joi, iunie 27, 2024

Impresii din Piață

Mi-e greu să adun într-un text impresiile ultimelor zile. De aceea le voi consemna pur și simplu, fără să le comentez prea mult.

Protestele din Piața Victoriei adună, seară de seară, mii de oameni care știu foarte bine ce vor: demisia unui guvern care a făcut abuz de putere și, prin asta, responsabilizarea tuturor factorilor politici care trebuie să înțeleagă că puterea le-a fost dată prin vot și nu trebuie s-o folosească oricum, ci în interesul tuturor. Toate mesajele din piață sunt îndreptate în această direcție. Și sunt spuse pe toate tonurile, într-o splendidă polifonie.

Nu este deloc corect să punem un semn de egalitate între protestele din Piața Victoriei și cele de la Cotroceni. Este o diferență de atitudine și de nivel între un protest civic și unul politic. Manifestanții de la Cotroceni susțin un partid, un guvern al unei alianțe politice și nu au revendicări de natură civică. În plus, în Piața Victoriei nu se scuipă, nu se lasă gunoaie și ceaiurile oferite sunt acceptate cu plăcere.

Ultima ședință din Parlamentul României a fost revelatorie pentru credibilitatea acestei instituții. Dincolo de spectacolul indecent al părăsirii în turmă a sălii de către parlamentarii puterii (liderii lor s-a temut de eventualitatea ca unii dintre aceștia să voteze cum le dicta conștiința), schimbul de replici dintre Tăriceanu, Dragnea și Băsescu, perceput (acolo) ca interludiu amuzant, de destindere, a fost poate cel mai deprimant moment din ultimele zile. Așa arată elita politică românească: o adunătură de șmecherași care se întrec în poante de care tot ei râd.

Pesimismul care pare că începe a eroda indignarea inițială și entuziasmul ulterior al protestatarilor este piatra de poticnire a acestui moment. Desigur, România nu s-a schimbat fundamental în ultimele zile, abia am reușit s-o oprim cu forța dintr-o prăbușire ce părea ireversibilă. Suntem cu toții încordați, umăr la umăr, încercând să-i oprim alunecarea în întuneric. Am reușit doar s-o ținem pe loc o vreme.  Dar cine nu-și dă seama ce efort uriaș presupune să o împingem din nou spre normalitate? Normalitatea e undeva departe, pe un vârf care nici nu se zărește încă. E ascuns în ceața deznădejdii noastre. Avem nevoie de tenacitatea alpiniștilor, dar și de antrenamentul lor, de condiția lor fizică.

Ieșim în fiecare seară în ger, în viscol. Plecăm zgribuliți și ne dăm întâlnire pentru seara următoare. Am descoperit însă că ne putem mobiliza oricând, că ființa noastră comună a reînviat. Ne unesc umorul, buna dispoziție, bunul-simț și, evident, Facebook-ul. Vom veni aici zilnic, săptămânal și de fiecare dată când ei o vor lua razna. Am descoperit că suntem o forță și cred că asta ne-a făcut să strălucim în lume.

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

  1. Ca participant ocazional la proteste,la partea cu ceaiul(oferit ipotetic de psd) am niste indoieli.
    Una ca l-as fi acceptat si a doua daca nu cumva, in loc de ceai, ne-ar fi dat o galeata cu ulei si faina.

  2. Mult sentiment și nici o idee. Nu cred că cineva pune semnul egalității între demonstrațiile din Piața Victoriei și din fața Palatului Cotroceni.
    Problema cu adevărat serioasă este erodarea – din motive legate de vreme, lipsă de timp și energie, etc. – a protestelor din Piața Victoriei. Nu aș subaprecia nici un moment capacitatea PSD/ALDE de a face uz de orice metode pentru a stinge – dacă se poate, de la sine – protestele și de activa un amplu mecanism de propagandă.
    Iar posibilitățile de protest cu răsunet, cu eficiență, sunt totuși foarte limitate.

        • da, si pe un virf din Everest de un ungur cetatean romin, cum cei ca dumneata ii numesc
          asta nu i ptr cei ca victoras ! : ma intreb ? oare cita unitate,omogenitate culturala o fi existind intre cei ce protesteaza impotriva guvernului ; poate gresesc, dar cred ca aia ce protesteaza impotriva presedintiei sint mai omogeni si mai greu de infiltrat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Cristina Cioaba
Cristina Cioaba
A absolvit Facultatea de Litere a Universității din București unde a obținut și titlul de doctor (2007). A editat volumul, Monica Lovinescu Jurnal esențial (Humanitas 2010). Activează ca profesor de limba română.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro