joi, iunie 27, 2024

Ce poate spera domnul Dragnea

Deși e, fără îndoială, mai puțin neinteligent decât Victor Ponta și mult mai bine sfătuit, Liviu Dragnea a făcut aceeași greșeală ca echipa PSD la alegerile prezidențiale din 2014: a dat oamenilor un scop solid. Eroarea lui Ponta fusese, cum s-ar spune, neforțată – a pus pe tapet, cu aparatul lui imens de propagandă, un scop pentru electoratul PSD naționalist-resentimentar: trebuia scos din cursă contracandidatul său etnic german și de confesiune luterană. Țanțoș că e român ortodox, după primul tur al alegerilor Victor Ponta s-ar fi putut considera deja președinte, dacă n-ar fi vrut să-și ia măsuri inutile de precauție blocând votul diasporei. În felul ăsta a oferit electoratului neresentimentar un scop de ordin moral – repararea flagrantei nedreptăți. Cu toate eforturile propagandei de a denatura o realitate izbitoare și de a apăsa și mai tare pedala xenofobă, la vot scopul moral a surclasat scopul naționalist-resentimentar.

La parlamentarele din decembrie, abil sfătuit, Dragnea a jucat aceeași carte naționalistă, hotărât, dar mai puțin strident, fără să ofere opoziției un contra-scop vizibil în jurul căruia să-și coaguleze electoratul. Odată ce DNA-ul funcționa, iar politicieni și oameni de afaceri de toate culorile erau puși sub cercetare, tema corupției se banalizase, mai ales că principala sarcină a propagandei fusese de a acoperi justiția română cu un morman de lături. Venind în plus și cu promisiuni populiste halucinante, PSD-ul și-a zdrobit contracandidații.

Nenorocirea lui Dragnea e că singurul punct de pe agenda sa, nedeclarat în campanie, a fost să se asigure că nu vor intra la pușcărie nici el, nici apropiații săi. Oricât de abili ar fi fost consilierii lui, ei nu puteau schimba datele concrete ale problemei: Dragnea fusese deja condamnat și se afla în pragul unei noi condamnări, de data asta fatală. Judecând din unghiul spaimelor omenești, greșeala lui a fost forțată. El a dat nu opoziției, nu celor care nu l-au votat, ci unei mase imense de oameni un formidabil scop de ordin moral: lupta împotriva hoției. Calculele echipei Dragnea au fost simple, aproape mecanice: bucurându-se de simpatia populară și de o majoritate copleșitoare în parlament, a acționat chiar de la început fulgerător, sperând că iarna, timpul și propaganda vor eroda eventualele reacții ale celor relativ puțini îngrijorați din cauza corupției. Judecând iarăși din unghiul spaimelor umane, părea singura soluție. Nici un consilier nu-i putea spune lui Dragnea că e mai bine să se ducă la pușcărie.

Problema (bănuită sau nu de echipa Dragnea – habar n-am) este că scopul moral surclasează din nou scopul naționalist-resentimentar. Himera Soros a fost utilă în campanie, dar nu-i poate orbi pe oameni în așa hal încât să ignore evidența: bandiți ajunși la putere schimbă legea pentru a dezincrimina banditismul și a scăpa nepedepsiți. E simplu, pricepe oricine, indiferent cât s-ar chinui propaganda să producă pe bandă rulantă iluzii optice. Speranța echipei Dragnea că lucrurile se vor calma și lumea va uita, că dispune de o lungă perioadă de grație sunt hazardate. Scopul moral pe care-l are acum în față o masă tot mai mare de cetățeni (în sensul curat al cuvântului) e prea puternic pentru a fi erodat. Nu-i de mirare că oamenii au ieșit în stradă la București, Cluj, Timișoara sau Sibiu, dar se strâng mulțimi și la Iași, Constanța, Craiova, ba chiar și la Alexandria au manifestat o mie de oameni. Nu mai e un fenomen local, limitat la zonele unde PSD-ul e oricum impopular, a devenit un val care mătură toată țara. Și asta pentru că scenariul dezincriminării hoției proprii e străveziu, iar scopul moral urmărit de cetățeni are o forță pe care, mă tem, cei mai mulți din PSD n-o pot pricepe. În timp ce țara întreagă stă pe o bombă cu ceas care ticăie, s-a declanșat o avalanșă a sentimentului civic, a conștiinței de sine trezită de enormitatea gesturilor banditești.

Nu știu cum privește Liviu Dragnea dilema în care se află. Dacă abrogă ordonanța, spiritele se potolesc, iar PSD-ul va putea guverna. Odată potolită setea de dreptate a oamenilor ieșiți în stradă, există posibilitatea ca măsurile populiste să aibă efect. Opoziția politică e slabă și sunt șanse mici să se reorganizeze și să-și revină curând. Avantajul de a translata jocul de pe scena publică a străzii pe cea strict politică din parlament ar fi imens pentru PSD, cu toate pierderile pe care le va fi suferit între timp. Ar fi un gest care ar stăvili declinul PSD, poate și declinul economic previzibil. De-aici încolo, partidul lui Dragnea ar putea începe să spere. Chiar și Dragnea ar putea spera că nu va fi condamnat și nu va ajunge la pușcărie. În cel mai rău caz pentru el, ar face câțiva ani de închisoare – situație neplăcută, ce-i drept, dar apoi se va putea declara martir pesedist, și nu mă îndoiesc că propaganda îi va fabrica o aură strălucitoare. Apoi, întreaga vină pentru agitația de-acum ar cădea pe umerii domnului Iordache, dar e un personaj atât de jalnic, încât nu cred că vreun pesedist „cu munci de răspundere” i-ar plânge de milă. Domnul Grindeanu s-ar scuza, desigur, că n-a priceput nimic din ce se întâmplă, la fel de nedumeriți s-ar arăta și membrii marcanți ai partidului. Cam asta s-ar putea întâmpla dacă Dragnea ar abroga ordonanța.

Dar dacă n-ar abroga-o? Atunci turbulențele sociale ar crește inevitabil. Va mai fi ger, va veni și viscolul, dar cred că am depășit punctul în care reacția civică e meteosensibilă. Puțin probabil ca valul protestelor să se disipe. Se vor strânge mii de oameni și la Alexandria. Repet, scopul moral e puternic, răspândirea manifestațiilor e amplă. Mai devreme sau mai târziu se va ajunge într-o situație cu adevărat critică, și social, și economic. Dacă Dragnea va vira spre dictatură, reacția va fi violentă. La alegerile anticipate, singurul slogan electoral care se va face auzit va fi „PSD – ciuma roșie!”, iar propaganda va deveni impotentă. Se pot închipui scenarii înspăimântătoare, cu inflație galopantă, haos, anarhie, pusee extrem-naționaliste – și prefer să le pun între paranteze. Oricum, pentru un timp România va pluti în derivă.

Cred totuși că în cele din urmă (după ce vom fi plătit un preț teribil) România se va orienta din nou spre Occident. O spun ținând cont de mai multe date. În ciuda propagandei naționalist-antieuropene și antiatlantice manevrată de la est, România rămâne una dintre țările cu sincere simpatii pro-europene și pro-americane. Apoi milioane de români se află în Occident, nu în Rusia, nu în Belarus, iar influența lor asupra familiilor de-acasă s-a văzut și la alegerile prezidențiale din 2014.

Reintrând în lumea civilizată, vom avea din nou justiție, or, dacă între timp Liviu Dragnea nu se va fi refugiat într-o țară care să-i ofere azil politic (ar fi câteva, nu foarte tentante), va fi imposibil ca, pentru faptele comise acum, să nu primească o condamnare incomparabil mai grea decât cei câțiva ani pentru banalul abuz în serviciu. Sigur, ar fi judecați atunci, împreună cu el, și Grindeanu, Iordache etc. Atentatul la statul de drept săvârșit de echipa Dragnea în zilele acestea e imposibil să treacă nepedepsit într-o țară care și-ar relua traseul european. Dacă Dragnea (împreună cu alți iresponsabili de aiurea) cântă deja prohodul Europei, cred că se înșeală. Neabrogând ordonanța, singura lui șansă pare să fie disoluția unor structuri democratice ample. Dar în acest caz, haosul în care s-ar zbate România nu i-ar fi de folos, mi-e teamă că n-ar avea parte nici măcar de o judecată dreaptă.

Toate acestea sunt scenarii – și nu știu dacă Dragnea și sfătuitorii lui le iau în calcul. Simplu spus, Liviu Dragnea are de ales între o pușcărie ușoară și una grea, iar PSD-ul are de ales între un recul relativ și dezastru. Noi, ceilalți, n-avem de ales. În fața noastră se află un scop de ordin moral care va rezista la ger și la viscol.

Distribuie acest articol

31 COMENTARII

  1. Daca Dragnea nu renunta cred ca o sa ajunga intr-o situatie fara iesire, in care va trebui sa faca tot posibilul sa ramana permanent la putere. SI peste 4 ani, si peste 8, si tot asa. Acest lucru evident nu e posibil.

  2. Nu sunt un adept al teoriei conspiratiei dar… sunt convins ca exista o puternica forta care sta in umbra, cu multe interese si al carei lachei sunt personajele care le vedem la tv. Nu conteaza ca se numeste Dragnea sau altfel… ei sunt doar marionete.
    Aceasta forta cu posibilitati financiare uriase nu are niciun interes ca tara sa devina un haos total, prin urmare, atunci cand guvernele sau liderii de orice culoare ar fi ei sar calul si se ajunge intr-o zona necontrolabila pur si simplu ii strange de oua si ii aduce la respect.
    Pe zi ce trece, situatia devine din ce in ce mai clara: guvern versus popor si avem doua variante:
    1. Ordonanta cade intr-un fel sau altul si guvernul +PSD va trebui sa lupte cu un advesar mult mai bine coalizat, dar se va putea lupta cu el in limitele unei democratii civilizate.
    2. Ordonanta intra in aplicare si guvernul + PSD nu mai are ce sa conduca intrucat tara e in haos total.
    Ma astept ca varianta OUG respinsa de Curtea Constitutionala sa fie varianta care sa fie preferata chiar si de PSD la ora actuala. Ei arata ca nu au cedat presiunii strazii, ceea ce in mintile lor bolnave reprezinta un titlu de glorie, dar din pct. de vedere al majoritatii reprezinta o pata de nesters, o condamnare pe vecie la oprobiu public.
    Oricum, lucruri interesante se vor intampla si dupa caderea OUG.
    Oare demonstratiile se vor opri? Ma indoiesc ca Grindeanu va rezista. Iordache e deja pe pres.
    Acum ar fi fost momentul ideal pt PSD sa se refomeze, insa este imposibil intrucat nu mai au lideri. Dragnea i-a rezolvat pe toti cei care i s-ar putea opune. El e vataful !

  3. Acest sobolan de Teleorman a avut tupeul sa aduca ca argument lipsa sa de interes pentru avantajele pe care se presupune ca le-ar avea in urma ordonantei ignorand intentionat cosecintele anularii ca obiect de cercetare pentru cateva mii de dosare de la DNA si mintinnd jurnalistii si telespectatorii in fata ca el lupta in continuare impotriva coruptiei si respecta statul de drept. Oamenii nu sant prosti chiar daca nu cunosc imbarligaturile juridice dar un lucru era clar caci asa zisele lui scuze ca nu este jurist nu justifica incapatanarea de a reveni vreodata asupra ordonantei in conditiile in care nu cunoaste toate amanuntele despre prevederile ei ,singura motivatie fiind aceea de a se salva pe el.

  4. Sper ca acest partid care face atâta rău tuturor (in țară și străinătate) să-și piardă definitiv electoratul și să ajungă la găleata de gunoi a istoriei. Sunt șanse ca oamenii care au votat cu psd să realizeze că nu (mai) merită încrederea lor? Cred că da. Dar e nevoie și de educație, zonă în care (încă) se vede nivelul de îndoctrinare lăsat de anii comunismului. Dar am speranțe.

  5. Problema pe care o vad eu, si sper ca multi altii, este ca pana acum am vazut o mica parte din
    plan si ca vom avea parte de alte grozavii. Planul este grandios si poate fi rezumat in cateva cuvinte: restauratie totala. Justitia este de-abia la inceputul restauratiei, vor urma atacuri tintite
    asupra institutiilor cheie DNA, Procuratura Generala, si corpul magistratilor. Urmeaza educatia si cercetarea, sanatatea, administratia locala si tot ceea ce poate fi controlat de acest grup mafiot.
    O miscare pe care inca nu o intelegem, delegarea atributiilor de catre netrebnicul minstru de justitie pentru treburi la parlament, are scopuri precise pe care eu inca nu le inteleg.

    Lupta este, din pacate, haotica. Strada este mai tot timpul in urma cu cativa pasi, nu avem lideri
    clarvazatori si care sa dispuna de un aparat puternic format din consilieri si strategi. Bun, iesim in strada, stam in strada, protestam in strada, insa avem nevoie urgent de organizare, coordonare, si colaborare, altfel suntem pierduti.

    • @Consonant Din multimea strazii se va naste acel lider. Acum este ocazia ca o personalitate puternica sa-si asume responsabilitati. Democratic.

  6. Imi place articolul, dar tare mi-e teama ca in realitate, in Romania profunda, numarul celor multumiti cresterea cu un pic a pensiilor sau a salariului minim sau a salariului bugetarilor va fi mai mare decat al celor scarbiti de nedreptate, abuz, si hotie.

    Si tare mi-e teama ca iarna, lenea, lehamitea, si simpla adaptare a omului la rau vor invinge, si ursul va trece.

    Poate ca sunt eu prea pesimist….

    • …si eu aprecieaz articolul; …eu nu cred ca iarna, caldura din casă, lenea, etc, vor invinge de această dată, pt că : 1- batjocura/jignirea adresata poporului cred ca a fost cea mai mare din 89 incoace; 2- pensionarii, bugetarii si toti cei cărora javra-dragnea le-a închis ochii cu mălai (care sunt 80% din bazinul lor electoral) nu rezista la frig ! 3-consecintele (in special externe) ar fi comparabile cu cele ale mineriadelor ; 4- daca decizia ramane, psd (nu mai vorbesc de asa-zisul guvern) nu va avea viata lungă sau usoara; cred , ca si autorul articolului, ca daca si-ar corecta greseala, le-ar fi mult mai bine, pe termen lung ;5-sfatuitorii din tara sfanta ai javrei cred ca au scopuri murdare pe termen lung;
      ACUM e intra-adevar momentul ca strada cu tinerii ei civilizati -singura sansa a acestui bazar numit , deocamdata romanica – sa arate un spirit civic superior fostei Aliante Civice, care, per total, a facut destule totusi… să arate că 27 de ani nu s-au scurs degeaba…eu ies, dvs ieșiți ?

  7. Domnul vlad. Sa va explic ceva:
    Faptul ca romania pierde bani, faptul ca PSD-ul poate chiar sa si dispara ca si partid (putin probabil…romanul are memorie scurta…si mai sunt 4 ani pana la urmatoarele alegeri). Toate astea sunt, ca sa-l citez pe mai amrele tovaras „Bulshit”. In primul rand raman liberi…indiferent de costurile tarii…cat trebuie sa plateeasca societatea romaneasca. Nici un pret nu este prea mare pentru libertatea lor.
    Prin urmare, am mai spus si in alte ocazii: daca CCR-ul nu o declara neconstitutionala…ordonata NU O SA FIE RETRASA!!! Indiferent de consecinte! Da…poate pica gurvernul, poate or sa fie alegeri anticipate… Romania o sa piarda finantarea, o sa piarda dreptul de vot, o sa fie considerata o tara bananiera (nu ca nu este acum). O sa intre intr-un faliment nationa? NU CONTEAZA!!! Ordonanta obligatoriu trebuie sa-si produca efectele…prin urmare, multe dosare grele trebuie inchise…reiau…indiferent de costuri.

    Ca sa nu se intample asta sunt doua variante:
    A) CCR-ul sa o declare neconstitutionala (poate sa psuna ca este…ei judeca daca este incalcat un articol din constutie sau nu…nu daca este morala sau nu).
    B) Iese lumea in strada si incep actele de violeta. Ne place, nu ne place, dar actualii boieri de la conducere…pentru ei asta-i singura chestie care-i poate „motiva” sa o retraga. Adica sa le fie pusa in periocol viata in mod direct. Altfe…nu conteaza…tot ei ies pe plus. Stiu, trist, dar din neferciire aici s-a ajuns.

  8. Chiar dacă ordonanța ar fi abrogată , ce legitimitate ar mai avea PSD și ALDE să guverneze? Liderii lor ar trebui oricum judecați pentru ceea ce au făcut.Dragnea e periculos oricând, a scăpat de un proces, poate scăpa și de celălalt…face el ceva.Ce au făcut acești infractori nu trebuie uitat. după așa ceva ar trebui alegeri anticipate. Ar fi o șansă nemeritată de PNL.Și făcut ceva cu CNA-ul.

  9. Domnul Dragnea, ca orice politician de varf, deci de succes al Romaniei, nu are dileme morale pt ca nu are un scop moral in virtutea caruia actioneaza. Ba, mai mult, domnia sa fiind si un politician condamnat penal s-ar incurca de-a dreptul in hatisurile axiologice in care l-am atrage noi, motiv pt care nu se va lasa atras in dispute si astfel va rezista.

    Ca aceasta rezistenta o sa lase urme ireversibile este cert. Dl Liviu Dragnea va incerca in urmatorii trei ani sa faca uitat episodul acesta, sa-si pomadeze cicatricile politice, capatate in aceste zile de aprige confruntari, in asa fel incat sa se prezinte la viitoarele alegeri parlamentare ca un om nou, aureolat de succese economice pipaibile in buzunare de catre cetateni (spera dansul). Daca va tine, va tine si asta inseamna ca il vom vedea pe actualul presedinte al PSD in continuare prezent in viata noastra (care om mai fi in RO.), daca nu, nu, asta insemnand ca electoratul l-a indepartat (sigur temporar, posibil definitiv) de pe scena politica.

    PS. Oricum, daca va fi sa fie, dl Liviu Dragnea va pleca un om bogat dpdv material si la fel de sarac precum a intrat in politica, dpdv moral.

  10. Imi amintesc o discutie din Fundatia, de Isaac Asimov, cand Hari Seldon este arestat si dus intr-o discutie particulara cu dictatorul momentului, care il intreaba:
    – De ce nu te elimin acum si scap de toate problemele?
    – Acum o saptamana ai fi putut face asta si ai fi pastrat cam o sansa din zece sa apuci sfarsitul anului in viata. Daca faci asta acum, ma tem ca sansele vor fi mai mici de unu la zece mii.
    – Cum asa?
    – Imperiul o sa se prabuseasca si tu nu poti opri acest proces. Dar poti sa grabesti procesul…

    Parafrazand prezicerea de mai sus, dragnea ar putea retrage ordonanta azi si pastreaza cam o sansa din zece ca sa serbeze urmatorul revelion in libertate. Daca va face asta saptamana viitoare, sansele o sa fie din ce in ce mai mici…

    • Da, din nefericire stiinta psihoistoriei e inca de domeniul SF, nu exista un sistem matematic in sociologie care sa duca la asemenea predictii, altfel Dragnea ar fi stiut ce’l asteapta. Nici noi n-am banuit amploarea miscarilor; poate am sperat dar nu credeam, mai ales dupa alegerile din toamna. Probabil ce scrie Bolovan mai sus e scenariul cel mai credibil, daca CCR nu o elimina, va fi mentinuta cu orice pret. Dragnea speculeaza ce se intampla in state, are la ce arata cu degetul. Iar referitor la Fundatie, are potentialul de a intrece star wars intr-o franciza, dar asteptarile probabil ar fi atat de mari incat poate doar JJ Abrams, intr-un proiect al vietii, ar putea sa aduca cat de cat din atmosfera cartii pe marile ecrane. Fie ca spiritul galactic sa-i indrume pa romani..

      • Inca un fan Asimov aici :) Imi aduc aminte perfect de citatul de mai sus .
        Apropo de politica , e de retinut un lucru – o forta politica poate foarte greu sa genereze bunastare si foarte usor sa produca dezastre . Aveti grija la cei ce promit schimbari de paradigma . Daca scapam si acum voi trage concluzia ca statul roman s-a modernizat suficient de mult cat sa reziste unor aventurieri politici .Daca nu macar o sa am mizerabila satisfactie ca vinovatii vor plati garantat (sarantocii care i-au votat or sa fie si mai sarantoci ).

  11. Si eu cred la fel ca drumul Romaniei catre democratie este de neclintit. Poporul roman stie sa-si apere valorile morale.

  12. Sunteti un tip optimist. Dragnea nu va da inapoi,cei din piata,vor ramane in piata. Pentru cat timp,lui Dragnea oricum nu-i pasa,pot sa stea si 4 ani in piata nu-i nici o problema.

    • Chiar credeti ca rezista dragnea atat cat pot rezista cei din strada?
      Asa crede si el … acum.
      Mai vorbim luni sau chiar duminica seara.

      • Sa nu ma intelegeti gresit.
        Dragnea nu va ceda.
        Va pieri sufocat in propriul venin.
        Romania nu mai are resurse psihice sa tina un ceausescu fie si reformat.

  13. Presiunea a devenit deja prea mare pentru PSD. Iarasi au jucat prost, ca la suspendarea lui Basescu, incercand sa forteze rapid lucrurile.

    Mai ramane acum varianta de avarie : CCR o declara neconstitutionala in timp util ca sa nu intre inefect iar astfel PSD nu va apare ca fiind cel care a clipit primul si a cedat.

    Scandalul cu justitia politizata si „binomul” va continua, se vor altera in parlament unele prevederi din codul de procedura penala, dar pentru Dragnea s-ar putea ca asta sa fie capatul drumului.

  14. Eu cred ca dragnea va inclina spre varianta a doua, aia cu „inflație galopantă, haos, anarhie, pusee extrem-naționaliste”. Nu cred ca are de gand sa mearga nici un pic la parnaie. Cred ca are o singura idee in cap: „invingem sau murim”.

    PS: sper sa gresesc, totusi…

  15. Nu o va abroga, mi se pare evident.
    Ar insemna o recunoastere a greselii, cu o posibila dezvoltare si la alte elucubratii date ca infailibile, bugetul de ex. Deja am auzit chiraieli cum ca din cauza demonstrantilor unele masuri vor fi amanate :P Sunt formidabili in a face albul negru si vitavercea..ce-i al lor e-al lor.
    Nici nu poate sa o tina langa cu ele pentru ca deja sunt foarte multi oameni furiosi si, cel mai important, toti magistratii sunt impotriva. Si nu prea vrei sa te pui chiar cu toti. Dovada ca si Avocatul poporului a schimbat macazul :P
    Asa ca va proceda ca gaina din banc (gaina era urmarita de cocos prin ograda, sa o cocoseasca. In timp ce fugea se gandea: daca mai fug asa repede nu ma prinde, daca ma opresc zice lumea ca-s curva…mai bine ma impiedic :P )
    La fel va face si Dragnea…se va impiedica (a se citi CC va da o hotarare de neconstitutionalitate, ca nu e urgenta, ca aia,ailalta, ohoho, motive sunt, cum e si ea cam PSD-ista cred ca vor alege cateva motive mai degraba formale, retusabile in Parlament, pe calea normala, a dezbaterii si aprobarii de majoritatea absoluta alui Dragnea, fara sa strice prea tare fondul -limita inferioara „care trebuie” la abuz, faptul ca cei care emit acte normative nu sunt vinovati orice ar face etc)
    Parlamentul va cosmetiza abominatia dintr-una vadita intr-una interpetabila…discutiile tehnice vor plictisi pe toata lumea, va fi raiul pe oamant pentru alde Nicolicea :P
    Asa ca Dragnea poate spera sa scape de acuzatii, doar ca nu mintenas, cum a pohtit…cam prosteste.
    S-a ales si cu un bobarnac care dovedeste ca nu e chiar atotputernic…asta o sa-l coste cel mai mult.

  16. Îndrăznesc sa va contrazic:
    Dragnea si PSD sunt compromiși indiferent de finalul acțiunii lor banditești. De asta nici nu renunța si nu vor renunța in ciuda amenințărilor externe. Nu uitați ca asta i-au reproșat lui Ponta (ca a cedat in fata UE)
    Dragnea si PSD mizează acum pe un timing care sa le fie favorabil (nu uitați ca ei controlează monitorul oficial in care trebuie publicata hotararea CCR înainte ca ea sa intre in vigoare).
    Hotărârea Curții va fi de neconstituționalitate dar ori va veni prea târziu, ori ii vor întârzia ei publicarea in Monitor sub diferite pretexte.
    Strada nu va obține nimic de la Dragnea, de la
    PSD sau de la acest guvern care merge întors cu cheia, mecanic. Asta s-a văzut clar din conferința de presa de ieri, din vorbirile ministrilor de intene, externe, justiție.
    Ordonanțele au/vor avea soarta acelei hotarari aberante care a permis primarilor sa treacă de la un partid la altul timp de 45 de zile, după care s-a revenit la legea inițială care interzicea traseismul pentru primari. Ordonanțele vor fi abrogate dar numai după ce pentru un scurt, foarte scurt timp își vor fi făcut efectul.
    Apoi totul va reintra in normal si cei vinovați vor ridica din umeri, vor zâmbi plictisit si vor expedia orice discuție pe aceasta tema cu vorbele:”Avem treaba de făcut, noi ne ocupam de lucruri serioase. …” Poate doar acțiunea in justiție inițiată de procurorul general sa meargă înainte dar aceasta ii va viza pe Iordache, Haineala, Sima -adică pe executanți, exact ca in dosarul referendumului in care executantul a primit pedepsă cu executare si decidentul (Dragnea) cu suspendare.
    In concluzie, asta poate aștepta si spera Dragnea: un timing favorabil. Si oamenii care protestează cu sutele de mii peste tot in tara pot astepta si spera același lucru: un timing favorabil lor, dar asta cu voia lui Dumnezeu.
    Dumneavoastră încercați sa obțineți un fel de bunăvoință si acceptare din parte PSD-guvern (hai, abrogați ca nu veți pati mare lucru; greșeala recunoscuta si îndreptată e pe jumătate iertata si uitata; altfel, s-ar putea s-o pățiți mai rău – cam asta înțeleg eu din articol si nu cred ca e bine pentru ca de pățit ar trebui s-o pățească oricum; nu vor pati nimic doar daca stratagemele le reușesc).

  17. Eu cred ca situatia de azi pune in conflict direct „binoamele”:
    1) Dragnea vs. PSD (viitorul lor este reciproc exclusiv).
    2) PSDA3LDE vs. guvernarea Ro
    Singura solutie care evita haosul este preluarea fraielor PSD de catre aceia dintre membrii sai cu capul inca pe umeri, cei care vor avea curajul sa respinga stanga de caviar care a capusat (inca de pe timpul lui AN0094) formatiunea. O formatiune veritabila de stanga este ceea ce lipseste azi Ro, in primul rand, pentru o scena politica normala, eliberata de minciuna (populisti, escroci, marionete).

    • „O formațiune veritabilă de stânga este ceea ce lipsește azi Ro…”

      Există una de dreapta, pentru că aș vrea s-o votez. Ori lipsește și aceasta?

      Clasa de oligarhi („populiști, escroci, marionete”, precum spuneți), care formează kleptocrația și conduce patria noastră, este transpartinică, nu are culoare politică, nu este de dreapta sau de stânga.

      • Prioritara, intr-o tara unde grija zilei de maine afecteaza o mare parte a populatiei, este siguranta cetatenilor ca exista o forta politica pe care sa se sprijine pentru supravietuirea imediata. Impostorul, populistul PSD-caviar ocupa acest loc in arena si conserva captivitatea acestui electorat disperat (prin devalizarea bugetului si blocarea dezvoltarii tarii – economie, educatie) Mesajele celorlalte formatiuni politice sunt fortate sa ingroseze tusele stangiste, altfel ar fi maturate complet (vezi soarta guvernelor Boc si patimile de azi ale lui Ciolos). De aici si nemultumirea multora in situatia dvs. Nu poate exista o dreapta sanatoasa intr-o tara cu o gramada de oameni care o duc de pe o zi pe alta. Prima urgenta, deci, este un partid onest de stanga. O fi posibil ca guvernul sa dea o OU pentru formarea unui asemenea partid ?

  18. numai dragnea este de vina opri si presedintele teuton care dupa bataile de joc la adresa romanilor, refuzul femeii de premier si admiterea lui grindeanu prin SMS! Din toate aceasta batalie (presedintele cu salariul ciuntit care este un razbunator la fel ca antecesorii sai) in loc sa intre in atributiile unui presedinte de tara(Romania) intra in strada cu rosu, ca in jocurile cu corida si instiga multimile nemultumite si manipulate. Totul este un razboi intre serviciile de informatii externe pentru destabilizarea si daca se poate desfiintarea actualei Romanii. Lumea nu invata nici pe propria sa piele, cand o sa-i vina mintea la cap o sa fie tarziu. PACAT CA AVEM O ASTFEL DE TARA FRUMOASA SI BOGATA DAR LOCUITA!(asa se exprima unii dintre dusmanii tarii noastre) Ceea ce se intampla nu mai poate si amorsat decat numai su sprjinul CERESC!

  19. se pare ca se ignora factorul tariceanu in permanenta, acest catalizator al celor mai nenorocite actiuni din 89 incoace.. tariceanu e mai nociv decat dragnea, care a indraznit ce-a indraznit din deviatie magalomaniaca si disperare de cauza (ce rost are avea totul adaca nu intra in istorie drept carmaci).. tariceanu insa a demonstrat in permanenta o lipsa de caracter notorie, este aprincipial si preacurvit in interesul propriu. un individ de evul mediu.

  20. Dramatic,dar foarte realist! Eu sper ca multi PSD-isti din teritoriu,oameni corecti de felul lor,sa reactioneze impotriva acestei rusini nationale,la care sa nu accepte sa fie partasi sau macar asociati cu numele sefilor! Am incredere si in CCR,chiar daca nu stiu bine care mai este „scorul”acum intre membri… Paradoxal,cu toata intirzierea in reactie, contestatia lui Ciorbea este f.bine argumentata din pct.de vedere al dreptului constitutional,chiar sint sanse sa treaca!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vlad Zografi
Vlad Zografi
De formatie fizician, Vlad Zografi este scriitor si dramaturg. In 1994 si-a susținut teza de doctorat în fizică la Universitatea Paris XI (Orsay). A publicat articole de fizică atomică teoretică în Physical Review, Physics Reports, Surface Science. A publicat volume de povestiri si a scris teatru, cu mare succes de public. Este coordonatorul colectiilor de stiinta ale editurii Humanitas.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro