miercuri, iunie 26, 2024

Explozia de la Rompetrol si gestiunea situatiilor de urgenta

Intr-o zi de vara care nu anunta nimic special, la Rafinaria Rompetrol unde statul este si azi actionar cu peste 40% explodeaza doua rezervoare de azot si o pompa de benzina, fiind raniti mai multi salariati (este cel putin unul cu arsuri gradul III). Cititorii vechi stiu ca nu sunt la prima “abatere” in materie de scris referitor la situatii de urgenta (vezi aici:  https://www.contributors.ro/dezbatere/sariti-mai-repejor-arde-o-bucata-din-romania/)

  1. 1. Reactie de la Ministerul Energiei – 4 cu indulgenta

Pentru un guvern care are nenorocirea de la Colectiv drept piatra de temelie sau poate insasi ratiunea de a exista, prima reactie a fost a lui Victor Grigorescu, Ministrul Energiei, pentru Realitatea TV: „”În acest moment, după discuţiile cu managementul Rompetrol, putem spune că nu există riscuri suplimentare pentru propagarea unor alte incidente. Am discutat de asemenea şi cu cei care operează reţeaua de distribuţie a energiei electrice în Dobrogea şi din datele pe care le avem nici această reţea nu este afectată.” In acest timp, niste oameni agonizeaza pe patul de spital de la Bagdasar-Arseni si de la Spitalul de Arsi, un muncitor afectat chiar a decedat, Dumnezeu sa il odihneasca.

Deci cu cine discuta dom’ Ministru? Ati inteles, cu managementul kazak condus de Azamat Zhangulov care are un plan atat de bun de securitate la locul de munca incat explodeaza pompe de benzina si rezervoare de azot la o rafinarie care proceseaza 5 milioane de tone de substante inflamabile, anual. Nu se vorbea de inspectii pe teren, de verificari si anchete din partea organelor statului, de neglijenta criminala pentru situatia in care niste salariati au avut vatamari corporale grave, nu exista niciun raport de situatii de urgenta, un ministru discuta cu acelasi management care manageriase asa de bine situatia de a existat aceasta explozie, una dinre putinele existente vreodata in sistem. Nu se pomeneste despre oamenii care au avut de suferit.  Toate sistemele statului – sistemul pentru situatii de urgenta, celulele de criza conduse de prefect, etc.- toate sistemele pareau inexistente, intrucat au ramas nepomenite in discursul ministerial. Nici pana la ora scrierii acestui material nu a existat o reactie de la Palatul Victoria, de pilda, sau o reactie mai fundamentata de la Ministerul Energiei. Inspectorul pentru Situatii de Urgenta din Judetul Constanta si Comitetul pentru Situatii de Urgenta au parut absenti in front sau cel putin nu au avut o reactie publica. Idem prefectul de Constanta, implicat direct.

2. O oaza de speranta, reactia de la Ministerul Muncii – 10 cu felicitari

Singura oaza de speranta, in acest caz? In mod neasteptat, Ministerul Muncii, cu o reactie excelenta, in timp real. Echipa de acolo e redutabila – Dragos Paslaru, Valentin Ionescu, Iolanda Staniloiu, etc. Oamenii anunta rapid un control in toate rafinariile, anunta ca inspectorii care investigheaza normele de securitate la locul de munca sunt pe teren, asigura ca Inspectia Muncii isi face datoria, salveaza aprope de unii singuri situatia, arantand reactie alerta, in timp real, preocupare pentru victim, inteleg importanta a ceea ce s-a petrecut. Anuntul complet il aveti aici :  http://www.mediafax.ro/social/inspectia-muncii-verifica-toate-unitatile-de-prelucrare-a-titeiului-din-tara-masura-a-fost-luata-dupa-explozia-produsa-la-rafinaria-petromidia-15601238 Totusi, ce ar mai trebui sa se intample, dincolo de Ministerul Muncii?

3.Control PSI?

In al treilea rand, ar trebui sa existe un Controlul PSI la fata locului si o revizuire integrala a sistemelor interne, in rafinarie, supravegheata de cei mai profesionisti oameni pe care ISU ii are – pot fi trimisi de urgenta si din alte zone ale tarii, trebuie implicati specialistii cu ani multi in domeniu si nu trebuie verificate doar stampilele. Dupa un astfel de incident, trebuie sa mishune organele statului prin fiecare cotlon kazako-navodarean si sa fie trasi de cravata cei de la PSI-ul intern al rafinariei daca au fusharit documente interne. Pompierii rafinariei, responsabilii, cei care au facut trainingul, protectia pentru securitate la locul de munca, etc, etc. Exista 12 pagini de cerinte trebuie luate cu periuta si revizuite liniuta cu liniuta, daca s-au respectat, inrucat tocmai aceste check-listuri respectate probabil ca permit evitarea unor situatii de explozii in rafinarii: http://www.igsu.ro/docume…/seveso/Checklist_rafinarii_RO.pdf

4. Reactia actionarului?

In al patrulea rand, statul roman e actionar, chiar daca e minoritar.  Ce fac domnii reprezentanti MEC in Consiliul de Administratie, dorm in pantofi? Inteleg ca dl Bogdan Stanescu este acum re-detasat in BNR, a renuntat la Directia din Minister care era una dintre cele 25 de functii publice, insa Marius Mitrus mai este reprezentantul statului la Rompetrol, cum scrie pe website-ul companiei?  Imi pare rau sa o spun atat de direct, insa adeseori (nu stiu daca si in aceasta situatie) pute locul de lene sub reprezentantii statului la Rompetrol/ Petrom, salarii grase si munca putina. Insa in astfel de situatii o solicitare urgenta de convocare a Consiliului de Administratie pentru a discuta tot planul de interventii in caz de dezastre, planul pentru securitatea la locul de munca, etc. ar fi perfect indreptatita si ar mai trezi lumea. Domnul in cauza are o sansa unica sa se evidentieze, iar daca nu face nimic ar putea fi “evidentiat” la randu-i in afara companiei, pentru ca oricum reactia este foarte inarziata.

5. Discutiile Ministerului Energiei cu dl Zhangulov?

Nu-mi dau seama cum s-a discutat, fara documente, cu reprezentantii Rompetrol care se vede clar ca nu au lucrurile sub control. S-a discutat cu dl manager kazak Azamat Zhangulov, a zis domnul yes-yes cu accent rusesc si toata lumea a cazut pe spate?! Unde este raportul de la Inspectorul de Situatii de Urgenta Constanta, prefectul de Constanta, etc? Unde este raportul intern al companiei si de ce nu se investigheaza povestea cum trebuie, de ce nu se informeaza opinia publica in mod transparent si complet? Pur si simplu, in numele actionarului minoritar si al statului reglementator ar trebui sa se sugereze un plan de masuri : revocarea tuturor concediilor, monitorizare la minut pana se lamuresc exact slabiciunile din sistemul de interventie, etc.  Compania ar trebui in 72 de ore sa vina cu un plan pe care sa il prezinte public pentru redresarea situatiei si apoi comunicari publice ulterioare regulate pentru tot planul de masuri. De altfel, doar opinia publica din Romania digera o explicatie ca dupa o explozie a caror cauze nu au fost prezentate public totul e in siguranta si sa ne linistim – in alte tari europene ar fi macel si proteste la poarta rafinariei cu mii de oameni. Nu ar strica, in acest context, si rugarea companiei/ somarea daca trebuie sa isi ceara public scuze, inclusiv familiilor, sa acorde compensatii banesti, lucruri normale peste tot in lume, mai putin in tarile bananiere (cu care suntem probabil confundati) si tarile cu dictatura (cum e cea din care provin managerii).

6. Eforturi medicale si compensatii pentru victime?

Niciun demnitar roman nu a dat pana acum o fuga la Bagdasar – Arseni sau la Spitalul de Arsi la oamenii aceia in agonie, o vizita decenta/ discreta de solidaritate si urgent o hotarare de guvern pentru ajutor umanitar si eventual transport in strainatate/ transplant de piele/ operatie avansata de un specialist strain. Toate ar arata ca autoritatile se ingrijesc imediat de oameni, in stituatii de urgenta, Guvernul poate dispune de masuri exceptionale.  Avand in vedere ca vorbim de aceleasi uniati spitalicesti ca in cazul #Colectiv, speranta mea sincera este sa nu constatam aceleasi lucruri cu efect tragic – infectii intraspitalicesti, mediu nesteril si oameni mai rau imbolnaviti, care dobandesc complicatii in spital, in plus fata de chinul si durerea pe care deja o au pe cap (sip pe corp).

7. Eforturi diplomatice?

Am fost criticat si ironizat pe pagina mea de socializare, insa reiau neabatut si aici : trebuie demersuri pe plan diplomatic la cel mai inalt nivel bilateral (atat catre presedintele Nursultan Nazarbaev cat si catre viitorii actionari chinezi). Un mesaj ferm de la statul roman, discret, ca daca se mai repeta in urmatoarele 6 luni cel mai mic incident avem de gand sa va expulzam managementul pentru atentat la siguranta sistemului energetic cred ca ar capta atentia. Guvernul Romaniei poate si trebuie sa ceara o inrevedere cu cel mai inalt nivel al companiei mama, avand in vedere importanta rafinariei, a accidentului si dimensiunea investitiei.

Nu cred, cum iarasi imi spun unii prieteni (si poate cativa dusmani) ca este un incident izolat, care poate fi privit cu detasare, ca ce mare lucru ca au fost cativa oamenia afectati, a fost o problema locala, ce dramatizam atata? Nu stiu sa mai fi fost vreun precedent, in ultimii ani, poate gresesc. Nu cred, cu alte cuvine ca “merge si asa”. Cand intr-un loc care gestioneaza 5 milioane de tone de substante inflamabile explodeaza lucruri cred ca e normal sa fim in alerta si sa luam la purecat toata legislatia privind situatiile de urgenta, securitate la locul de munca, prevenire si stingere a incendiilor precum si legislatia aplicabila in materie de mediu. Daca nici cand explodeaza ceva la modul propriu in Romania nu suntem in stare sa actionam ca la carte, pe lege, cu toate institutiile si nu doar cu una dintre ele, intramplator condusa la un moment dat de o echipa-minune, atunci poate ca ne meritam soarta.

Distribuie acest articol

26 COMENTARII

    • Ministrul sanatatii va raspunde (cum l-am auzit acum 4-5 zile spunind): daca azi ar aparea 4 arsi nu am avea unde sa-i tratam in tara.
      Sint vorbele dlui ministru!
      Si se apropie un an de la tragedia de la Colectiv.

  1. Asa, asa… sa reactioneze, sa taie in carne vie, pana nu s-a uscat sangele victimelor, ca sa vada poporul ca autoritatile tin situatia sub control…
    Si sa-i mai treceti pe lista si pe chimisti, care, vreme de sute de ani ne-au asigurat ca azotul nu arde; acum aflam ca chiar explodeaza. si sa nu uitati de continutul ridcat de hydrogen in apa potabila ce ne facem? asta se stie deja – stie d-l Severin – dar nu se iau masuri.

    • Don Quijote, merci ca ma tragi de maneca. Ai dreptate cu azotul. Insa daca asa a scris Mediafax, asa am preluat si eu. Ai dreptate, fact check, fact check. Uite, imi pun cenusa in cap (nici asta nu e inflamabila). Totusi, a explodat ceva acolo :)

      • Chiar nu stim nici macar daca ceva a explodat. Ca s-a aprins ceva e clar. Ar trebui sa asteptam o analiza tehnica (cu siguranta a inceput) si dupa aceea sa ne dam cu parerea. Daca exploda ceva serios acolo, era vai si amar.
        Dupa parerea mea (tot parere, dar mai aproape de faza, cumva) accidentul poate fi considerat unul relative minor, fata de ceea ce ar putea sa se intample si putem crede ca, cel putin o buna parte din cei care erau implicati, si-au facut treaba – aproape – ca la carte; altfel vedeam ceva ca la Teleajen in noaptea aia de Sf. Nicolae…

          • Nici instalatia asta de la Petromidia nu ducea lipsa de material inflamabile; n-as putea spune ca acolo erau mai mult sau mai putin.
            Acolo cauza cauzelor a fost presiunea politica (s-au folosit materiae neconforme, numai ca sa raportam ca am eliminate importurile si am platit datoria).
            Dar, dupa cum vedeti, nici acum nu ducem lipsa de heirupisti.
            Accidente se intampla; de fiecare data trebuie analizat si vazut DECE? si abia apoi arata cu degetul CINE?

        • Pe data de 17.12.2015, spuneam urmatoarele, pentru un post tv:

          „Sunt pensionar de putin timp, fapt pentru care ii multumesc lui Dumnezeu, ca ma pazit pana acum si am ajuns cu bine pana aici.
          Am lucrat 38 de ani intr-o rafinarie, din 1977 pana in 2015 . Vreau sa va reamintesc doar doua evenimente majore, dintre multe altele la care am fost martor in aceasta perioada si in care mi-am pierdut colegi si prieteni:
          In anul 1983, in noaptea dintre 6 spre 7 decembrie, a avut loc o explozie la sectia Piroliza de la Combinatul Petrochimic Teleajan – in urma exploziei au murit, pe loc, 27 de oameni si au fost raniti multi alti. Zgomotul si lumina exploziei s-au auzit si vazut de la peste 40 de Km.
          La locul evenimentului imaginile erau de cosmar:
          Pe o raza de 200 de metri erau imprastiate trupuri pulverizate si fiare contorsionate. Si dupa mai multe zile se mai gaseau bucati din corpurile celor care au fost surprinsi de explozie. Zilnic dupa
          orele amiezii, cand mai crestea temperatura, se desgheta si curgea sange de pe estacadele de conducte inrosind zapada, in felul acesta se mai depista cate un cadavru sau resturi umane.
          In final 40 de morţi şi mulţi mutilaţi pe viaţă, în urma pierderii membrelor inferioare sau superioare si afectiuni psihice toata viata lor pentru cei care au scapat cu viata.
          Rezultatele finale ale anchetei au fost prezentate în februarie 1984, acestea învinuind câţiva ingineri care lucrau la instalaţie în timpul probelor tehnologice.
          În anul 1985, o a doua explozie are loc în Combinatul Petrochimic Teleajen, la secţia “Dezasfaltare”.
          De această dată, numărul victimelor a fost de 29 de morţi şi 50 de răniţi. Ancheta în acest caz a dus la concluzia că a fost o „eroare tehnică.”
          Au mai fost multe alte accidente in urma carora au fost morti si raniti, poluari masive ale aerului si solului, in rafinaria aceasta si in toate rafinariile din Romania si din alte tari. Am vazut oameni arsi, de pe care curgea pielea si inca mai traiau.
          Tot timpul aveam cosmaruri in care retraiam evenimentele prin care trecusem. Multi colegi mi-au spus ca si ei viseaza adesea ca sunt in situatii limita: incendii, greseli de operare a instalatiilor, accidente, interogatorii, etc.
          Intodeauna s-a ascuns adevaratele cauze si s-a minimalizat riscurile, desi efectele au fost catastrofale.
          Majoritatea evenimentelor de acest gen sunt consecinta politicilor criminale impuse de factorii de conducere din aceste rafinarii, cu scopul de a realiza cheltuieli minime si profit maxim ( materiale de calitate inferioara dar ieftine, personal slab pregatit si insuficient, angajat pe pile, controale superficiale din partea Agentiei de protectie mediu, ANAF, ITM si ISU) .
          Cred ca trebuie verificat modul in care se fac „sponsorizarile” catre aceste institutii ale statului (vezi cazul Colectiv), ce au obligatia sa verifice felul in care se aplica prevederile legilor, de cei pe care-i controleaza. Se vor descoperi lucruri uluitoare.
          Si astazi este aceasi situatie si consecintele vor apare curand, asa cum s-a intamplat si la clubul Colectiv.
          Pana in 2001, o parte din locurile de munca din aceste rafinarii, au beneficiat de incadrare in grupa 1 si 2 de munca, dar din 2001 lucratorii din aceste rafinarii nu mai beneficiaza de incadrarea locurilor de munca in categoriile „deosebite” sau „speciale ” asa cum era normal. Aceste locuri de munca sunt echivalate cu locurile de munca obisnuite, fara nici un pericol, la fel ca cei care lucreaza ca frizeri, croitori, vanzatori, paznici, etc. desi conditiile de munca sunt extrem de
          periculoase si nocive.
          Greseala s-a facut atunci cand, prin lege, s-a acordat dreptul angajatorului de a cere incadrarea acestor locuri intr-una din aceste categorii. Dar angajatorul va trebui sa plateasca contributii mai mari la fondul de pensii, lucru pe care nu-l face din motive evidente, contribuind astfel la fraudarea statului si privarea de drepturi care li se cuvin angajatilor.
          Intrebarea mea este : care este diferenta intre cei care lucreaza in aceste conditii si militarii care, de buna voie, pentru bani, pleaca in misiuni in Afganistan, Irak, Siria, etc. sau politisti, jandarmi, SRI- SIE si altii care beneficiaza de o mutime de privilegii ?
          De ce militarii, care isi fac doar meseria pe care si-au ales-o, la fel cu lucratorii din aceste rafinarii, trebuie recompensati cu medalii, si alte privilegii, in afara salariului pe care-l merita ? Cu ce sunt mai buni si in ce conditii grele lucreaza parlamentarii si alti functionari de l-i se cuvin pensii speciale si alte privilegii ? De ce aceasta discriminare ? De ce trebuie sa-i platesc, din munca mea, pe acesti paraziti, care fac totul pentru ei si prea putin pentru mine ?
          Coruptia pe care o cunoastem si ne ingrozeste, reprezinta doar varful icebergului, si are radacini in restul de 90% care este acoperit de legislatia restrictiva privitoare la activitatile serviciilor secrete, politie si armata. Deocamdata, nimeni nu poate si nu are curajul sa dezvaluie ce se petrece cu adevarat in spatele acestui paravan legislativ.
          Abia atunci cand vom cunoaste si aceasta parte intunecata vom avea adevarata imagine a dezastrului produs în aceasta tara. Istoria se repeta, si va veni timpul ca si acesti oameni sa plateasca pentru tot raul ce-l fac. Totul se plateste.
          Propun o solutie pentru stoparea lacomiei parlamentarilor:
          TREBUIE SA CEREM CA PRIN LEGE, SA SE REGLEMENTEZE CA FIIND „CONFLICT DE INTERESE” IN CAZUL ATRIBUIRII UNOR PRIVILEGII PENTRU PARLAMENTARII IN FUNCTIE, DE CATRE EI INSISI. ORICE BENEFICIU (SALARII, PRIME, ETC.) TREBUIE
          SA INTRE IN VIGOARE LA URMATORUL MANDAT, IAR PENSIILE SA LE PRIMEASCA DUPA IMLINIREA VARSTEI DE 60 SAU 65 DE ANI . TREBUIE SA NE UNIM SI SA NE IMPLICAM MAI MULT IN ELABORAREA LEGISLATIEI.”

    • Pai n-o fi „arzand” azotul!
      Da’ explozia aia, de la Maracineni (sau cum ii zice, la vreo 30 km de Buzau), din 2003, a fost din cauza ca acel camion transporta compusi de AZOT!! >:

  2. „daca se mai repeta in urmatoarele 6 luni cel mai mic incident avem de gand sa va expulzam managementul pentru atentat la siguranta sistemului energetic cred ca ar capta atentia.”

    Are you for real? :P Atenția ar capta-o în mod sigur, dar nu în direcția cea mai bună. Astfel de reacții ar fi manifestări tpice de incompetență. Exact ăsta ar fi modul de manifestare al unui om care nu se pricepe la nimic, dar are o funcție de conducere.

    La fel cum Ceaușescu avea impresia că se poate administra economia cu funcționari ai statului, epigonii lui de astăzi au impresia ”pedepsele usturătoare” și ”reacțiile ferme” (așteptate mai ales din partea unor funcționari ai statului numiți politic, adică incompetenți prin definiție) ar putea rezolva vreodată ceva.

    În practică, accidentele de muncă pot fi evitate prin conceperea și implementarea unor proceduri, însoțite de respectarea lor efectivă. Uneori procedurile implementate se dovedesc insuficiente (așa ajung să fie modificate) iar alteori se dovedește că n-au fost respectate. Asta e ceea ce trebuie investigat. Amenințările de tipul „daca se mai repeta in urmatoarele 6 luni cel mai mic incident avem de gand sa va expulzam managementul pentru atentat la siguranta sistemului energetic” sunt pur și simplu ridicole.

    • Or fi, insa ai in vedere si stilul managerial si cultura managerilor kazaci…provin dintr-o tara dictatoriala, unde KazMunai, parintele Rompetrol este mosia lu’ Nursultan direct. Nu vorbim de o companie vestica cu standarde de guvernanta, board, etc. Plus vorbim de o companie car este pe cale sa fie achizitionata de interese chineze (sau ma rog, sunt discutii, etc.). Daca oamnenii nu au cerut nici macar scuze muncitorilor, daca nu au anuntat compensatii imediat….la ce sa te astepti?

      • @Razvan Orasanu – deci evenrualele scuze cerute muncitorilor ar fi schimbat totul?! :)

        Cât despre cultură,. cred că era vorba de kazahi, nu de kazaci. Cazacii sunt alții, cross my heart! :P

  3. „Deci cu cine discuta dom’ Ministru? Ati inteles, cu managementul kazak”
    Pai da, ca ar fi trebuit sa discute cu Papa Ioan Paul al 2-lea, nu cu cei care lucreaza acolo. Se stie ca autoritatile sunt cu mult mai compentente decat oricine altcineva.

    „Unde este raportul intern al companiei si de ce nu se investigheaza povestea cum trebuie,”
    De unde stii ca nu se investigheaza cum trebuie? O investigatie dureaza de la cateva zile la cativa ani, in functie de gravitatea problemei.
    Iar raportul INTERN al companiei se cheama „INTERN” pentru ca, surpriza surpriza, este un document INTERN. Adica nu se face public. Se pot da publicitatii parti ale lui daca e musai. Raportul intern poate fi cerut de autoritati, dar nu cred ca o firma privata e obligata sa publice asa ceva pe bloguri.

    „de ce nu se informeaza opinia publica in mod transparent si complet? ”
    De ce s-ar face asta? E un accident de munca, cu victime dintre salariati (si nu din public). De ce ar trebui sa stie publicul absolut toate datele (nume, prenume, adresa, pozitie, vechime in munca, serie buletin, nr marca angajat, diagnostice medicale etc etc etc)? Ca sa ce?

    ” Pur si simplu, in numele actionarului minoritar si al statului reglementator ar trebui sa se bla bla bla, etc. Compania ar trebui in 72 de ore sa bla bla bla.”

    E distractiv sa vezi ca cineva n-are habar de cauzele directe ale accidentului, ce sa mai vorbim de cauzele de baza, dar sare deja cu planul de masuri (pe care ar trebui sa il impuna actionarul MINORITAR, adica fix ala fara putere decizionala si buget).

    Sefu, un pont despre cum are loc o investigatie:
    1. Se elimina urgenta (stins incendiu, tratat oameni, etc) si se iau imediat primele masuri de prevenire a repetarii (inchis valve, golit rezervoare, oprit procese, etc)
    2. (si in paralel cu 1) Se aduna datale primare: documente, declaratii, fotografii, filmari etc.
    3. (si in paralel cu 1, daca e vorba de o urgenta majora) Se anunta autoritatile competente si relevante (ITM, spitale, pomieri, etc).
    4. In general in 24 h se da un anunt public continand un minim de FAPTE (adica nici o speculatie): pe data X la ora Y a avut loc un accident soldat cu o mortaciune si 3 raniti. investigam.” Se contacteaza rudele.
    5. Se stabileste echipa de investigatie (ca nu vine Colombo) sa investigheze singur.
    6. Se investigheaza. Chestie care dureaza cel putin vreo 2 zile, asta in cazul unei intepaturi in deget. Se stabilesc cauzele directe si cele de baza / sistem, iar in functie de acestea se determina si masurile preventive.
    7. Se implementeaza masurile preventive.

    In concluzie: daca stii, dai lectii. Daca nu, mai bine intrebi pe aia care stiu.

    • Fereasca sfantu’! Pai cum dracu sa mai produci un caz, daca stingi focu’ prea repede?
      Inainte de punctul 1 se cheama presa, opinia publica, se besteleste in mod public managementul incepand cu directorul general, care sigur era in concediu (cred ca si Presedintele era in concediu … inacceptabil, cand si-au gasit sa plece …?) si n-a oprit oamenii aia sa intre cu azot aprins, se taie capete, … apoi, daca mai este cazul se inchid si valvele alea, daca intre timp nu s-a stins focul singur ca s-a terminat gazul combustibil sau a sarit totul in aer si nu mai este cazul.
      Finca tot s-a pomenit cazul Maracineni: acolo au cazut victima prosteste, din acelasi elan de a se baga unde nu le fierbe oala, doi ziaristi care nu aveau ce cauta acolo (lasand la o parte ca chiar pompierii erau neinstruiti).

      Aici, slava cerului, s-a oprit destul de repede, fiindca stiau oamenii ce au de facut in cazuri ca asta si nu s-au impiedicat de comentatori.

    • Auzi sefu, dar daca esti mataluta atat de doct, nu mai bine spui cum anume ar fi trebuit sa fie puse in miscare planurile inaintea incendiului, astfel incat el sa nu se petreaca? Si nu vrei mneata sa mergi in pas alergator la Bagdasar Arseni la omu’ ala cu 60% arsuri si sa ii povestesti cat de destept poti fi si sa te distrezi acolo, daca tot ti se pare distractiv- la pachet cu Don quijote? M-am lamurit cu „aia care stiu” – este primul incendiu intr-o rafinarie din ce imi aminesc cel putin in ultimii 10 ani, daca nu mai mult. Va-lea!!!!

      • Probabil din graba de a aparea rapid cu acest articol, ati pus caruta inaintea boilor; asta va reprosam noi!
        Nu aveti o idee prea clara despre ce este vorba dar acuzati ca nimeni nu face nimic. Vreti rapoarte peste rapoarte in trei zile si eventual capete taiate.
        Nu stiti daca a ars sau daca a explodat si, ce anume, dar sunteti convins ca nu s-a facut o analiza.
        Repet ce am spus mai inainte: accidente se intampla! Asigurare 100% nu este fizic posibil.
        (Daca vreti sa evitati 100% un accident de circulatie, nu iesiti din casa – dar atentie cu aragazu’.)
        In aceste zone se lucreaza dupa un regulament destul de strict si complex, tocmai ca sa diminueze pericolul dar, cine crede ca a eliminate hazardul se inseala. Daca nu poti sa eviti 100% trebuie sa incerci sa limitezi proportiile.
        Sunt o sumedenie de reglementari. Cu siguranta in urma analizei se vor mai adauga si altele. Dar, atentie: supra-reglementarea poate duce la blocaje la fel de periculoase.

        O astfel de instalatie poate provoca accidente uriase. Si, daca oamenii aceia iau in serios acuzatia dumneavoastra de neglijenta criminala s-ar putea ca data viitoare sa nu mai fie prezenti pe pozitie ca sa limiteze dezastrul.
        Sunt convins ca nu s-a asteptat ordinul primului ministru ca sa se faca o ancheta tehnica la fata locului, imediat ce s-a asigurat zona impotriva altor accidente.
        Trebuia sa ceara permisiunea sau sa anunte pe cineva? Sa dea intai un comunicat la ziare si televiziuni ca azotul este gaz inert?

        In rest, sunt de acord cu dumneavoastra, ca gestiunea situatiilor de urgenta este defectuoasa. In incendiu, un cutremur se pot intampla oricand, dar cum ne ingrijim de cei afectati, cum limitam pagubele umane si chiar material, ramane o problema tratata superficial ca si abordarea (pripita, mai degraba politicianista) din articolul dumneavoastra.

        PS. Aveti o situatie cu incendiile din rafinarii, ca sa ziceti ca in ultimii zece ani nu s-a mai intamplat niciun incendiu? Asta ar fi o situatie excelenta.

        • Nu o am, dar in orice tara din Europa si in orice loc normal de pe planeta ar fi fot o armata de reporter care sa ia urma subiectului, sa vina cu incidentele exacte din trecut, etc. Dar se poate cere Ministerului Energiei, poate e o idee sa o cer cand voi reveni in tara.

      • Ce vor să spună oamenii ăștia doi e altceva și cred că foarte important; din nefericire astfel de accidente sunt inevitabile, de aceea este nevoie ca toți cei implicați să își facă treaba temeinic, nu pompieristic și pentru a da frumos la presă și public, atât pentru prevenirea accidentelor, cât și atunci când ele se produc. Și mai e nevoie ca oamenii care se ocupă cu asta să fie oameni care chiar se pricep, nu care își dau cu părerea despre tot și despre orice.

        • Acest inevitabil, fatalist…..este inevitabil ca va exploda o benzinarie intr-o rafinarie si ca va fi afectata si o instalatie de azot. Poftiiim? Miorita, fatlismul romanesc, pe-un picior de plai, pe-o gura de rai? Am lucrat de pilda la Shell patru luni de zile (pe un proiect pe piata lubrifiantilor), nimeni nu a spus decat la fiecare sedinta safety-safety-safety, chiar daca lucram cu powerpointul….am fost instructati inclusiv cum sa nu ne bagam degetele in priza cand schimbam stecherul, nu glumesc :) Cum sa nu iti tai unghiile/degetele la ghilotina de hartie. Nu am aflat nicaieri ca e inevitabil sa explodeze sau sa ia foc lucruri.

      • Nu spun, ca nu-s platit pentru asta. Vreti consultanta, putem discuta.
        Din pacate, stiu ceva mai bine decat unii ziaristi sau ce sunteti cu ce se mananca accidentele astea.

        • Incepeti sa vedeti o diferenta intre noi. Nici eu nu sunt platit pentru a fi pe aceasta platforma, insa imi pasa despre subiect suficient cat sa imi rup din timp sa scriu despre acel ceva. Astia suntem noi „ziaristi sau ce suntem” (suntem contributori, sau comendatori sau editorialisti domnule dracu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Razvan Orasanu
Razvan Orasanu
Presedinte al Asociatiei "Tine de Noi", Kokkalis Fellow la Harvard University - John F. Kennedy School of Government (2012), Consultant local pentru Banca Mondiala (2010), director de cabinet al Presedintelui Consililul Concurentei (2009), absolvent al cursului Financial Programming and Policies - Fondul Monetar International (2009), Consilier de Stat al Primului Ministru pe probleme economice (2005 si 2007-2009) si Presedinte AVAS (2006). Absolvent London School of Economics, Joint Vienna Institute si al Cursului Executive Harvard Kokkalis (Atena-2006). Autor a peste 200 de articole in domeniul economic si al politicilor publice - in Ziarul Financiar, Capital, Money Express, Evenimentul Zilei si Contributors.ro

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro