sâmbătă, iunie 29, 2024

De ce Wikileaks functioneaza? Pentru ca o lasam

Pirateria cibernetică și scurgerile de informații provocate de Rusia se dovedesc o amenințare cu mult mai puternică la adresa democrației noastre decât armamentul nuclear.

De ce să lansezi focoase când poți arunca în aer un sistem politic din interior? Acesta este mesajul ultimei “revelații” WikiLeaks despre capacitatea de piratare a CIA.

Adevărul e simplu. Agențiile de informații întreprind operațiuni de informații, după cum le spune și numele.

Agențiile occidentale de informații îi spionează pe adversarii noștri – Rusia, China, Iranul, crima organizată și alte ținte. Asta sunt plătite să facă. Ele recrutează agenți și recurg și la spionaj informatic. Operează pe cont propriu și în colaborare cu aliații.

Se pricep bine la lucruri din astea. Ar fi surprinzător – și ar ieși un adevărat scandal – dacă nu ar fi așa.

Nici în materialul furat de transfugul Edward Snowden, nici în ultimele date furate de la CIA nu există nici cel mai mic semn că serviciile americane, britanice sau aliate ar face ceva ilegal sau reprobabil.

Ele nu spionează pentru a servi interesele americane corporatiste. După cum nu îi vizează nici pe opozanții politici interni ai guvernelor occidentale.

Dacă CIA sau FBI au strâns vreun material legat de campania lui Trump, asta s-a întâmplat pentru că niște persoane implicate în această campanie au fost în contact cu agenți cunoscuți ai serviciilor de informații rusești.

CIA colectează liste de vulnerabilități ale vechilor sisteme de operare. La fel fac și alte agenții. Ele nu “ocolesc“ comunicații codate precum Signal, WhatsApp sau altele asemănătoare. Adevărul e că. în prezent, asemenea coduri sunt omniprezente, gratuite și convenabile. Agențiile de spionaj nu le pot sparge. Așa că trebuie să atace  în schimb “obiectivul final” .

Asta înseamnă să spargi computere, telefoane inteligente și alte aparate; orice persoană interesată cât de cât de spionaj sau de securitatea informatică știe că spargerea  acestor “obiective finale” este o prioritate a spionajului, de peste cinci ani.

Cu adevărat scandalos este faptul că CIA a fost ea însăși victima spionajului. Agenția recunoaște că sursa ar putea fi un colaborator. Se prea poate ca folosirea colaboratorilor să economisească bani și să sporească flexibilitatea. Dar securitatea are de suferit. Angajând doar funcționari publici, animați de patriotism și nu de carierism, care au jurat să respecte confidențialitatea pentru totdeauna, poate costa mai mult pe termen scurt, dar aduce economii pe termen lung.

Și mult mai scandalos este însuși WikiLeaks. Am fost un mare admirator al WikiLeaks la prima sa apariție. A renunțat demult la cauza lăudabilă a adevăraților avertizori de integritate, care își primejduiesc carierele sau riscă închisoarea ca să dezvăluie neregulile comise de corporații sau de guverne. WikiLeaks este extrem de selectiv. Nu publică niciodată materiale interceptate care afectează Rusia sau China. Revarsă simultan o mulțime de documente, însoțite de niște declarații de presă sau mesaje pe Twitter senzaționale și care induc în eroare.

De exemplu, sugerează că CIA ar fi putut fabrica implicarea Rusiei în piratarea Comitetului Național Democrat.

Asta ar fi ilegal, nebunesc de periculos și inimaginabil din punct de vedere politic. Sub administrație democrată, CIA piratează campania candidatului democrat și dă publicității mesaje email cu urmări grave pentru că spionii știau că Hillary Clinton va pierde și voiau să umbrească victoria finală a lui Trump? Așa ceva nu este plauzibil nici măcar după standardele hollywoodiene.

Mult mai plauzibil ar fi faptul că, intenționat sau nu, WikiLeaks ajută Rusia să distrugă sistemul politic american insinuând teama, nesiguranța și îndoiala într-o lume și așa dezbinată și supraînfierbântată.

Kremlinului îi convine să aibă reputația de a fi amenințător. Dar trebuie să ne amintim că Rusia nu este o superputere. Are o economie de mărimea celei a Californiei, cu industrii învechite, bazate pe resurse naturale. Infrastructura, serviciile publice și a demografia oferă o imagine sumbră.

Dar Vladimir Putin exploatează admirabil slăbiciunile Occidentului. El atacă în mod sistematic încrederea: în presă, în instituții, în politicieni, între țări.

Rezultatul este cea mai mare criză politică americană de după Wategate.

Tacticile Rusiei funcționează. Dar numai pentru că permitem acest lucru.

Traducerea: Mihaela Danga

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

  1. Personal, cred ca inversunarea impotriva WikiLeaks e orz stricat pe gaste. Nu sunt, oare, serviciile pregatite sa lucreze in mediu ostil? Ei, acu’ e si mai ostil. Care, deci, e problema? Ce ar vrea, sa nu aiba decat, ca politistii de la mine din targ, grija zilei cand se baga banii in bancomat?
    Eu cred ca s-a ajuns, in domeniu, ca filmul sa bata viata. Sa se mai uite si ei la un Bourne, ceva. Adica noi, civilii, ne-am obisnuit cu riscul de a ajunge pe youtube si astia n-au inteles ca traiesc, fiecare, cu o drona deasupra capului?

  2. Autorul spune:
    ‘Ele nu spionează pentru a servi interesele americane corporatiste.’ După cum nu îi vizează nici pe opozanții politici interni ai guvernelor occidentale.

    Am putea fi urma de indoiala?

    http://www.spiegel.de/international/germany/bnd-intelligence-scandal-puts-merkel-in-tight-place-a-1031944.html
    http://www.dw.com/en/airbus-to-press-charges-on-nsa-bnd-spying-claims/a-18422548
    German Government Is Accused of Spying on European Allies for NSA

    Daca o faci prin terti nu se pune?

    In final , oare cine este ‘naivul’ in sceneta?

    Sanatate.

  3. WikiLeaks este perfect justificat. Cum poate un om care are foarte putina putere sau bani dar care a ajuns sa aiba informatii importante despre ilegalitati, atrocitati, sa le desconspire pe acestea, fiind in siguranta in acelai timp? Daca nu are nici o cunostinta in media in care sa aiba incredere? Raspunsul este un system de postare care garanteaza anonimatul. Nu stiu daca WikiLeaks este exact asta, dara asa ceva e necesar, fara dubii. Este bun pentru o societate libera. Faptul ca rusii profita de astea e doar pentru ca politicienii din vest nu-si fac treaba cum trebuie, iar faptul ca au fost deconspirati e un lucru bun pe termen lung. Sper sa apara mai multe despre Trump, sa vada suporterii care-l iubesc asa de mult ce magar au ales. Ca la taxe o sa vada anul viitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Edward Lucas
Edward Lucashttp://contributors
Edward Lucas scrie pentru the Economist. Este de asemenea senior vice-president al Center for European Policy Analysis, un think-tank cu sedii in Varsovia si Washington, DC.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro