joi, iunie 27, 2024

Valiza cu bani pentru manipulatori

Din interiorul PSD au ieșit la suprafață tentaculele caracatiței care se întind în presă. La vârful partidului s-au auzit voci sătule de „șobolăneala” lui Dragnea și a camarilei sale, sau pur și simplu decise să folosească în lupta pentru putere arma dezvăluirilor incomode. Așa a aflat opinia publică un adevăr semnalat în repetate rânduri de revista „22”și de presa nealiniată puterii, și anume că PSD, în complicitate cu ALDE și UDMR, dirijează bani publici către canale de știri și publicații transformate în instrumente de propagandă. Banii merg la Antena 3&Trustul Intact, la RTV, la DCNews prin contractele încheiate de firmele lui Chireac, către alte șmecherii online ca LUJU inventate anume să arunce pe piață știri false, informații distorsionate sau să abată agenda media spre subiecte irelevante. Înregistrat pe ascuns într-o ședință, vicepreședintele PSD, Adrian Țuțuianu, li se plângea confraților dâmbovițeni că„la Antena 3 n-am mai putut să ieşim că s-au plătit două milioane de euro. Eu trebuia să fiu joia trecută la ora 18.00 la Stoicescu, nu m-au mai vrut”. Oricât s-a zburlit Antena 3 amenințându-l pe Țuțuianu cu justiția, este binecunoscut sistemul de corupție prin care Trustul Intact al infractorului Dan Voiculescu a devenit măciuca preferată a infractorilor de la putere. Să nu uităm că prin 2008 televiziunea făcea parte, negru pe alb, din protocolul pentru locuri pe liste dintre PC, partidul zero al lui Voiculescu și PSD. Textul protocolului, semnat de Liviu Dragnea, pe atunci secretar general, era explicit:„Partidul Conservator va sprijini mediatic promovarea Alianței dintre cele două partide si va evita apariția situațiilor care pot conduce la afectarea negativă a imaginii Alianței politice și, respectiv, a celor două partide”. E de înțeles că milioanele vârâte pe ușa din dos a afacerilor necurate trasează sarcini clare și stabilesc tabuuri obligatoriu de respectat. Practic, de atunci și până azi Antena 3 și RTV a fugarului Ghiță stau la dispoziția vătafului PSD care intră când vrea în studio, decide ce/cine are e voie și cine nu, face agenda. Televiziunea publică, devenită de stat, este ținută din hățuri prin finanțarea guvernamentală și prin conducerea fidelă partidului.

Țuțuianu nu e singurul martor vocal al subjugării presei. Corina Crețu, comisar european, mulțumea recent pe Facebook jurnaliștilor pentru sprijin „în ciuda contractelor pe sume incredibile pe care le primesc de la ministerele Guvernului pentru denigrarea tuturor care nu se aliniază directivelor partidului”. S-a speriat ea însăși de adevărul rostit și a șters repede textul. N-a trecut mult și G4 Media titra edificator că Rovana Plumb pregătește din fonduri europene o „mega-licitație de 10 milioane de lei pentru mogulii TV”. Jurnaliștii G4 Media au aflat că banii sunt destinați unei campanii publicitare derulate pe canale de știri cu acoperire națională, mai exact pe trei din acestea. Pot începe de pe acum pariurile. Aflat în dușmănie cu Dragnea care l-a luxat, Victor Ponta s-a hotărât să dezvăluie public ce ascundea când era premier: Bogdan Chireac, „cutia de rezonanță” a intereselor pesediste, e plătit „gras” de Dragnea. Acum a devenit clar pentru Ponta cine îi sunt inamicii:Adversarii mei sunt Dragnea și ziariștii care iau șpagă de la el ca să spună minciuni despre mine!”.

După ce a intrat în colimatorul denigrărilor, a venit timpul Gabrielei Firea să spună cum folosește Dragnea instrumentele mediatice subordonate pentru a-și distruge oponenții. Practica de a pune postacii să difuzeze mesaje otrăvite o ustură acum pe Firea:„când este un anumit moment echipele de, să spunem oameni care lucrează în acest domeniu (postacii) acționează și acum au fost puși practic unii dintre ei împotriva mea”. Manipularea inversă pe site-uri de partid a cazului Simonei Halep, aclamată pe Arena Națională în timp ce Gabriela Firea era huiduită, avea ca scop punerea primăriței într-o situație negativă.

Pentru ce să distorsionăm adevărul şi să comunicăm că nu eu am fost huiduită, ci Halep, noi cu asta ne ocupăm?”, se întreabă acum Firea.

Niciunul din liderii PSD deveniți vocali astăzi, când sunt direct afectați, n-au fost deranjați de aceste practici nocive, care distorsionează piața media, fac praf imaginea presei ca serviciu autonom de interes public și sporesc neîncrederea publicului în jurnaliști. Le-au practicat ei înșiși, au profitat de obediența unor trusturi de presă cumpărând tăceri sau gudurături cu bani de la primărie, consilii județene, ministere pentru a-i împroșca pe adversari.

Valiza cu arginți ca preț al independenței mass-media subminează democrația, așa cum valiza cu bani a lui Becali submina fotbalul și sportul. Mai devreme sau mai târziu, dovezile corupției intrate în presă pe ușa mogulilor penali ies la iveală și vor primi sancțiunea meritată. Oricum, e cert că Dragnea „și-a dat foc la valiză”, cum formula hâtru un jurnalist de la Republica după apariția valizei cu documente despre TelDrum investigate de RISE Project, sub genericul inspirat de „Teleorman Leaks”.

Articol apărut în revista „22”

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

  1. Presa oferă martiri pe mai toate meridianele. În patria noastră vocația martiriului este ceva mai rară. În rândul jurnaliștilor, mai ales. Trebuie să spun ceva trist…Jurnaliștii români adoptă cu entuziasm poziția de colaboratori ai puterii politice, indiferent de culoarea ei.

    Unor ziariști români tocmai li se cere de către autoritățile publice să comunice conținutul articolelor pe la care lucrează, după ce fiscul le-a făcut nu demult presiuni și controale cu privire la sursele de finanțare care…sunt publicate de altfel pe site-ul redacției. Sunt amenințări cu amenzi de 20 milioane de uro. Nu aud de vreo „revoluție” a confraților.

    Ziariștii au devenit instrumente eficiente de manipulare la îndemâna oligarhilor și instructajul „serviciilor”. Dacă un organism de presă, un post TV dintre cele considerate oneste, spre exemplu, are dificultăți financiare, și toate au în patria noastră din diverse motive, este invitat un renumit consilier care ne zice, „cum să vă spun?!”, că dacă am lăsa guvernul „să lucreze”, ar fi capabil de fapte minunate. Carevasăzică, guvernul-marionetă nu este impotent și incompetent, ci nu este lăsat de cetățeni cârcotași să lucreze în beneficiul lor!

    Există unii în presă chiar și mai discutabili? Habar n-am, că nu-i urmăresc. Dar, dacă în acest articol unii (dl Chireac, spre exemplu) sunt considerați beneficiari ai unor bani publici drenați de cleptocrație, apoi dl Chireac, împreună cu alți domni ai Antenei 3, Pieleanu, bunăoară, sau Buble, apar la un post al cărei patron spunea deunăzi că trebuie să se colaboreze cu ei. Desigur, cu patronii trusturilor, nu! Dar să se colaboreze până la ora 20 cu orice „jurnalist” care mă înjură pe mine (ca ne-susținător PSD) la A3 după ora 22.

    Cum se poate explica asemenea comportament din partea „specialiștilor” din mass-media? Este extrem de simplu, Sfinții Mihail și Gavril au reunit la un ciolhan la dl Gabi Vlase un grup de tovarăși cu care vom vedea poze abia peste câțiva ani la „tăiat de porci”. Până atunci, sunt deschise periodic dezbateri despre „acoperiți” descoperiți în presă, politică, ori justiție. Adică, despre omnipotența oligarhilor, care prin intermediul „serviciilor” sau direct, folosesc presa pentru manipularea cetățenilor. Toată presa. Excepțiile sunt cu adevărat remarcabile!

    • Interesant este că toți furierii din presă țipă despre deontologie, la fel ca gradații care acoperă cîmpul tactic din justiție și se zvîrcolesc apărînd independența și neamestecul politicului în îndeplinirea misiunilor încredințate de șefii de pe lanțul ierarhic de comandă. Sintagma ”fake news” merge mînă în mînă cu ”fake peoples”, iar dușmanii sînt cînd rușii, cînd UE, cînd ungurii, sau oricine este împotriva liniei trasate de cei care dau ordinele. Niciodată vinovăția nu pică pe cineva dinăuntrul mașinăriei care prelucrează date, informații, dosare și scoate bani, putere și influență pe partea cealaltă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Brindusa Armanca
Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro