri, activi, creativi si au luat in ultimele decenii lumea n cap, cine a ramas la vatra ? sint foarte vizibili ! imberbi, gusati, cu burtile revarsate peste curea, cu neuronul lejer intr o cutie craniana minuscula. ei decid cine asfalteaza bordurile si tot ei impart frimiturile care i tin in viata pe batrini si bolnavi. si pentru ca favorul sa se intoarca, acestia le vor da la rindul lor votul.

  2. Să mă mai mir de cazul Andrei Ursu, să nu mă mai mir! Gheorghe Ursu a devenit un simbol al dizidenței românești, o dovadă de necontestat a cruzimii halucinante la care s-au dedat slugoii sistemului. Doar un simbol. Dar noi nu mai avem nevoie de simboluri. Suntem o masă informă care nu mai tresare decât la biciul dresorilor. Noii dresori nu sunt mai versați decât maeștrii lor, și nici nu e nevoie să fie. Li se oferă totul, nici măcar gestul de a cere nu-l mai fac. Nu m-ar mira ca, dintr-un capriciu,. să-și amintească Ponta de el (sau poate că e nevoie să-i spună cineva) și să îl ajute pe Andrei Ursu în cererea lui. Cred că nu știe, altfel ar fi făcut-o pentru a duce până la capăt batjocura.

  3. Nu „moartea” ci „Viata” este ireversibila. doamna Jelea. Moartea nu-i decat un punct final al vietii unui „hard”. „Hard”-ul la reciclare, „soft”-ul . . . ramane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Doina Jela
Doina Jela
Este scriitoare, autoare u unui important numar de volume, care investigheaza si analizeara regimul comunist din Romania , cum ar: Cazul Nichita Dumitru, încercare de reconstituire a unui proces comunist- 1995- Humanitas, Bucureşti, Telejurnalul de noapte, Polirom, Iaşi, 1997,( Ediţia a II-a Vremea, 2005), Această dragoste care ne leagă, Humanitas, Bucureşti, 1998, ( ediţia a II-a Humanitas, 2004), Drumul Damascului. Spovedania unui fost torţionar, Humanitas, 1999, (Ediţia a II-a, Humanitas, 2002), carte ecranizată de Lucian Pintilie în După amiaza unui tortionar, 2001), Lexicomul negru, Unelte ale represiunii comuniste, Humanitas, 2001. Afacerea Meditaţia Transcendentală, în colaborare cu Cătălin Strat şi Mihai Albu, Reuşeşti sau mori– convorbiri emailate cu Vladimir Bukovski. Ungaria 56, Revolta minţilor şi sfârşitul mitului comunist în colab. Cu Vladimir Tismăneanu (Curtea Veche, 2006). O suta de zile nu Monica Lovinescu, editura Vremea, 2008. A îngrijit ca editor la Humanitas si apoi Curtea Veche Publishing numeroase volume de acelasi profil. A fondat si a fost multi ani secretar al Asociaţiei Ziariştilor Independenţi din România, filiala românească a Asociaţiei Jurnaliştilor Europeni cu sediul la Bruxelles (AEJ).

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro