duminică, iunie 30, 2024

Puterea profesiilor medicale din „umbră” care salvează vieți și care continuă sa fie dezavantajate de legea salarizării

Starea de sănătate ne determină adesea să ajungem pe coridoarele spitalelor, pentru un consult de rutină sau pentru o urgență, și observăm astfel ineluctabil, dincolo de neajunsurile sistemului medical românesc, o multitudine de specialiști care se diferențiază prin culoarea sau tipul costumelor purtate, dar mulți dintre noi nu și-au pus niciodată întrebarea cine sunt profesioniștii care realizează analizele complexe de laborator.

Îi apreciem pe chirurgi la justa lor valoare pentru că salvează vieți, îi apreciem pe medicii care lucrează în terapie intensivă pentru dăruirea cu care lucrează, caracteristici care captează direct toată atenția mass-media.

Pe de altă parte, cu toții ne ducem cu o frecvență mult mai mare la un laborator de diagnostic clinic pentru analizele curente de biochimie, microbiologie, hematologie sau la un laborator de diagnostic molecular sau genetică pentru analize specializate de testare a bolilor genetice, diagnostic prenatal sau susceptibilitate pentru boli diverse.

Ne punem oare intrebarea cine sunt acești specialiști ultraspecializați? Ne punem oare intrebarea cine sunt cei care luptă cu inferilitatea de cuplu, cine sunt biologii-embriologi care alături de medicul ginecolog oferă singura sansă cuplurilor de a avea un copil prin procedura fertilizării in vitro.

Recoltarea probelor biologice ne aduce în contact cu primul sau singurul din specialiștii din domeniul medical dar care nu este implicat în analiza propriu-zisă a probelor. După această procedură, mai mult sau mai puțin plăcută în funcție de proba biologică recoltată și de profilului pragului de suportabilitate al durerii al fiecăruia, urmează să așteptăm cu nerăbdare trimiterea online a rezultatelor. Din această expunere, și de fapt din imaginea incompletă pe care ne-o construim, lipește exact componenta principală a echipe medicale care realizează aceste analize, lipsesc chiar profesioniștii care preiau probele biologice, le prelucrează și în final oferă rezultatele medicale.

Ei sunt profesioniștii din umbră, profesioniștii „anonimi cu care nu intrăm în contact niciodată dar fără de care medicii clinicieni nu ar putea sa pună un diagnostic corect. Sunt profesioniștii care nu discută cu pacienții într-un cabinet medical. Echipa medicală dintr-un laborator este compusă din absolvenți de medicină, biologie, biochimie sau chimie, cu toții având o specializare sau mai multe pentru medicina de laborator obținute după foarte mulți ani de studii și muncă în laborator. Acești profesioniști oferă medicilor clinicieni  70% din testele de laborator ale pacienților pe baza cărora se pune un diagnostic și se elaborează o schemă de tratament.

Integritatea echipei medicale și recunoașterea meritelor profesionale nu se poate sprijini însă doar pe un dicton, o zicere falsă dintr-o schemă de personal sau o fișă a postului care conține atribuții multiple. Atribuțiile au nevoie de extrapolarea lor adecvată la o salarizare corectă, în raport direct față de ceilalți profesioniști din sistemul medical și de studiile acestora. Este injust ca o infirmieră sau un asistent medical sa aibă un salariu mai mare decât un biolog specializat pe domeniul săntate cu mulți ani de specializări. Salariile acestor specialiști au fost din totdeauna aproape de medicul specialist de medicină de laborator și nu ca acum la „ani distanță” de aceștia.

S-a schimbat ceva în atribuțiile acestor, în munca pe care o depun, în abgnegația cu care muncesc? Nu, nu s-a schimbat nimic din toate acestea. Credința cu care aceștia s-au îndreptat spre aceste profesii, pasiunea și dăruirea exercitate fără stăruință, în fiecare zi, în folosul pacienților sunt aceleași și din nefericire se lovesc de incapacitatea politicienilor de a le recunoaște munca la adevărata valoare, așa cum era în vechea lege a salarizării.

Și cum toate nu erau perfecte, la toate neajunsurile salariale se adaugă revoltător și lupta organizației profesionale, OBBCSSR, față de propriii membri care încearcă să releve din „umbra” profesiile de biolog și biochimiști medicali, să ofere un grad de vizibilitate publică prin introducerea în mentalul colectiv a imaginii corecte a importanței acestor profesioniști în domeniul sanitar.

Amalgamul nefiresc de trei profesii diferite într-o singură organizație, inexistent la nivel european, a condus la adâncirea acestei stări de anonimat pentru profesiile de biolog, biochimist și chimist medicali, deoarece această stare a putut conserva forțat un întreg făurit din start repelent, împreună cu privilegiile aferente ce decurg de aici.

Doamna ministru Sorina Pintea, care cunoaște foarte bine situația, are șansa să vină cu o rezolvare cât mai rapidă a acestor probleme, care să pună capăt unei stări de incertitudine perpetue.

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

  1. Asta era problema voastra,ca un asistent medical are cat un chimist/biolog.Avem noi vreo vina ca le au dublat leafa medicilor si va situati „la ani distanta”de ei???Ne au taiat din sporuri ca sa le mareasca tor lor iar chimistilor si biologilor le au dat sume compensatorii ,tocmai pt ca salariile acestora sa nu fie diminuate…deci cautati greseala in alta parte si nu acolo unde nu exista…

  2. Foarte bine punctat! Nu mai intereseaza pe nimeni competenta si pasiunea lucrului bine facut in aceasta tara. Nu stiu cui ar trebui sa ne adresam pentru a ni se face dreptate. Ramanem un corp de specialisti uniti, convinsi ca vom fi luati in seama candva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Relu Cocos
Relu Cocos
A obținut diploma de licență în Biologie și cea de Masterat în Oncobiologie la Universitatea București. A urmat doctoratul în Biologie la Universitatea București, abordând o tematică legată de genetica angiogenezei în evoluția tumorală. În prezent, lucrează la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, Disciplina Genetică Medicală, ca cercetător și biolog pr. genetică. A desfășurat o activitate didactică în învățământul superior medical privat și de stat. Activitatea de cercetare din ultimii 12 ani s-a concentrat, în principal, pe studierea bolilor genetice rare, geneticii populaționale și geneticii procesului canceros, fiind fructificată prin publicarea rezultatelor ca prim autor în diverse reviste de știință internaționale.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro