joi, iunie 27, 2024

Operațiunea „Bau-bau”: protestatar timișorean convocat la poliție pentru postări pe Facebook

Răzvan Florin Codreanu este o figură cunoscută protestatarilor din Piața Operei din Timișoara, ca și suporterilor de fotbal care în Banat se cheamă „drucker”. El duce de obicei un steag tricolor, poartă șapca întoarsă și e cel mai agitat dintre participanți. Pe Facebook administrează paginile @Rezistența Timișoara și R2OP unde se întreține spiritul celor indignați de legile justiției și de abuzurile puterii. Omul s-a pomenit acum cu poliția la ușă aducându-i o citație pentru infracțiunea de „instigare publică”, prevăzută la art. 368 alin.1 Cod Penal, care se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.„Din câte au spus e vorba despre postări pe facebook! Cred că ar surâde PSD-ului să ne vadă pe toți din #Rezist la pușcărie. Ar fi o lume mai bună pentru ca ei să poată fura și distruge țara în liniște”, scria tânărul pe FB la câteva minute de la primirea citației.

Contactat de revista „22”,Răzvan Codreanu a declarat că se va prezenta la poliție în data de 15 ianuarie, dar nu singur, ci însoțit de avocat. Deși e chemat în calitate de martor, comunicatul poliției, apărut după ce presa a semnalat cazul, sugerează mai mult:„În luna decembrie a anului 2017, pe rețelele sociale, cetățenii au fost invitați să participe la o serie de manifestații publice. Sub protecția anonimatului, a existat tendința ca utilizatorii de bună-credință să fie manipulați, cu ajutorul unor tactici ascunse în interes propriu (prin comentarii, lansarea unor teme/știri false, partajarea unor articole, incitarea la acte de violență). În acest context, vă informăm că polițiștii de investigații criminale din cadrul Inspectoratului Județean Timiș efectuează cercetări, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara, în două dosare penale întocmite sub aspectul săvârșirii infracțiunii de instigare publică”, spune comunicatul IPJ Timiș. Pe de o parte, povestea cu anonimatul nu ține fiindcă se vede treaba că poliția a mers țintit. Pe de altă parte, informația că partajarea pe FB a unor articole se constituie în potențială infracțiune este îngrijorătoare: însemnă că vine la rând presa pentru a fi investigată. În fine, timing-ul e interesant. Chemările la secțiile de poliție, umflarea pe domeniul public a lui Mălin Bot sub pretexte penibile, tocmai înainte de protestul anunțat pentru 20 ianuarie orele 18, sugerează intenția de intimidare și descurajare a participării. Se adaugă diverse semnale care să compromită imaginea celor vizați: ba că nu sunt întregi la cap, ba că sunt plătiți de forțe oculte etc.Operațiunea Bau-bau are numeroase canale și resurse, de la instituții, la postaci și diversioniști. Organizațiile Inițiativei Civice Timișoara, cărora li s-a adăugat și Societatea Timișoara, au reacționat arătând că „privesc cu îngrijorare interesul subit al Poliției Județene Timiș de a investiga presupuse fapte de incitare publică săvârșite pe rețelele sociale de organizatorii protestelor civice” în condițiile în care „toate protestele desfășurate anul trecut în Timișoara au avut aviz de la Municipalitate și s-au derulat fără incidente, într-o perfectă colaborare cu Jandarmeria română. În niciunul dintre aceste proteste nu s-au înregistrat acte de violență sau alte fapte condamnate de Codul Penal, așadar prezumția de incitare publică nu este justificată”. Deschiderea unor dosare penale pentru postări pe Facebook este considerată „punctul culminant al campaniei de persecuție politică a celor care se opun actualului regim politic. Orice cetățean român care îndrăznește a se exprima împotriva politicilor cleptoratice ale puterii politice actuale, riscă din acest moment să fie hărțuit, încarcerat sau chiar condamnat după modelul instituit în Rusia sau Turcia”.

Cetățenii se întreabă în favoarea cui lucrează lucrează poliția și jandarmii, fiindcă e greu de uitat imaginea jandarmilor care îl protejau pe Dragnea și pe interlopii Duduieni aduși de Codrin Ștefănescu în fața DNA să îi agreseze pe jurnaliști. Cetățenii se mai întreabă de ce nu există sancțiune pentru campaniile imunde ale Antenei 3, care instigă la ură. Recent, Consiliul Național al Audiovizualului, autoritate de reglementare și control, a ratat din nou șansa de a fi corect în analiza celor cinci ediții din Sinteza zilei care au tăvălit luni în șir organizații ale societății civile și personalități publice pe tema falsă a „soros-ismului”. Membrii CNA care au decis că Gâdea are voie să instige și să distrugă imaginea oricui sunt Monica Gubernat, Radu Herjeu, Orsolya Borsos, Răsvan Popescu și Radu Călin Cristea, toți aceștia fiind propulsați de partide din arcul puterii. Bref, politizarea instituțiilor statului este toxică și distruge democrația, pe care oamenii trebuie să o apere prin proteste masive. Regula numerelor mari nu dă greș niciodată.

Articol apărut în revista „22”

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

  1. Da, politia si jandarmeria sunt controlate de PSD, totusi trebuie sa va purtati frumos cu ei cand mergeti la proteste, sa nu le dati pretexte sa inceapa violentele pe care le vrea mafia PSD.

    Si daca vine politia la usa dvs. va luati avocat, postati pe toate retelele si uite asa adevarul iese la iveala.

  2. … polițiștii de investigații criminale din cadrul Inspectoratului Județean Timiș … trebuie ca sunt tare ocupati zilele astea si nu numai ei.
    Si asa, in criza asta de cadre, politia din Romania mai lasa la o parte niste dosare mai putin urgente cum ar fi alea de agresiune sexuala, pedofilie (care oricum se intampla, nu-i asa…) chiar daca sunt implicati agenti de politie. Ca acum avem nevoie sa angajam oamenii, nu sa-i dam afara.

  3. Dupa cum a spus si autoarea acestui articol, aceasta practica de „saltare” de catre politie aminteste de Rusia lui Putin. Politia nu are voie sa vina la usa mea daca sunt nevinovat. Cel mult sa ma intrebe daca am observat ceva suspect si atat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Brindusa Armanca
Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro