duminică, iunie 30, 2024

Analiză CRPE: Populism și dezinformare a ministrului italian de interne Matteo Salvini pe tema deținuților români

Anunțul triumfalist al ministrului italian de interne cu privire la trimiterea în România a 13 deținuți români este doar o mișcare ieftină de populist anti-migrație care alimentează teama de străini. În fapt, nu este nici măcar o știre, transferurile de deținuți între Italia și România fiind destul de frecvente. Mai mult, acestea sunt reglementate de legislație europeană în domeniul cooperării judiciare în materie penală încă din 2008. E adevărat, funcționarea eficientă a acestui mecanism de recunoaștere a sentințelor și transfer între statele membre este de dată ceva mai recentă.

Un alt aspect relevant care nu s-a spus în dezbaterea privind transferul deținuților români dinspre Italia spre România este că Italia are o problemă aproape la fel de mare cu condițiile de detenție și supra-aglomerarea. Singura diferență de dată recentă este recursul compensatoriu de care beneficiază, la o scară îngrijorătoare, deținuții din România.

În baza unui acord la nivel european, Decizia cadru 909/2008, transferul de deținuți dintr-o altă țară UE spre țara de origine este bine reglementat și funcțional. România a transpus Decizia Cadru 909 la data de 26 decembrie 2013, iar Italia încă din 05 decembrie 2011.

În ultimii cinci ani, doar dinspre Italia, au fost transferați în România 374 de deținuți.

Decizia cadru 909 nu se referă doar la transferul în sine al deținuților, ci are prevederi care ar trebui să ajute persoanele transferate să fie reabilitate și să se poată reintegra în societate. Ceea ce nici România, nici Italia nu fac sau fac într-o manieră minimală. Autoritățile italiene au preferat să anunțe într-o manieră populistă că transferă deținuții români, iar autoritățile române, prin vocea ministrului Justiției, s-au rezumat în a anunța că „este o dovadă a capacității noastre de a asigura condiții în închisori la standarde europene”. Nimic mai mult.

Centrul Român de Politici Europene lucrează împreună  cu colegi italieni și spanioli, de mai bine de un an, pe această temă a cooperării judiciare în materie penală între aceste trei țări, inclusiv transfer de deținuți – reglementat clar prin Decizia-cadru 2008/909/JAI a Consiliului din 27 noiembrie 2008.

Iată aprecierile colegilor noștri italieni de la Universitatea din Torino – Stefano Montaldo despre declarațiile oficialului italian:

  • Aceste transferuri au loc datorită legislației Uniunii Europene și a unor regulamente clare. (n.n. Transferul deținuților în interiorul UE se face după reguli clare și o analiză detaliată a dosarului și sentinței inclusiv de către autoritățile din țara către care va fi transferat deținutul. Transferul se face, în multe situații, cu acordul acestuia)
  • În Italia, nu există un plan strategic interministerial, aceasta este munca zilnică a unei unități din Ministerul Justiției care face asta timp de cel puțin 7-8 ani. Ministerul de Interne din Italia nu are competență în punerea în aplicare a acestei legislații europene.
  • Această legislație ar trebui să faciliteze reabilitarea infractorului, prin alegerea locului „cel mai bun” pentru a executa sentința, în vederea reintegrării sociale viitoare (și, prin urmare, pentru a evita recidiva, o perspectivă reală de siguranță publică pe termen lung).
  • Cu România există o activitate serioasă și intensă (deloc ușoară) care se întâmplă de ani de zile: declarațiile de acest fel nu sunt chiar o mână de ajutor pentru colegii noștri români.

Aprecierile noastre legate de aceste transferuri:

  • Dacă este vorba despre transferuri de deținuți și nu deportare (ceea ce este puțin probabil) trebuie analizat dacă aceste acțiuni s-au făcut cu acordul celor condamnați.
  • Este deja de notorietate faptul că tot mai mulți deținuți români cer transfer în închisorile cu condițiile cele mai proaste tocmai pentru a beneficia de compensații. Aceasta s-ar putea să fie și situația celor 13 deținuți români care au fost aduși în țară din Italia. Din păcate, în România, nu există niciun mecanism de urmărire a acestora și nici programe de reabilitare eficiente. De aici și gradul ridicat de recidivă.
  • Ministrul român al Justiției ar fi putut să explice mult mai clar aceste detalii și să pună în contextul corect declarațiile exaltate ale unui politician populist.

Autori: Alexandru Damian și Bianca Toma (CRPE- București), Stefano Montaldo (Universitatea din Torino)

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

  1. Uite de-aia se duce drakku lumea asta! Acum trebuie să ceri acordul deținuților ca să-i transferi.
    Când o să înțelegem că drepturile și libertățile vin la pachet cu obligatiile și că dacă nu le îndeplinim pe cele din urmă e ok să ni se ingrădeasca

  2. Salvini a avut o singura idee valida, care l-a ales, si pe care trebuia sa o aiba de altfel conducerea UE: stoparea completa a imigratiei ilegale, conform legii. In rest domnul respectiv este total pe langa. Dar uite cum reflexele marxiste si dispretul fata de cetatenii europeni ale unor leaderi ue pun pe butuci uniunea. Well done!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Centrul Roman de Politici Europene
Centrul Roman de Politici Europene
Centrul Român de Politici Europene a fost înființat în 2009 de un grup de experți, având ca obiectiv sprijinirea rolului României în Europa prin furnizarea de expertizã în domeniul politicilor publice. Misiunea CRPE este promovarea României drept un actor coerent și influent în stabilirea agendei publice și în formularea de politici în cadrul UE, și continuarea procesului de europenizare a României, prin bună guvernare, expertiză și dezbateri publice informate.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro