joi, iunie 27, 2024

Secvențe din mocirla presei

Campionii mizeriei din presa audiovizuală actuală, Antena 3 și RTV, se află în cea mai sângeroasă campanie împotriva Laurei Codruța Kövesi, în conivență cu o instituție politizată, Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ). Cât de departe a mers acestă înțelegere obscură între instituție și falanga voiculesciană care cuprinde și LUJU, se vede din plângerile executate de LUJU împotriva Laurei Codruța Kövesi și a altor „inamici”, plângeri devenite apoi subiect de denigrare în emisiunile Antenei 3 și RTV. Chiar încercarea insistentă a adjunctei SIIJ de a obține dosarul TelDrum pe baza unei plângeri depuse de un anume Ștefan Iulian (ironie: așa îl chema pe actorul de comedie preferat al lui Caragiale!) e cusută cu ață albă din același mosor. Dealtfel, Parchetul General a constatat că dosarul TelDrum nu are nicio legătură cu faptele denunțate anonim în dosarul nr. 1164/P/2018 al SIIJ”. Episodul de top în manipulare și preluare a minciunii de o instituție a justiției este cel numit de presă „Kövesi la crama lui Ghiță”. Antena 3 a difuzat o imagine conform căreia fosta șefă DNA se afla într-o presupusă vizită în crama lui Sebastian Ghiță. Imaginea trucată face parte din „dovezile” aduse de reclamantul Ghiță (cel fugit la Belgrad de frica justiției) într-unul din dosarele de anchetare a procuroarei Kövesi. Pentru a face credibilă această mistificare vizibilă cu ochiul liber (dealtfel, în colțul din dreapta sus se menționează că e colaj), la SIIJ este chemat ca martor Ion Cristoiu pus să certifice autenticitatea pozei. Iar „maestrul” consfințește porcăria fară să clipească. O simplă căutare pe internet relevă că pentru operațiunea de dezinformare sunt montate figurile doamnei Kövesi și a lui Ghiță într-o imagine Getty dintr-o cramă austriacă. Dar SIIJ le pune la dosar spre folosință.

Un derapaj de râsul presei a fost observat de Pagina de media în 18 martie 2019 la Radio România: jurnalul de știri de la ora 22 cuprindea opt știri cu opt miniștri, un jurnal guvernamental de toată frumusețea. Iată cum descrie paginademedia.ro succesiunea știrilor: Știrea 1: Ministrul Rovana Plumb – „Am creat 80.000 de locuri de muncă”. Știrea 2: Viorica Dăncilă – „Investiția de la Craiova e un semnal de încredere pentru economie”. Știrea 3: Ministrul mediului, Grațiela Gavrilescu –„Facem tot posibilul ca programul Rabla să fie lansat”. Știrea 4. Ministrul transporturilor, Răzvan Cuc a vizitat în această seară șantierul variantei ocolitoare a orașului Bacău. Știrea 5 – Ministrul de finanțe, Orlando Teodorovici -„Discuțiile despre modificare ordonanței 114 se vor finaliza până vineri”. Știrea 6 – Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu îi îndeamnă pe elevi să participe la simulări. Știrea 7 – Ministrul Agriculturii, Petre Daea spunea la Bruxelles că proiectele se află în stadiul avansat al negocierilor. Știrea 8 – Ministrul Sănătății, Sorina Pintea și omologul său ungar au convenit la Budapesta încheierea unui Memorandum. Și gata. Finanțat de guvern, radioul public face astfel figură de slugă în disprețul publicului său.

Televiziunea publică se înscrie și ea în aceeași paradigmă a servilismului politic. Emisiunea promovată de conducere, România 9, este bancomatul prin care sunt plătiți de PSD/ALDE diversioniștii partidului degizați în jurnaliști, așa cum a arătat Newsweek România într-o investigație. MediaSind a cerut repetat Comisiei parlamentare de Cultură și Mass-media să ia în considerare numeroasele abuzuri ale conducerii TVR, în special ale președintei Doina Gradea și să o demită. Discrepanțele salariale, dotărea tehnică inadecvată noilor tehnologii, recuperarea unor drepturi salariale, încălcarea independenţei editoriale a jurnaliştilor și nerespectarea legalității și transparenței în cheltuirea banului public sunt câteva din neregulile semnalate.

O secvență mai curând întristătoare decât mizerabilă este renunțarea unui post echilibrat, DIGI 24, la jurnaliști maturi, profesioniști și la emisiuni de educare aproape inexistente în peisajul audiovizual atât de precar la noi. Despărțirea de Tudor Mușat, un excelent moderator și de Adriana Nedelea, o știristă dinamică și expresivă, a lăsat un gol vizibil. Iar ieșirea din grilă a Pastilei de limbă și a emisiunii Dă-te la o carte realizate de scriitorul Radu Paraschivescu indică o întoarcere din drum.Vorba realizatorului, anunțat „cavalerește” că ultimele opt ediții filmate nu îi vor fi plătite:„Fie-le amintirea pastelată”.

Articol apărut în revista „22”

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

  1. Foarte trist este si ca entitati serioase precum domnul Mărieș și Asociatia sa 21 Decembrie
    au cazut in capcanele puse de LUJU si de Antena 3 prin care un jurst de talie europeana precum dl Augustin Lazar este terfelit doar entru ca a obtinut calificative profesionale de FOARTE BINE.

    • Nu inteleg de ce dl Maries a „cuplat” la propaganda mizerabila a celor de la A3,LUJU si RTV. exact zilele acestea cand exista o actiune in evolutie privind numirea procurorului sef la Procuratura Generala. Ar fi avut tot timpul din lume sa-l atace pe Lazar ,inca de cand acesta a fost numit procuror sef acum cativa ani de zile.

      Cateva explicatii posibile ar fi:

      1) Nu s-a documentat corect inainte de a deschide gura

      2) A fost „intors” ( cei care au ceva experienta de viata stiu ce inseamna acest lucru ) de niste baieti de specialitate.

      3) Are o polita personala de platit lui A. Lazar poate in legatura cu dosarul revolutiei sau al mineriadelor facandu-l raspunzator de situatia acestora.

      In oricare dintre cele trei situatii atidudinea adoptata nu face altceva decat sa-i scada credibilitatea in ochii celor care il mai apreciau.

  2. Daca as avea rabdarea sa stau pe Haznaua 3 ori pe RTV 5 minute, cred ca m-as sufoca.
    Si, fara a face un sondaj, mi se pare ca si multa lume s-a convins ce „marfa” vind.
    Mie insa imi rasuna un ecou, „Lasati Justitia sa-si faca treaba!”
    Grupul Infractional Organizat de la guvernare profita enorm de anumite proteste.

  3. „O secvență mai curând întristătoare decât mizerabilă este renunțarea…”

    Sunt surprins să constat mereu că tot mai există câte cineva surprins de calitatea execrabilă a jurnaliștilor…
    De curând o reputată reprezentantă a mass-media care, realizând „România te iubesc”, a descurcat ițele infracțiunilor de nivel înalt, jafuri de proporții fabuloase din averea publică, „a prins drag de PSD”. Păi, cine-i cunoștea mai bine pe infractorii despre care povestise?!…

    Cine zice că dragostea nu încețoșează mintea și nu aprinde călcâiele?!
    Asta îmi amintește de fulgerătoarea poveste de iubire dintre Sportivul Crocodilu’ și doamna Veronica. Ori de iubirile Geaninei, inclusiv cu cel care ne recita la TV despre „Tatăl autostivuitorul…”.

    Acum, dacă guvernarea cleptocrată nu mai are resurse, iar repatrierea rezervei naționale de aur întârzie, doamna candidat PSD (pe loc eligibil) în Parlamentul European ne spune că un ajutor prețios pentru cleptocrație poate veni de la dl Frank. De altfel, ca și în Venezuela, în România resursele naturale, precum cele de la Roșia Montana, sunt [și au mai fost] vizate de oligarhi.

    Dar, cândva au mai trecut și alții prin posturi înalte. ȘI, dincolo de păstrarea dreptului dobândit, cum zice Constituția, apar unele întrebări…
    Odată ajunși în funcții, incompetenții pro-cleptocrați nu mai pot fi îndepărtați de la Radio sau postul public de televiziune?! Că unii sunt acolo din vremuri imemoriale, iar obiceiurile de clan și castă sunt la TVR dintotdeauna!

    Că mi-amintesc că astfel de întrebări s-au pus și pe vremea când TVR a fost condusă de dl Săftoiu. Speranțe de reformă au fost și sub conducerea d-lui Stelian Tănase…
    De ce nu s-a schimbat nimic?

    Păi, simplu, din cauza calității morale a jurnaliștilor. De cum s-a schimbat puterea, TVR a devenit organ de propagandă pentru noii conducători.

    Despre ce instrument de propagandă mass-media zicea autoarea articolului că este echilibrat?!…N-am observat niciunul. Și dacă ar fi echilibrat, ar fi imparțial? Și dacă ar fi imparțial, ar fi și obiectiv?

  4. Dintr-o mare curiozitate m-am uitat in seara de 3.04. la a3 dupa ora 21…A meritat din plin,spectacolul a fost total… Ei :incruntare,invective,bale la gura,ochi dati peste cap,riposte unul catre celalalt,etc.etc. Eu :rasete,satisfactie,buna dispozitie…Sper ca a fost prima repriza…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Brindusa Armanca
Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro