duminică, iunie 30, 2024

Die zwei Kollonelen

În noiembrie 2023 am băut bere cu doi colonei, în restaurantul „La Mămicu” din București. Discuțiile au fost deosebit de interesante. Ei au vorbit, aproximativ pe rând, iar eu am tăcut, am ascultat și am consumat (fusesem invitat). Încerc să redau aici ideile principale ale coloneilor, atât cât mă ajută mintea.

Primo: „Măi băiatule, noi suntem țara. Noi suntem coloana vertebrală a acestui stat. Noi ținem la un loc toată șandramaua; nu zicem că suntem buni, că suntem deștepți, că suntem onești, că suntem bine-intenționați sau măcar competenți. Nu. Noi suntem, pur și simplu. Întreaga viață a unui stat modern, inclusiv a acestuia, se orânduiește în jurul structurilor de forță. E un fapt simplu, care ție s-ar putea să nu-ți convină, dar e un fapt. Antreprenorii aduc prosperitate societății prin munca lor și a angajaților lor, iar noi aducem stabilitate, previzibilitate, ordine. Fără ei, noi am fi săraci ca pe vremea lui Nea Nicu, iar fără noi, ei ar munci în condiții de război civil sau de războaie ale bandelor, ca în Haiti, Honduras sau Venezuela. Așa cum e acum, e foarte bine. Și pentru noi, și pentru ei. E adevărat că voi, intelectualii, ați cam rămas pe dinafară; dar oricând puteți face politică! E drăguț, e curat, e sigur, vă dăm și vouă destul, iar voi faceți ce știți mai bine: vă-njurați unii pe alții. Asta faceți și-acum, în disputele voastre principiale, doar că pe gratis”.

Secundo: Resursa umană care vine din urmă e de slabă calitate. Când am intrat noi în sistem, am intrat împinși de sărăcie și de ambiție. Să schimbăm ceva dinăuntru, din singurul loc de unde se poate face într-adevăr schimbarea. Și, fără falsă modestie, am reușit: nici sistemul din 2023 nu mai seamănă cu cel din 1990, nici România din 2023 nu mai seamănă cu România din ’90. A durat mult să dăm afară Generația Compromisă, dar am dat-o în cele din urmă afară. Necazul e că cei care vin după noi nu ne seamănă: nu sunt împinși nici de sărăcie, nici de ambiție. Vin la noi strict ca să scape de muncă (așa cred ei), pentr-un trai bun, cu concedii lungi, salarii mari și pensii speciale. Da, dar ca să ajungă acolo, ar trebui să fie și ageri la minte, și dispuși să se înhame la treabă, or, ei nu-s nici ageri, nici dispuși. Cu alte cuvinte, nu mai avem de unde recruta oameni de valoare. Absolvenții pleacă în alte țări. Cei care ne vin din instituțiile militare de învățământ sunt bunișori, dar mult prea puțini. Suntem obligați să furăm oameni de pe piața muncii; ca să-i putem aduce în sistem, suntem nevoiți să-i ademenim doar cu salariul, ceea ce dezechilibrează piața și nemulțumește pe toată lumea, iar noi știm asta foarte bine, dar momentan nu avem altă soluție. Cu alte cuvinte, măi băiatule, funcționăm pe avarii. Nu e ceva care poate dura. Avem nevoie de soluții.

Tertio: Afacerea președintelui, cea cu România Educată, rămâne o glumă. Noi avem nevoie de oaze de competență (eu am întrebat ce-s alea – nota mea). Adică internate școlare de toate nivelurile, în care copiii săraci, lipsiți de orice perspectivă în satele lor arse de foame și beție, să primească o șansă. Unii dintre ei vor merge ineviatabil spre piața liberă, se vor angaja și vor primi salarii de la antreprenori, dar o parte va veni spre noi, spre sistem. Îi putem forma, îi putem învăța meserie. Uite, ca să înțelegi: noi am făcut o țară bună sau aproape bună, dar nu avem cui o lăsa. Proprii noștri fii și-au ales deja universitățile la care vor merge la studii (unul în Irlanda, altul în SUA – nota mea). Nu cu copii de colonei poate fi menținut sistemul. E nevoie de tineri cu ambiție, cu ambiția puterii, a puterii efective”.

Eu am băut și am ascultat. M-am întrebat de ce mă invitaseră: oamenii ăștia nu dau bere gratis unui târâie-brâu ca mine, doar așa din bunătate sufletească! Teoria mea e c-au vrut să transmită un mesaj. Nu publicului larg, ci șefilor lor, șefilor mari, adică. Celor de la adevăratele butoane. Mă gândesc: dacă le sunt eu așa drag, de ce mă scot ei la bere fix înaintea unui an electoral ca 2024? De ce nu m-am scos până acum? Poate că există și alte explicații, mai deștepte, dar nu le pot vedea încă.

Distribuie acest articol

156 COMENTARII

  1. Dacă tot îi germanizaţi pe coloneii noştri, atunci ar fi mai bine să le spuneţi „Die zwei Oberste(n)”. Deoarece „Die Kollonelen” este chiar de două ori incorect gramatical.
    În rest, aţi avut noroc că nu erau şi mai mari în grad: numărul stelelor şi stupiditatea sunt direct proporţionale…

    • @Mihail Lungu _ „Dacă tot …”

      Nu este o ironie la adresa „deep state” din România, care se pretinde în mod ipocrit riguros scrupulos? Eu asta am înțeles.

      • Înţelege fiecare cât îl duce capul. Singurul mod în care am putea cunoaşte motivul pentru care sunt menţionaţi coloneii noştri (îi cunosc, am făcut armata) în acelaşi context cu cei germani (îi cunosc şi pe ăştia, am lucrat în Germania o vreme la o firmă care aproviziona, printre altele, şi armata germană) ar fi dacă autorul ar dori el însuşi să decripteze asta, lucru greu de imaginat. Astfel încât are fiecare dintre noi dreptul să presupună ce vrea. (Din punctul meu de vedere, cel mai probabil motiv este naivitatea.)

    • Am vrut să fac o aroganță, domnule Mihail Lungu, dar văd că nu mi-a ieșit deloc. Titlul ăsta, scos de la mine din burtică, se voia o trimitere (inabilă, acum îmi dau seama) la textul lui Heine („Die zwei Grenadieren”): Nach Frankreich zogen zwei Grenadier / Die waren in Russland gefangen. / Und als sie kamen ins deutsche Quartier / Sie liessen die Köpfe hangen. Acuma, na. Ghinionul meu… ceea ce ar fi trebuit să fie un titlu splendid de articol a ajuns motiv de glume. Altădată să-mi bag mințile în cap, cu trimiterile mele culturale!

      • Nu fiţi trist, dle Buzea, există străchini mult mai mari în care se poate călca. Povestea cu titlul a avut însă şi un avantaj: a declanşat o discuţie foarte animată pe plan secundar, adică fără legătură directă cu mesajul textului. (Rămânând în limbajul germano-militar, am putea spune că asta a fost „eine Nebelgranate auf einem Nebenkriegsschauplatz”.) Iar dacă vă gândiţi puţin la faptul că şi pentru roluri secundare se acordă premiul Oscar, poate, cine ştie, vă paşte pentru asta chiar gloria…

  2. Pai in jur se vorbeste tot mai apasat despre mobilizarea pentru aparare. la care sa participe deopotriva, combinat, sincron si bine articular, armata & civilii. Banui ca in spatele acestor anunturi sunt tot felul de analize cu probabilitati care justifica iesirea in public cu astfel de mesaje. Probail in scurt timp aflam si de bugete, si de masuri concrete, si exemple, demonstratii cum ca fiecare a inteles si stie unde vine bucatica lui.
    La noi inca nu pare sa apara nimic structurat. Poate asa e profilul societatii noastre – trebuie sa fim luati pe ocolite ca sa nu intram in panica. Si incepem cu discutiile la bere. Unde, asa cum redati textul, oazele astea de competenta imi par a fi viitoare tabere de pregatire militara. Dar cu un nume frumos atarnat la intrare.
    Ok, asteptam sa fim anuntati si organizati de catre cei care stiu mai bine. Daca in octombrie ati fost la bere, poate ca in anul 2024 vor afla mai multe depre planuri cu cap.
    Dar pana atunci se pot face alte lucruri care sunt la indemana la nivel de primarii. De exemplu – la cate molozuri sunt aruncate peste tot pe malurile raurilor si pe campuri, si la cate constructii in paragina exista, nu mai bine sa le adunam pe toate in gramezi, sa le avem la indemana? La nevoie doar, altfel… se duc la groapa de gunoi, iar curtile ajung curate de Paste.

    • Oazele lor de competenta sunt latifundiarii rosii cu 40.000 de ha.
      Coruptia a fost exportata in tarile bananiere de Rusia si China. De la intrarea in sistem ei stiu ca trebuie sa fure statul roman ca sa aiba ce cheltui copiii si nepotii lor in afara unde se vede mai greu zerourile sumelor.
      Avertismentul este in an electoral ca indiferent ce voteaza cetatenii tot ei vor conduce Romania spre esuare.

  3. Dacă ar fi „facut o țară bună”, cum cred coloneii ăștia, mulți dintre tinerii dotați n-ar mai fi plecat pe capete spre alte zări.
    Ori, e clar că tipii ăștia nu prea înțeleg cum e țara în realitate, dacă chiar proprii lor copii se duc care-ncotro.

    Ceea ce te face să constați că nu e suficient să ai ambiție, dorință de putere și de parvenire ca să „faci o țară bună”; trebuie să mai și știi cum se face și să poți.

    • „mulți dintre tinerii dotați n-ar mai fi plecat” – ba ar fi plecat. Tinerii din toată Europa pleacă care-ncotro, atunci când vine vremea studiilor universitare. Tinerii români fac același lucru, fiind la fel ca orice tineri europeni.

      • Serios? Cum sa afirmi asa aberatie cu atata seninatate. La noi vorbim de un fenomen: majoritatea tinerilor capabili si de top pleaca. Cei capabili din vest raman acasa.

  4. Părerea mea? Ați ratat ocazia petrecerii de timp de calitate – un concert de muzică bună, vizitarea unei expoziții, o masă relaxată cu prietenii – optând pentru „o bere cu colonei” cărora le place să se audă vorbind. Vă compătimesc, într-un fel.
    O fi fost o obligație. Atunci, asta e, nimic de făcut, obligațiile sunt obligații. Scriind despe situație, măcar ați mai refulat. Dar ați și transmis un mesaj inutil unor cititori cărora cred că nu le pasă de gândurile unor colonei cărora le place să se audă vorbind.

    • Coloneii chiar erau colonei? Nu reiese carei arme apartin?
      Pentru mine este limpede ca mesajele erau capcane intinse lectorilor” contributors” , un public la care nu au acces direct.
      Sondarea, infiltrarea si fisarea electorilor prin bloguri este o tehnica fumata in ultimul sfert de secol si nu au inventat- o nici hartmanni, nici grumazii, nici foarte pretuitul Dancu.
      Presupunand insa ca sunt doi disperati bine intentionati recrutati din randul ” vanatorior de munte” le propun sa reevalueze situațiunea luind in consideratie si viziunea unor specialisti in geo-strategie.
      https://youtu.be/eoDxT2SmyF4?si=L5dPm5Bo5Z83NSjb
      In urma cu 4 luni s-au intalnit la Bucuresti greii Aliantei care au investit deja 6 miliarde intr-un proiect despre care se pare ca nu au habar ” coloneii”.
      https://youtu.be/eoDxT2SmyF4?si=L5dPm5Bo5Z83NSjb
      Sa ne intrebm totusi de ce l-au contactat anume pe domnul Buzea? L-au considerat mai patriot sau mai…”inocent”?

    • „O fi fost o obligație. Atunci, asta e, nimic de făcut, obligațiile sunt obligații.” – nu a fost o obligație, domnule Cristian Felea. Mi-a făcut plăcere să stau de vorbă cu cei doi ofițeri (nu am prea des astfel de ocazii). Vă dați seama că am citat trunchiat discuția, sau discursul, enfin. Ca să pot publica articolul, am avut nevoie de acordul lor – pe care mi l-au dat cu deplină amabilitate.

  5. Foarte bine redata o suma de realitati. Din pacate in 30 de ani in ciuda unor progrese in anumite domenii economice, pe ansamblu avem multe regrese care nu vor fi corijate de generatiile de tineri care vin. Tare ma tem ca vom fi o tara sud americana in Europa cu toate aspectele negative.

  6. Este adevarat, Ro actuala este creatia lor.
    Si a generatiei de dinaintea lor, care ne-a nenorocit. Au adus sistemul latino american, bananier. Coruptie generalizata etc. Sa vedem daca ei vor pune lucrurile in ordine. Inca nu am ajuns la o societate curata. Speram sa ajungem.
    Partea proasta e ca in loc ca sistemul sa fie controlat de politicieni, la noi e viceversa. Politicienii sunt controlati de sistem. Si nu de azi de ieri. Din 1990. Cei trecuti pe liste in pozitii eligibile au fost pusi de ei.(Si tot ei fac si controleaza comisiile electorale.)
    Lucrurile pot reveni la normal (politicul sa controleze sistemul) doar daca cei din Parlament vor vota legi corecte.
    Vor vota?
    Acum vedeti de ce avem sute de parlamentari? Pentru a fi manipulati. Daca unul sau doi se gasesc mai cu mot, ceilalti il/ii vor innabusi. Este solutia sistemului din anii ’90. Inca nu am scapat de ea.
    De acord, ei au „oaze” unde isi aleg angajatii. Ca si in comunism, fii de tarani saraci, muncitori umili. Le asigura bani de studii, haine, mancare si la nevoie chiar sex. Ba uneori sexul e obligatoriu. E o indeletnicire eficienta, pentru a controla politicienii prosti. Le plaseaza o domnisoara -sau mai multe- si gata. A devenit omul lor. Sau un tinerel… Depinde, ca doar sutem democrati. De asta nu avem Legea prostitutiei. O lege necesara pentru democratizarea tarii. Ridicol, dar adevarat. Ei folosesc santajul hormonal la nivelul intregii societati, ca in comunism. Unde mai pui ca prostituatele oficiale platesc si impozit (forfetar).
    Partial sunt de acord cu ce zic coloneii. Dar partea proasta e ca s-au extins in probleme care nu-i privesc. Trebuie sa se limiteze la pastrarea ordinii de drept! Altfel, vor avea probleme. Mari.
    Intr-un cuvint, nu suntem in democratie. Suntem intr-un sistem militarizat, care conduce din umbra -prin sistemele de forta-. Ce spun de vreo 30 de ani.
    Norocul nostru este ca sistemul accepta NATO. Desi sunt multi care privesc la Moscova ca la Mecca.

    • „Desi sunt multi care privesc la Moscova ca la Mecca.” – da, dar sunt deja foarte bătrâni și scoși din cărți. Nu mai contează.

    • Nu este adevărat! Romania nu este creația lor. Ei și implicit România sunt creația poporului, sunt cum f corect spunea un emanat, emanații poporului, deoarece în fiecare traista românească se găsește un baston de colonel sau barem un speraclu al ușii din dos. Cum este poporul așa sunt emanații, cum sunt emanații așa este și poporul. Slava Domnului că suntem în NATO și în UE

  7. Adevărul gol întotdeauna doare.
    Mă bucur că există oameni inteligenți în servicii. Sper să poată „lăsa țara pe mâini bune”.
    Sincer, eu de prostii superficiale ca: „eu le plătesc salariul” și „bugetari grași” m-am săturat.
    Succes domnilor!

  8. Desi p-aici, de regula, sunt banat, incerc dar cu frina de mina trasa.
    1 fiecare categorie crede despre sine ca e buricul tarii, Mai tineti minte cind au facut gunoierii greva?
    2. Coloneii nu trebuie sa fie inteligenti in timp de pace, trebuie doar sa aiba uniforma calcata si cu multe decoratii, sa zuca fetele de la tara, fui ce colonei falnici.
    3. In timp de razboi e mai greu, trebuie sa fie si inteligenti si curajosi, lucru f greu.
    4. Deci ideal e sa faci prostii colonei in timp de pace si sa tii desteptii in rezerva, numai ca astia nu vor.

    • Apropo de război, cred că în România se pot înființa vreo două-trei divizii formate din generali și colonei în rezervă, pregătiți să lupte prin Transnistria, Ucraina, Rusia….

    • @N.T.
      „Coloneii nu trebuie sa fie inteligenti in timp de pace, trebuie doar sa aiba uniforma calcata si cu multe decoratii”.
      Ba sa avem pardon! Coloneii trebuie sa fie f.inteligenti pe timp de pace. Foarte!! Ptr.a (se) pregati cat mai bine (ptr.) momentele/situatiile istorice, inerente, cand vor aparea tensiuni care pot degenera in confruntari militare.
      Victoriile politice/diplomatice/militare se pregatesc pe timp de pace: si vis pacem para bellum !

      Deci „coloneii nostri” trebuie sa-si aduca contributia la pregatirea/alcatuirea/adaptarea doctrinei pe timp de pace. Inteligenta lor trebuie sa se manifeste, in principal, atunci. Pe timp de razboi the fog of war, oboseala si urgenta continua uzeaza rapid resursele de inteligenta ale combatantilor. Dar daca inteligenta a fost „pusa la treaba” pe timp de pace va da posibilitatea ca lucrurile elaborate in linistea cabinetului/biroului sa fie puse in aplicare atunci cand timpul preseaza tare.

      „Deci ideal e sa faci prostii colonei in timp de pace si sa tii desteptii in rezerva”…. Imi pare rau sa spun dar e practic un indemn „ideal” la o infrangere sigura.

      A bon entendeur salut.

    • „fiecare categorie crede despre sine ca e buricul tarii” – absolut corect. Eu cred că scriitorii sunt buricul țării, și sunt foarte serios când afirm asta.

  9. „Undeva -cindva ma” aflam ,aidoma autorului de text,la o petrecere unde marea majoritate a petrecaretilor era formata din cadre ale DGIA eu fiind singurul invitat ce nu aveam nici o legatura profesionala cu mesenii .Fiind, ca sa zicem asa ,o fire extrem de libera sau libertina ce nu am ascultat niciodata de nimeni decit de propria mea intelegere cu greu am reusit sa imi pastrez cuvintele si sa ma limitez la a conversa amabil cu toti cei prezenti la eveniment .Tirziu in noapte ,dupa ce o buna parte din invitati s-au retras , am ramas(legatura de familie ma obliga sa ramin pina la sfirsit ) impreuna cu nucleul de baza al petrecerii .Nesteptat ceea ce a urmat mi-a ramas intiparit in minte .Petrecerea s-a transformat intr-o „Cintare Patriei ”asa cum nu credeam ca o sa pot vedea vreodata .De niciunde cintecele patriotice ale trecutului nostru au explodat in eter .Cuvintele au inceput sa curga fara teama si am deslusit ,extragind din noianul de afirmatii concluzia fireasca ce ne arata cum , asa cum si autorul textului a patit : „noi suntem tara ” .Nu voi uita niciodata imensul patriotism afisat de acesti oameni chiar daca timpurile acum s-au schimbat si patriotismul inseamna cu totul altceva .Acum ,a fi patriot inseamna a fi European .Cine zice altceva se inseala amarnic .Romania nu poate rezista de una singura chiar daca vechile indemnuri patriotarde inca mai bintuie gindurile multora .Trecutul nostru ca natie nu se mai poate intoarce .Fara NATO si UE disparem din Istorie .Totusi nu putem nega contributia multora dintre cetatenii Romaniei ce se aflau, in acele momente de inceput, la cirma natiunii .Desigur multi dintre acesti oameni au beneficiat, (unii dintre ei pe merit) in avans , de tot ceea ce abia acum cetateanul de rind incepe sa beneficieze .UE se reformeaza si noi toti impreuna cu ea .

    • „Neasteptat ceea ce a urmat mi-a ramas intiparit in minte” – fabuloasă amintire! Cândva am fost coleg cu un fost colonel, ieșit la pensie dar care se plictisea acasă, așa că a revenit la muncă făcând pe agentul de asigurări. Colonelul Mîrza, îl văd și-acum. La o petrecere cu firma, a luat un pahar în plus și a procedat exact așa cum ați povestit dumneavoastră, domnule Esop.

      • Pina atunci nu am stiut cit de multe cintece „ patriotice ” exista in Romania .O noapte intreaga , ,dupa ce mesenii ce au oferit cadourile plecasera ,insotita de votca atasata noua am ascultat pina la refuz aceste cintece patriotice .Nicodata nu am crezut ca pot exista astfel de atitudini.Cumva tirziu am inteles si de ce . Totul este legat de ceea ce dumneavoastra ati dorit sa remarcati la inceputul textului .

    • Istoria arata ca in general, durata de existenta a unui stat si in special a unei natiuni este mult mai mare decat a unei organizatii internationale sau a unei aliante. Cum spunea un PM britanic: Anglia nu are prieteni permanenti ci doar interese permanente.

  10. „Statul profund” există peste tot în lume și pretutindenea gândește la fel. Nu înseamnă nicidecum că lucrurile stau așa cum își închipuie el.

    Și, în nici un caz, „statul profund” nu este același lucru cu cleptocrația care guvernează România de peste 34 de ani. Elemente ale „statului profund” precum lucrători din armată, „servicii”, justiție, administrație publică șamd. sunt în slujba, în serviciul, sunt unelte ale cleptocrației. Iar politicienii de pe scena publică sunt marionetele cleptocrației.

    Desigur, fiecare poate crede din diverse motive (pentru că îi este rușine de statutul de slujitor al cleptocrației, ori pentru că în schimbul unei oarecare bunăstări calcă în picioare principii morale etc.) că face parte din casta celor pe care îi slujește. Dar, în România, membrii „statului profund” nu vor fi niciodată mai mult decât slujitori ai cleptocrației, indiferent că sunt „colonei”, „procurori-șefi”, judecători la orice instanțe, sau ai CCR, sau orice funcționari importanți doriți.

  11. Articolul dlui Buzea ridica o problema importanta: Cite greseli pot exista intr-un singur cuvint?

    Kolonel nu exista conform Duden dar exista ca neologism citat de un alt dictionar online. Prima greseala e dublarea l””-ului la inceput si a doua as zice ca e prezenta lui „n” la sfirsit. Kolonel ar fi Kolonelle precum Kartel-Kartelle. Practic insa „Kolonel” e „Oberst”. Sa-i fi intrat dlui autor neerlandeza atit de mult in singe incit acum foloseste cuvinte olandeze/flamande?:)

    • Termenul Kolonel (sau Colonel) este folosit în germană doar cu referire la un ofiţer străin (american, francez, englez şamd), caz în care are pluralul în s. Indiferent de greşelile evidente din titlu, îmi pun întrebarea care poate să fie motivul pentru a-i germaniza pe coloneii noştri. O fi obişnuita prejudecată românească, care îl face pe un reporter sportiv TVR să titreze, în cazul unei victorii categorice a echipei germane: „Zgomot de şenile. Germania învinge xyz cu 4:0!”, sau pur şi simplu băşcălia proprie naţiei noastre? Sunt indecis, dar intrigat…

  12. Mi se pare chiar comic ca pana si propriile odrasle fug din paradisul in devenire obladuit de indivizi prepotenti din tagma celor doi. Ruralii cu ambitii de mici ceausesti sunt una dintre vulnerabilitatile sistemice ale statului roman. In servicii e nevoie de patrioti inteligenti si altruisti capabili de gandire pe termen lung, nu de mici mafioti cu gandire de vatafi.

    • „In servicii e nevoie de patrioti inteligenti si altruisti capabili de gandire pe termen lung” – e nevoie, nu zic că nu-i nevoie. Dar de unde să-i scoți?!

      • Acum e prea tarziu, putem incheia capitolul. Poate peste 2-3 generatii. Tov Ion I. e inca binemersi la el acasa, omul nou romanesc e in floare, nici nu visa tov Nicolae C. la un asa succes. Un colonel la 54 de ani (sa zicem) avea 20 de anisori in 90 asadar s-a format totusi ca om in cloaca anilor 80…

    • „…voi, intelectualii, ați cam rămas pe dinafară” sugerează calitatea materialului uman preferat. Oazele de competență fac referire, probabil la școlile profesionale de unde se putea recolta „originea sănătoasă”. Dacă pui alături unul mai prost ca tine, chiar pari deștept!

  13. Primo, asa cum sunt cei 2 interlocuitori cu bune is rele. dau mai multa dovada de realism si pragmatism decat „genereatii” intregi de studenti cu pregatiri superioare fara finalitate si scop.
    Secundo, au dreptate insa fara a numi cauzele.
    Tertio, tot nu s-a inteles, presedintele nu are nici o legatura cu implementarea initiativei plecate de la dansul, este de datoria guvernului.
    Idea cu internatele scolare este excelenta mai ales la nivelul pregatirii profesionale medii, restul poate fi finantat de cine doreste insa nu de stat , modelul scolilor si internatelor private este practica curenta.
    Problema o vad insa altundeva, identificarea cu propria tara insa pe nu pe modelul AUR, exista destule alte optiuni. Ce lipseste tineretului, increderea in propriile calitati si puteri care bine canalizate ar putea ajuta foarte mult la stabilizarea tarii.

    • „modelul scolilor si internatelor private este practica curenta” – da, este, doar că în țările pline de „old money”, ca să zic așa. În Estul Europei acest model a prins și prinde extrem de greu. Din păcate.

  14. Sistemul romanesc de putere e identic ci cel rusesc.
    Pentru cine nu a remarcat asemănarea izbitoare între funcțiile ( cu averile aferente) deținute de foștii KGB- iști și generali ai miliției, armatei sovietice care toți împreună au acaparat pe fata toate nivelurile puterii ruse.
    In RO ce e drept exista o singura diferență.
    ” băieții” se pensionează extrem de devreme ( imposibil in Rusia).
    In rest , imediat după pensionare se reangajează la stat pe funcții bănoase. Și la ruși și la români.
    Democrația originala ( practic dictatura. Directă la ruși, subtilă dar tot reală la români) bazată pe epoleți e asta. La ruși cu un fost colonel KGB ajuns președinte etern.
    Aștept pe Ciucă ca președinte de țară. Eventual să se avanseze singur ca
    Antonescu la gradul de mareșal.
    PS.
    Civilii promovați în politică , in ambele
    dictaturi, sunt marionete ce pot fi descărcate oricând și cu oricare pretext.
    Diferența că la ruși se cere o minimă profesionalitate. La noi zero barat.
    Vezi ” patrioții” rapid debarcați gen Ponta, Dragnea, Dancila, Cîțu. ( asta ultimul școlit in USA pe banii securității post 1990 dar ținut secret de stat . Nu poți admite oficial că „sistemul” da rateuri in formarea „elitelor”)

    • „Sistemul romanesc de putere e identic cu cel rusesc” – nu este identic. Există unele asemănări superficiale, da. Dar nu este identic, nici pe departe.

    • O precizare: Generalul Antonescu a fost facut Maresal de Regele Mihai, care era deja Maresal (cel mai tanar maresal roman)

  15. Mi-ați adus aminte de bancul ala care se termina cu „Asa crezi tu!”

    Sper în continuare ca tara ca un întreg e mai buna ca oamenii ei…

  16. Dragă Mihai, susții tu că doi colonei din „statul modern” pot exprima ideile așa elevat consistent și coerent? Opinia mea este că, „mintea” ta ia ajutat destul de mult. De mâncare sa dat? Felicitări exercițiul a fost plăcut agreabil și dătător de speranță – spun asta pentru că mi-am amintit de domnul Cristian Felea. Apropo: erau activi domnii colonei? Te citesc cu plăcere și simpatie de fiecare dată când scrii. Continuați! este un ordin de la un sergent – alt leat. P.S. o să cumpăr Tarot, ultima ta carte.

    • „erau activi domnii colonei?” – sunt obligat să-mi protejez sursele, domnule Bătrânu! E ABC-ul meseriei de reporter.

  17. Domnule Buzea, v-am urmărit „aventurile” din Marea Britanie,ați surprins lucruri care țin de o finețe a observației care m-a câștigat. De ce v-au scos la bere die zwei Kollonelen?
    Și eu cred că pentru a da un semnal, că nu mai putem merge „pe avarie” multă vreme. Doar că nu se va ivi nici o salvare: oamenii activi, coloana vertebrală a țării au plecat.
    Dacă vreți ăsta e specificul României: nu se poate face nimic.
    …în februarie 1991 când am plecat la Londra pentru prima oară am stat ore întregi pe Otopeni ca să fie „dejivrate” aripile avionului. Acum scriu aceste rânduri într-un avion care are destinația Madrid. Stăm de o oră și jumătate în avion. Aceeași poveste: nu s-a dejivrat… Spre deosebire de 1991 acum există utilaje. Dezorganizarea este însă mult mai mare. Nu se poate face nimic, E un specific românesc…

    • „De ce v-au scos la bere die zwei Kollonelen?” – nu și-au ascuns nicio clipă motivele. 2024 va fi un an greu, se rearanjează cărțile în pachet, și asta nu numai în România, ci peste tot.

  18. Daca te uiti mai atent la SUA, ai sa afli multe din raspunsurile intrebarilor tale profunde, existentiale…
    (par example, de ce vor neaparat sa aleaga doar intre persoane de varsta a treia ca shef al statului)
    Daca te uiti la anglo-americani si la sys lor de invatamant, vei vedea ca acolo toti pleaca de la mama, de mici chiar, nu stau la mama acasa pana moare mama!

    • „ai sa afli multe din raspunsurile intrebarilor tale profunde, existentiale…” – eu personal nu am întrebări, domnule Nihilist. Nici profunde, nici existențiale.

    • „foarte interesant, cu exceptia ultimului paragraf, dar treaca de la mine” – azi sunteți neobișnuit de culant, domnule R2!

  19. E normal. Asta e România dintotdeauna. Poate nu știați, dar însuși Cuza, fondatorul României moderne a fost colonel. Și de acolo, tradiția se menține. Acum din ce în ce mai „acoperit” dar cine trebuie să știe, știe!

    • Eiii, a fost mason. Pana si numele țarii noastre l-a decis Masoneria belgiana.
      Macar acolo apare purtatorul lor de cuvant pe postul national de televiziune si le explica supusiĺor Casei Regale ca deciziile esentiale pentru regat sunt luate dupa ce a fost consultata Masoneria.
      La noi, Maestrii taraie dosare penale dupa ei sau se dedica strict intereselor personale, una din marile griji fiind de a fi inmormantati cu Slujba crestineasca , in contra afurisirii si Mare Pompa.

    • „Poate nu știați, dar însuși Cuza, fondatorul României moderne a fost colonel” – toată lumea din România știe asta.

  20. Oare de ce nu mai rămâne nimeni în România?
    De ce pleacă majoritatea valorilor in străinătate?
    Poate pentru că aceste instituții de forță au condus foarte bine România în ultimii 33 de ani! Poate pentru că au promovat non-valorile, inclusiv pe copiii sau nepoții lor, care au condus România în dezastrul în care este acum.
    Meritocrația este un mit de care coloneii au râs toți acești ani. Munca este pentru mașini și alte sloganuri și mai cinice au fost principiile pe care s-au bazat coloneii și generalii de carton care au condus România!
    Acum se miră că nu a mai rămas nimeni în România și că le pleacă copiii în străinătate!
    Plata păcatelor trecute vă urmărește domnilor!

    • „Meritocrația este un mit de care coloneii au râs toți acești ani” – aveți parțial dreptate și înșiși coloneii au recunoscut acest lucru. Da. S-a cam practicat contra-selecția. Nu e ceva cu care sistemul se poate mândri.

  21. Sunteti sigur ca ati relatat tot ceea ce v-au spus? Fiindca mi se pare ca nu au spus nimic important. Ceea ce spun despre structurile de forta este bine cunoscut. Modul cum sunt recrutati si „invatati meserie” la fel, conditia fiind dorinta de putere si competenta de a o mentine. De lasat puterea altcuiva nu este cazul si nici fisa postului lor, fiindca asa cum ati spus sefii mari sunt altii. Faptul ca au venit doi colonei este interesant, probabil ca e necesar si sa se ajute si controleze unul pe celalalt. Deci este foarte probabil sa fi fost un mesaj dar nu apare din ce ati spus. Fiind jurnalist ar fi trebuit sa inregistrati convorbirea, ar trebui reascultata, eu cred ca poate fi ceva in convorbire care sa va fi scapat.

    • „Sunteti sigur ca ati relatat tot ceea ce v-au spus?” – sunt absolut sigur că nu am relatat tot ceea ce mi-au spus.

      • Multumesc, asta a fost si impresia mea. Inseamna ca sunt activi. Intr-adevar urmeaza ani grei si imprevizibili. Deja suntem intr-o lume multipolara, si prin aparitia multor centre de putere si prin puterea tot mai mare datorata tehnologiei pe care o au entitati din ce in ce mai mici, o lume in care nimeni nu va mai putea vreodata controla tot.

  22. Cele trei secțiuni: primo, secundo, terțo, deceniile 7 și 8 sec XX în RO erau perfect organizate, funcționau perfect și care au făcut din RO o mare forță mai ales în lumea a III-a…Felicităm pe autorul articolului, discuția dintre colonei! Chiar așa, când am absolvit Institutul Politehnic București, eu și prietena mea (care mi-a devenit soție după un an), cu liciențe de nota 10 și nota 9 am ales la repartiția guvernamentală din 1977 Fabrica de Avioane Craiova (putând să fi mers la IMGB, ARO, DACIA)… Și acum, după 47 de ani, nu ne pare rău că am ales, atunci, să ne deschidem cariera profesională în industria de apărare națională. RO nu are nici o șansă în viitor, dacă nu revine la recunoașterea meritelor clasei de mijloc existentă înainte de 1989. A decapita valorile românești afirmate în perioada 1859 – 1990, cum se întâmplă acum, de 34 de ani, este cea mai mare prostie care putea să se întâmple după 1990…

    • Va felicit ptr.indelungata cariera descrisa aici si ptr. pledoaria privind „recunoașterea meritelor clasei de mijloc existentă înainte de 1989″.
      Dar…..”deceniile 7 și 8 sec XX în RO erau perfect organizate, funcționau perfect și care au făcut din RO o mare forță mai ales în lumea a III-a…” nu cred ca e un motiv de mare mandrie, serios vorbind. „Perfect organizate” mi se pare o afirmatie serios exagerata. Dar in fine….

      Sincer, unde sunt acum prietenii Ro.din „lumea a III-a” unde Ro.era o mare forta?!? Ma refer la tarile respective si nu neaparat la conducatorii lor. Au facut vreo scofala, ceva ?!? Mi-e teama ca nu prea.
      „Lumea a III-a” avea/are problemele ei MAJORE. Ceausescu, unii il lauda aproape obscen astazi, NU s-a dovedit smart, strateg, vizionar (asa cum cred unii) ci in cel mai bun caz șiret…pe termen scurt. A mizat pe politci externe personale care s-au dovedit, ptr.Ro., pariuri pierzatoare aproape total.
      Pe plan intern nu mai vorbesc ptr.ca a produs faliment social evident (cauza directa a rev.’89), Ceasuscu avand la dispozitie mijloace nemasurate, lipsa oricarei contestatii socio-politice si suficient timp ptr.a organiza asa cum credea ca e bine. Rezultatele in deceniul ’80-’89 ?!?
      Specialistii nostri erau sublimi…..sunt de acord, dar…..cum de erau promovati, in general, oamenii fara valoare ca si astazi de altfel ?!?

      Un exemplu pe care il dau tuturor atunci cand discutiile ajung in pct.acesta.
      URSS intre 1917-1991 a fost (cu exceptia unor f.scurte perioade tragice) NET importator de produse agricole, in special cereale. Cu toate contributiile marilor savanti din biologie, agronomie, cu toate schimbarile orgazitionale hruscioviste si eforturile brejneviste,etc situatia tot aceeasi era. Ba mai mult, cantitatile importurilor cresteau de la an la an, decenii intregi.

      Astazi in mod separat UKR&RUS sunt unii dintre cei mai mari jucatori/producatori de pe piata modiala de cereale. Sunt an de an in primii 4.
      Chiar in conditii de razboi UKR are niste exporturi de marime care sufoca caile de transport si portul Constanta. Cum de este posibil fara planificarea centralizata, aportul savantilor planificatori de la minister, etc.?!?

    • „deceniile 7 și 8 sec XX în RO erau perfect organizate” – sunteți foarte pus pe șotii, domnule Cichirdan Simion Petre!

    • Mandria d-voastra fata de cariera profesionala si calificarea pe care le-ati avut, este perfect justificata. Desi in vremea comunismului, profesia de inginer era privita cu malitiozitate- iar inginerul era considerat in mod nedrept, un semidoct de catre absolventii institutelor cu profil umanist – ea era una din putinele cai de afirmare a calitatilor intelectuale intr-o lume plina de restrictii. Daca comunismul a avut ceva “bun” , acest singur “bun” a fost selectia reala a valorilor intelectuale ale tineretului in cadrul sistemului de invatamant. Sita acestui system nu a permis patrunderea impostorilor si incompetentilor la nivele superioare de instruire. Este insa nedrept sa se reproseze inginerilor, lipsa de performanta a economiei comuniste, blocata de restrictiile proprii regimului politic.
      Regretul fata de economia Romaniei comuniste este partial de de inteles si datorita impactului devastator al schimbarii de regim asupra intelectualitatii tehnice. Dintre toate straturile profesionale ale economiei comuniste, inginerii din industriile nealimentare au fost cea mai lovita categorie de salariati. Schimbarile rapide generate de trecerea de la economia centralizata, autarhica, lipsita de performanta la economia concurentiala, s-a facut drastic, cu multa suferinta si cu foarte multe victime. Foarte putini romani stiu ca primele victime ale reformei au fost inginerii si asimilatii lor din institutele de cercetare. Ca urmare a scaderii cererii de produse interne, primele institutii care au inchis portile au fost institutele de cercetare, devenite brusc inutile. Impactul acestor situatii la nivel national, a fost nesesizabil de catre masa cetatenilor intrucat evenimentele se succedau aleatoriu si afectau grupuri relative reduse de “angajati”care-si traiau si consumau drama in singuratate. Printre primii someri care se prezentau la OFM, un mare numar il reprezentau fostii cercetatori stiintifici – mai buni sau mai putin buni, dar cercetatori – umiliti, rusinati si dispretuiti de prieteni, rude si vecini, pentru o vina care nu le apartinea; in general erau apostrofati : Nu ti-ai vazut de treaba! Au urmat intreprinderile. In incercarea de supravietuire s-au nascut drame si tragedii, incepand cu imposibilitatea de angajare, umilinte indurate la eventualul nou loc de munca din partea unor indivizi grobieni, acceptarea unor munci cu calificare redusa si terminand cu sinucideri. Dar: ce-i pasa codrului de ea/ de rupi din codru-o ramarea.
      Daca regretul fata de statutul social este perfect indreptatit, elogiul economiei comuniste arata o lipsa totala de intelegere a evolutiei lumii si o stationare in limitele custii ideologice comuniste respective un atasament nezdruncinat fata de statutul de “Om Nou”
      Promovarea ideii de ordine, organizare, eficienta functionala, forta a sistemului, relatii cu lumea a III genereaza convingerea ca admiterea in institutele tehnice mai dadeau si rateuri.
      Pentru racorirea mandriei de a fi roman pe vremea comunismului, se cuvine a se adduce aminte ca: 1. Industria de aparare a Romaniei comuniste a produs niste marete tancuri si TAB-uri de tinichea vandute Irakului in razboiul din 81, tinichele care se desfaceau pe front si care au dus la tensionarea grava a relatiilor cu Sadam Husein.
      2. Aceleasi tinichele au dus la ranirea si chiar moartea multor militari in Afganistan.
      3. Elicopterul … produs la Ghimbav de aproape 60 de ani era depasit inca de atunci dpdv moral.
      4. Tarile lumii a treia: Bocassa …cumva?. Vindeam la pret de dumping pe sistem barter: noi facem caramizi, le exportam, cumparam ingrasamant bio( bal…), facem chirpici, facem caramizi si le exportam ca sa cumparam…
      5 . Cvazitotalitatea tehnologiei si patentelor utilizate in stricarea fierului, erau uzate moral fiind dezvoltate in anii 50 : locomotivele diesel electrice B B , autocamioanele Roman(Man) Autoturismele Dacia RENALT 1 si r. 12 S cireasa… BAC 1-11.
      6. CUG urile consumatoare de resurse, energofage si poluante din toata tara…
      7. Giganticele combinate si exploatari chimice poluante: Zlatna, Copsa M, Lesul Ursului s. a…
      8 Si altele…

      Economia comunista autarhica ajunsese la stadiul halucinant de dezvoltare pe baza pricipiului caciulii: na-ti-o tie, da-mi-o mie.
      Nu este nimic anormal caasemenea idei sa fie vehiculate din partea unui nostalgic, dar este ingrijorator sa le sesizezi la o multime de tineri cu varste mai mici de 35 de ani.
      @ L.S. Excelenta si realista radiografia facuta “elitelor” .

    • „Pai si de ce abia acum ati scris acest articol?” – scrisul, redactarea, aprobarea și publicarea sunt cronofage, domnule Luca.

  23. Primo ; daca ei sint tara atunci eu prorpun antreprenorilor sa inchida tot , sa nu mai produca valaore adaugata si sa ii lase pe astia din structurile de forta sa ….fie ei tara . Asa cum e acun e bine numai pentru bugetari si pensionarii care provin din structurile bugetare . Pentru restul ,, asa cum e acum ” este o tilharie si o minciuna .

    Secundo ; in saracie si in ambitie . Asta este realitatea . In saracie sint tinuti 1.500.000 de salariati ( captivii salariului minim pe economie , cu familiile lor cu tot ) si multi pensionari care provin din agricultura sau din mediile economice in care salariile au fost de mizerie . Pe ei si pe copiii lor sistemul asta tilharesc si mincinos ii invata in invatamintul public sa fie ambitiosi . Adica sa se afle intotdeauna in competitie unii cu altii . Cultivarea egoismului , invidiei si arivismului . In nici un caz cooperarea .

    Tertio; oare ce ar fi de comentat ?!

    Romania este ,, Ferma animalelor ” .

  24. Da, e periculos să bei bere cu nemții; discuții ca din berăria lui Hitler din Munchen. Beția cu bere e de joasă speță – duce la război. Eu beau vin cu francezii: îl bârfim pe Voltaire, pe Houellebecq și ne batem între noi până devenim amici.
    Da, cinismul dumitale ș-a coloneilor nemți e foarte aproape de adevăr; l-am întâlnit și la italieni (și ei băutori de vin) – dar ce mai contează adevărul în ziua de azi?! Întotdeauna aristocrația militară s-a crezut în vârful lumii. Totuși, cât suntem încă pe pace (e o chestiune de zile sau săptămâni doar!), militarii rămân o lume străină de spirit, fără simțul umorului. Decât cu așa comeseni, prefer să beau de unul singur un pahar de vin bun, precum cel din care am și băut deja!

  25. Ca să sumarizăm și mai bine, țara e a lor, și-au tras-o pe persoană fizică, restul fraierilor sunt tolerați doar pentru că încă produc lăptic gras pentru țâța la care sunt mufați domniile lor cu firme-căpușă cu care au împânzit economia și pensii speciale . Dar au o problemă. Lăpticul seacă pentru că fraierii aleg să se care în străinătate în loc să facă pact cu diavolul. Dacă ar exista o rachetă care să meargă pe o cobinație de jigodie umană de înaltă puritate și ipocrizie groasă, ar coloniza galaxia. Încă așteaptă un Verner von Braun sărac, lipsit de orice perspectivă, dintr-un sat ars de soare și beție, să o inventeze. Un fel de Rusie cu oligarhi la fel de obraznici dar săraci, obligați să se coboare la furat banii vestului.

    • „Lăpticul seacă pentru că fraierii aleg să se care în străinătate în loc să facă pact cu diavolul” – ați atins aici o problemă fundamentală, domnule Zapez Perplex. Raportul dintre competență și loialitate. Orice firmă, serviciu (militarizat) sau țară (stat) se confruntă cu această problemă: dacă investește în formarea unor oameni competenți, aceștia nu sunt loiali (pleacă la concurență, pe salariu mai mare). Dacă formează oameni loiali, aceștia tind să nu fie competenți. Cum poate fi rezolvată problema? Cum pot angajatorii (indiferent de natura lor) să realizeze un anume echilibru între competență și loialitate? Iată. Dau un exemplu la îndemână: cazul meu. România m-a educat bine, dar cu prima ocazie am fugit unde-am văzut cu ochii (și ca mine sunt milioane). Ce poate face un stat pentru a-și păstra cetățenii – în afară de a închide frontierele, după exemplul lui Nea Nicu?

      • Am un răspuns parțial, dom’ scriitor: să se facă atractiv. Cum? Să combată corupția. E primul pas și cel mai important. Apoi: educație și sentimentul că există viitor. Da, cuvinte mari, dom’ scriitor, oare fac parte din lexicul coloneilor?

  26. „…am făcut o țară bună sau aproape bună, dar nu avem cui o lăsa. Proprii noștri fii și-au ales deja universitățile…” sraine…Atât de bine au facut-o, ca le fug copiii din ea.

  27. eiii parca n am sti, v au scos la bere sa le inminati nota informativa si sa mai afle astfel despre starea natiei! coloneii si generalii (mai multi numeric decit soldatii) stiu ca s prosti tamiie, dar tocmai aici e farmecul, banet peste banet luna de luna, plus o pensie de speciali pe la 40/50 de ani ii fac sa se creada zmei si sa si rida n barba : pentru ce pleava/populime stam noi cu pieptul la hotare! esti militian, apevist, jude, „bancher de stat” sau alta lighioana ce s adapa la buget, esti realizat, altfel esti mincat. take it easy, life is good.

  28. Eu m-am gândit să consider masa la „La Mămicu” drept o procedură stilistică, mai ales că la prima căutare nu găsesc stabilimentul pe google.
    Acum, prima observație: fiecare tinde să creadă că fără meseria lui lumea se duce de râpă. ( poate știți bancul cu electricienii: „ce a zis Dumnezeu mai întâi? – Să fie lumină!. Și cine a tras cablurile pentru lumină? „) . Și eu cred de pildă că România nu o să mai aibă niciodată ingineri așa de buni ca noi ( am și niște argumente, pe vremuri era printre puținele meserii respectabile și suficient de profitabile, deci mulți elevi valoroși mergeau în direcția asta, în vreme ce acum pot să meargă în orice alt domeniu). Însă de fapt problema principală nu e să ai mii sau zeci de mii de ingineri ( profesori, doctori sau spioni) buni ci acei 100-200 de specialiști buni care apar mereu să ajungă acolo unde e nevoie de ei. Pentru că nu sunt sigur că trebuie mai mulți, dar ceea ce sunt sigur e că sunt zone unde e musai să ajungă oamenii care știu meserie. Geaba erau atâția ingineri buni prin fabrici dacă ei se ocupau cu semnat învoiirile pentru muncitori iar deciziile importante le luau politruci cu școala pe puncte… Ori din punctul ăsta de vedere interlocutorii (reali sau imaginari) au oarecare dreptate în sensul că meritocrația nu funcționează nici acum prea bine, mai ales în „aparat”. Well, a cui să fie vina oare? Poate tot a celor din aparat, poate a noastră, care nu controlăm aparatul…
    Ceea ce e ar mai fi de reținut (mie mi se pare important, chiar dacă sunt destul de utopic) e că e adevărat că intelectualii au rămas (poate intenționat) pe dinafară. Politica a devenit o ocupație de ocară și pe nedrept. Nu e vorba de „înjurat între noi/ei (eu sunt între două lumi că sunt inginer, deci nici chiar așa de intelectual :) )” dar puterea vorbelor e mai mare decât credem noi îndeobște (sau poate așa visez eu). O politică bine făcută cred că ar putea să dizloce puterea „aparatului” și să îi permită să se primenească (și poate să se curețe de stigmatul pe care încă îl poartă). Am un exemplu care îmi place: în vremea lui de glorie, și Dragnea s-a dat drept victimă a „serviciilor”. Și când a ajuns la putere a desemnat în comisia de control a SRI un obscur semi-interlop din Craiova, cunoscut doar ca soț al unei primărițe. Cu alte cuvinte, deși ar fi putut să controleze aparatul, a numit cea mai nepotrivită persoană să o facă. La fel se va întâmpla și cu reprezentantul AUR din următorul mandat (dar nu numai cu el). Dar dacă chiar am face vreo două-trei partide pe bune (că intelectualii sunt și ei de stânga și de dreapta, nu merge la grămadă cum a demonstrat deja USR) ? Pentru că tehnic există mijloacele de control, ceea ce lipsește e tocmai voința…

    • „Eu m-am gândit să consider masa la „La Mămicu” drept o procedură stilistică, mai ales că la prima căutare nu găsesc stabilimentul pe google” – nici nu e. Orice reporter își protejează sursele.

      • Pai Buzea sursa esti tu, si ei fac un Trace sa vada cam de unde vin comments si fac un pic de sentiment analysis...lmao

        Mihai Buzea 22/01/2024 At 12:50
        „Eu m-am gândit să consider masa la „La Mămicu” drept o procedură stilistică, mai ales că la prima căutare nu găsesc stabilimentul pe google” – nici nu e. Orice reporter își protejează sursele.

        HAHAHA..

        Sursa esti TU de fapt Buzea, stimabile…lool

        Acum noi astia 5 milioane daca patria adica cei doi tablagii redusi, cam ca Oberst ROG – ciberneticul colonel care epitomizeaza prostia agresiva a ORGANELOR ne cheama acum sa ne aparam „patria coloneilor” si a lui Citzu, Ciolacu, Rares, Iohannis, in lupta cu muscalii lui Putin, cred ca raspunsul iti este clar..

        Si noi ne vom cufuri pe ei de ris, …problema lor sint vilele si masinile de lux cum sa nu fie aplatizate de niste Iskander sau Kh101 rusesti, ca prea au furat mult in ultimii 34 de ani..aia mai rasaritzi si-au mutat deja averile in Monaco, Luxembourg, Switzerland, Maldive, Tuvalu, Dubai si vor pleca la primul semn de crestere a temperaturii.. hmhhh

        Pentru gloria partidului unic PSD-PNL-PMP-AUR-SOS Inainte!!!

        Tot Inainte!!

  29. „Când am intrat noi în sistem, am intrat împinși de sărăcie și de ambiție.” Exact asa este! Toti puii de mocofani, ai caror parinti abia stiau sa citeasca si sa scrie, ale caror familii nu au vazut in viata lor alte carti decat manualele scolare, ale caror bune maniere nu exista pentru ca nu au avut de la cine sa le invete, toata puimea asta de clasa muncitoare, puime de proletariat ingamfat si imbatat de tembelele sloganuri comuniste, lipsiti de orice fel de sensibilitati si finete ce se capata prin educatia de acasa….toti astia umplu armata si politia din Romania, SRI si SPP. Degeaba au grade inalte de ofiteri superiori…ce naste din pisica soareci mananca!

    Ambitia tot comunismul le-a bagat-o in cap! Pentru ca mocofanii au capatat in comunism statutul de clasa conducatoare! Si au crezut ca totul se poate in ceea ce priveste viitorul lor „stralucitor” !

    Ei, sa-i anuntam ca nu e chiar asa, pentru ca puterea lor….si banii lor….si cloacele semiinfractionale in care se balacesc zilnic, nu pot crea bun simt si eruditie, bunatate si intelegere a semenilor…aceste calitati nu le vor dobandi niciodata, nici ei, nici odraslele lor scolite pe banii Romaniei la universitati occidentale!

    Si daca ne gandim bine, cei ce au creat aceasta monstruozitate sunt exact fratii intr-u proletariat ai acestor gugumani cu ifose! Cei ce traiesc din pomenile PSD-populismului, care renunta la locuri de munca pentru ca mamica si taticul nu-i lasa sa se trezeasca devreme, pentru ca mamica si taticul isi protejeaza progeniturile sa nu cumva sa li se usuce organele practicand munci grele…..ce deh, acum toata lumea are studii….geme tara de tzaranoi semianalfabeti cu trei diplome de licenta, doua diplome de master si un doctorat( eventual in domeniul „apararii”, dar daca nu se poate merge si in stiinte agricole si management, ca astea aproape ca se vand la piata). Unii dintre astia vand la tarabe, altii nu au job-uri( la atatea diplome nu se pot „murdari” pe maini), altii sunt parlamentari, ministri, presedinti de consilii judetene, etc…Ce au in comun toata ceata asta? ORIGINILE sanatoase! Sunt progenituri ale proletariatului, care astazi tine mortis sa subjuge orice grup social care chiar este util pentru o societate civilizata si normala si performant in ceea ce face!

    Paziti-va de aceste rebuturi ale societatii, crezurile lor sunt minciuna, coruptia, inselaciunea, sistemele de pile si relatii, infractiuni de tot felul, etc MORALITATE ZERO!

    Pana cand societatea romaneasca nu va gasi resursele sa invinga aceste „clanuri” proletare, nimic bun pentru Romania nu va putea fi cladit, viitorul celor cinstiti, corecti, buni profesionisti si educati va fi subjugat marlaniei si mizeriei morale creata de ceata de proletari „ambitiosi”!

    • Ti-ai imaginat -cumva- ce-ar insemna o greva de f’o luna de zile a tuturor investitiilor realizate de catre ” toata puimea asta de clasa muncitoare, puime de proletariat ingamfat si imbatat de tembelele sloganuri comuniste, lipsiti de orice fel de sensibilitati si finete ” inainte de’89? Doua grupuri de centrale nucleare, zeci de hidro si termocentrale( pe unele n-am reusit sa le inchidem inca), metrou, 4 mari rafinarii de unde ne alimentam zilnic cu combustibil, doua fabrici de autoturisme, platforme de extractie in Marea Neagra, etc, etc?
      Cum ti s-ar parea viata in aceste conditii?

      • Domnu’ Cristescu, parca ziceai ca urasti bugetarii, parca aduceai ceva osanale mediului privat, parca ziceai ca esti credinciosul ortodox de nota 10+, cuvantul Bibliei este pentru tine lege !? Pai cum se impaca tovarasu’ Cristescu toate cele de mai sus, cu osanalele aduse in replica dumneata la comentariul meu, mesaj care este pur comunist, osana ridicata „eroilor clasei muncitoare” !? Pai cum tovarase Cristescu se impaca credinta dumitale ortodoxa cu prigoana comunista impotriva credintei in Dumnezeu?

        Sau asa e moda acum, ca marii comunisti sa devina mari slujitori ai credintei crestine?

  30. „…au vrut să transmită un mesaj. Nu publicului larg, ci șefilor lor, șefilor mari, adică. Celor de la adevăratele butoane.”

    Problema, așa cum e descrisă chiar de către colonei, e cauzată de un deficit de resurse – resursele umane. Când problema e deficitul de resurse, pot exista doar două abordări; fie o reformare/adaptare la nivelul disponibil de resurse, fie asigurarea surplusului de resurse necesare. Aluzia sondării unor resurse rămase încă nerecoltate (acei copii săraci, din sate „arse de foame”) e admirabilă, însă considerând mobilitatea socială ridicată pe care o avem, poate oare și ea (această sondare) să fie ceva mai mult decât o „soluție de avarie”? Problema declinului demografic nu e doar a României, și deocamdată nu pare să fi fost adresată (decât poate doar simptomatic, prin adopția de imigranți) nici când vine vorba de alte țări.
    Nota bene: În România a fost totuși unul „la adevăratele butoane” care a luat măsuri foarte efective în acest sens (decretul 770 din 1966).

    • „În România a fost totuși unul „la adevăratele butoane” care a luat măsuri foarte efective în acest sens (decretul 770 din 1966)” – mi-e greu să-i găsesc vreun merit lui Nea Nicu.

  31. tocmai am citit o știre cum că s-ar căuta vreo 200.000 de soldați capabili, teriști de preferință, deci intelectuali, care in cazul unei invazii rusești să asigure paza celor 2 milioane de videochatiste care duc in cârcă economia locală (deci antreprenorii de care vorbeau coloneii). e clar, nu?

  32. Dacă întîlnirea a fost doar imaginară, viziunea asupra situației respective este atît de realistă, încît nici nu necesita o adevarată discuție cu ,,coloneii”!
    Daca ea a avut totuși loc, asigur ,,coloneii” ca SOLUȚIA există si urmează să ajungă și la ei.

    • „asigur ,,coloneii” ca SOLUȚIA există si urmează să ajungă și la ei” – dacă soluția există și e bună, domnule Eugen Căliman, de ce stă la dumneavoastră în sertar? Vă e frică să o faceți publică?

  33. „nici sistemul din 2023 nu mai seamănă cu cel din 1990, nici România din 2023 nu mai seamănă cu România din ’90. A durat mult să dăm afară Generația Compromisă, dar am dat-o în cele din urmă afară.” Adevarat, Sistemul acum este mult mai rafinat si acum exista si legislatie, CCR si Inalta curte de apel plus Parlament au rezolvat problema legislativa, orice politician sau afacerist mufat/protejat/crescut de Sistem este ferit de atingerea puscariei prin anulare a probelor tarageri de timp pana la prescriptie anularea condamnarilor rejudecari etc etc. Practic Sistemul a devenit mai mult decat casta preotilor din Egiptul antic

  34. Ca respectivii au o astfel de gandire nu este surprizator pentru ca asta sunt invatati inca din academie. Este totusi socant sa citesti asta scris negru pe alb.

    Ideea asta ca „noi suntem tara” arata ca nimic nu s-a schimbat in modul de raportare al cetatenilor ce activeaza in zona serviciilor de informatii la restul societatii.
    Pe de o parte, „Generatia Compromisa” nu a fost inlocuita niciodata, deci ideea asta este complet falsa, ci, in mod natural, a iesit la pensie. Aceasta mentiune referitor la fostele cadre DSS si asocierea etichetei de „Generatie Compromisa” este o recunoastere, surprizatoare totusi din partea celui care a facut-o, a rolului nociv pe care l-a avut acea institutie ca organ de represiune a regimului comunist.
    Pe de alta parte, culpabilizarea acelei generatii „compromise” compromite si noua generatie care i-a avut de fapt profesori (!) si care nu se poate disocia complet de chiar profesorii lor.

    Accesul oamenilor din servicii la informatii ce le confera un ascendent asupra celorlalti membri ai societatii, fara o legiferare si control politic real adecvat, va conduce in cele din urma la destramarea stabilitatii sociale, iar, ca si primul exemplu la care se gandeste oricine, pensiile speciale pentru acesti membri „speciali” ai societatii sunt o manifestare a unei inechitati sociale care produce o iritare majora in societate, chiar daca principalii beneficiari sunt, aparent, cei din justitie in special.

    Fara a fi un conspirationist, consider ca partidele AUR si SOS sunt partide concepute in „laboratoare” in care „laboranti” sunt si cei doi „colonei” sau ce or fi ei, si ele transmit un mesaj catre clasa politica, in scopul influentarii rezultatelor la alegerile din acest an si pastrarii privilegiilor, printre altele. Mesajul este ‘”noi suntem tara si noi va protejam de extremism”.

    Implicarea serviciilor in jocul de putere politica este foarte, foarte gresita, dupa parerea mea de simplu cetatean, chiar daca societatea noastra este dominata de o ignoranta atat de evidenta pe un fond de lipsa de educatie ca principala cauza, dar nu singura.

    Oare ce l-a recomandat pe autor ca partener de discutie al acestor „colonei”?
    De ce nu ne mentionati cum ati fost invitat la aceasta discutie inainte de toate?

    • „Oare ce l-a recomandat pe autor ca partener de discutie al acestor „colonei”?” – CV-ul.

      „De ce nu ne mentionati cum ati fost invitat la aceasta discutie inainte de toate?” – telefonic.

  35. Definiție:
    „Programarea predictivă este o formă subtilă de condiționare psihologică oferită de mass-media pentru a familiariza publicul cu schimbările sociale planificate care urmează să fie implementate de către liderii noștri. Dacă și atunci când aceste schimbări vor fi puse în aplicare, publicul va fi deja familiarizat cu ele și le va accepta ca pe niște progrese naturale, diminuând astfel posibila rezistență și agitație publică.” – Alan Watt.

    * * *

    Da, cam asta-i situația, ei sînt țara. Și la noi, și la rusi, și la francezi, și la nemți, și la americani, și la canadieni… peste tot. Doar că, în multe locuri din lume, structurile de forță sînt, la rîndul lor, controlate/infiltrate de structuri încă și mai bine organizate, și mai puternice (financiar, că despre asta e vorba aici) pe care le doare fix în dos de țară, popor, națiune, independență, suveranitate, stabilitate. Iar subordonații/executanții din interiorul structurilor de forță, cît ar fi acești slujbași de patrioți, vor executa ordinele primite fără crîcnire chiar dacă realizează că nava lor intergalactică (coloana vertebrală a statului) a fost deturnată de pirați, fiindcă au neveste, copii la Oxford, rate la viloaie, nivel de trai, iar perspectiva de a ramîne fără scîrbici (bani) nu poate fi luată în calcul.

    Așa e, dar poporul, masele largi populare, nu trebuie sa afle că democrația e doar o vorbă-n vînt. Poporul (demos) trebuie să creadă că puterea (kratos) e a lui, ca să participe în număr cît mai mare la farsele electorale de care e nevoie pentru a conferi legitimitate circului politic televizat (parlament, guvern, președinte, justiție).

    Sau, mai precis, așa a fost pînă acum, fiindcă mesajul transmis de colonei sugerează alegătorului să se maturizeze și să uite povestea cu votul și cu democrația.

    Teoria mea e c-au vrut să transmită un mesaj. (…) de ce mă scot ei la bere fix înaintea unui an electoral ca 2024?

    Programare predictivă?

    Die zwei Kollonelen nu sînt primii care sugerează subtil că, în viitor, alegerile nu vor mai fi necesare… :) Klaus Schwab a zis-o înaintea lor: “But then the next step could be to go into prescriptive mode, which means you do not even have to have elections anymore because you can already predict,” he said. “And afterward, you can say, why do we need elections? Because we know what the result will be.”

    • „Follow the money” si veti constata cu cine avem de aface in democratiile noastre de fatada iar Klaus Schwab, seful jigodiilor, are dreptate faptul in sine ca se poate exprima public precum mai sus mentionat aratand ca „deep state” controleaza tot.
      Deep state sunt cativa mii de oameni dintr-o societate incepand de la politicieni, la reprezentati a tot felul de organizatii si grupuri de interese, sefi de mari companii economic.finaciare, la reprezentanti ai vietii culturale si mai ales presa.
      Toti acestia n-ar putea sa-si justifice existenta fara suportul structurilor de putere a unui stat, armata, servicii, interne, procuratura si justitie.
      Toti fac partea din acelasi retele, sunt foarte bine intercontectati si vedem bine ca alegerile sunt depasite.
      La numirea fiecarui politician intr-o functie incepand de la presedinte la ministru fiecare depune un juramant de credinta, cu mana sau fara ea, pe bibile.
      Acest jurmant nu are nici un efect juridic asupra activitatilor politice care vor urma si nu implica nici o responsabilitate individuala in fata legii !!! orice declaratie sub jurmant neadevarata a cuiva in fata unui judecator fiind insa aspru pedepsita.
      Ne intrebam cum isi pot face de cap politicienii, simplu, nu pot fi trasi la raspundere, imunitatea parlamentarea fiind cea care ii apara de consecintele actiunilor individuale si ei sunt cei care controleaza justitia, elaboreaza si adopta legile iar sanse noastre tind catre zero inspre a putea schimba ceva.
      Puterea nu este la suveran, la popor cum ni se sugereaza insasi cuvantul suveran avand o cu totul alte conotatie, suveranul este cel in mana caruia este concentrata puterea , regele, imparatul, dictatorul.
      Suveranitatea insa ne este explicata a fi autodeterminare si independenta fata de alt stat sau state si chiar daca este asa , poporul nu este suveranul, puterea fiind concentrata in mainile a catorva mii de oameni.
      O data cu alagerile cetatenii isi delega suveranitatea si libertatea in mainile celor alesi si nu mai au nici o modalitate decat la urmatoarele alegeri sa-si cauta alti delegati in caz de nemultumiri.
      Grevele, miscarile sociale nu sunt altceva de expresia dorintei de schimbare si nemultumirilor maselor fata de delegati insa vedem cat de greu, chiar imposibil este sa.i schimbam, legea fiind de multe ori de parte lor pt ca legile sunt facute de ei si nicdecum de Ion sau Mitica de la coltul strazii. legile lor fiind obiceurile si traditiile conform carora oamenii au trait cu mult inaintea apartia legilor, legiile nefiind altceva decat institutionalizarea acestor obiceuri si traditii, o data cu evolutia umana ele devind tot mai complexe si din pacate tot mai neclare si greu de inteles.
      Daca privim catre lumea islamica sau a altor culturi, acolo legiile urmeaza mai mult obicieurile si traditiile, lumea occidentala beneficiand de legile romane care si astazi sunt aplicate insa de multe ori distorsionate ideologic.

  36. Ăla care își trimite plodul la studii în SUA, unde anul de studii e de la 20-30000 de coco în sus, o face bineînțeles din salariul de colonel….Vastă discuție!!!

  37. Mda, faptul ca exista o problema cu resursele umane in structurile de „forta” este destul de evident in traiectoria pe care s-a inscris tara. E adevarat, Romania de acum nu mai este cea din 1989. Nu este insa nici cea care ar fi putut deveni daca era administrata corect. Prin urmare, nu vad vreo diferenta intre generatia compromisa si cea actuala, in afara de cea numerica in favoarea celei din urma si a lacomiei mai mici pentru cea „compromisa”

    • „nu vad vreo diferenta intre generatia compromisa si cea actuala” – sunt convins că sunteți sincer. Totuși, din punctul meu de vedere, diferența există și este fundamentală.

  38. Pe unde am muncit eu colcaia de colonei. Cei mai multi erau extrem de „cuminti, uneori chiarumili in relatia cu noi civilii. Erau constienti ca au atins un nivel financiar mult peste noi si le era frica sa-l piarda, mai ales ca atunci cind se ajungea la partea profesionala nu steau prea bine. Multi erau chiar oarecum umili, obisnuiti cu disciplina militara. se temeau ca la cea mai mica nepotrivire ar putea fi azvirliti la fundul pamintului. De-a dreptul caraghiosi au fpst la revolutie, i-am intilnit prin centru incolonati cu montura de razboi. Chaiar m-am adresat unuia, coleg de institut, l-am intrebat daca e pregatit sa foloseasca arma!? Mi s-a parut chiar ca i-a dat o lacrima!

  39. „Programarea predictivă este o formă subtilă de condiționare psihologică oferită de mass-media pentru a familiariza publicul cu schimbările sociale planificate care urmează să fie implementate de către liderii noștri. Dacă și atunci când aceste schimbări vor fi puse în aplicare, publicul va fi deja familiarizat cu ele și le va accepta ca pe niște progrese naturale, diminuând astfel posibila rezistență și agitație publică.” – Alan Watt.

    * * *

    De unde multitudinea de filme si seriale cu epidemii si pandemii de dinainte de 2020.

    Cel mai bun de departe, este un film PROFETIC, un SF vest german facut prin anii 70 numit…

    THE FRANKFURT SYNDROME

    Acest film este povestea COVID, parca redusii de la DAVOS l-au studiat inainte de a fi luat toate masurile imbecile idioate si corupte din asa zisa „PANDEMIE”.

  40. Faptul că respectivii afișează respectivul grad nu are neapărat de-a face cu vreun nivel de expertiză în domeniul militar. Are mai mult de-a face cu verticala puterii din România, unde, în instituțiile militarizate de premianți, adică seviciile alea multele și meliția, gradele se dau cu lopata, în dreapta și stânga, să fie bine și toată lumea să prospere, spre deosebire de armată unde, cât de cât, chiar s-au instituit niște reguli, de când cu apartenența la NATO. Asta nu înseamnă că se și pricep, io unu’, cre’ că e mai mult efectul ăla jmecker cunoscut sub numele de Dunning-Kruger, la intersecția cu Groupthink-ul.

  41. Fara a fi un conspirationist, consider ca partidele AUR si SOS sunt partide concepute in „laboratoare” in care „laboranti” sunt si cei doi „colonei” sau ce or fi ei, si ele transmit un mesaj catre clasa politica, in scopul influentarii rezultatelor la alegerile din acest an si pastrarii privilegiilor, printre altele. Mesajul este ‘”noi suntem tara si noi va protejam de extremism”.

    Do not turn off your TV, we now control the horizontal and the vertical…lool

    • Duomnu, ca zisesi ca ai din ala, cum ii zice, IQ, probabil ca tare mare, ca te exprimi si cu engleza, e oarecum periculos, dupa iqul meu mic, sa dezbini o societate, in tinichigii, taximetristi, colonei, profesori, sau chiar partide de diferite ideologii etc Pe vremuri erau asociatii de calfe, al caror scop era sa-si mentina secretele specifice meseriei lor, dar si sa-si faca reclama, azi se spune lobby.
      Asa e si acum si asa va fi cit va exista lumea.

      Desigur cu exceptia celor cu IQuul ala mare care iese din pantaloni!

  42. Dom’ scriitor, am înțeles: matale inventezi situații, că d-aia ești scriitor, așa că m-am supărat degeaba când cu aberațiile despre moldovenii de peste Prut șamd. Cică au vrut să transmită un mesaj … De transmis transmit cam de mult, ei au nevoie de diseminare în populație, adică de un exercițiu de sensibilizare, că vremile-s tulburi și războiul bate la ușă. Așa c-aveau nevoie de un răspândac (parcă așa se numea acum câteva decenii). Berea aia e cam scumpă, bag seamă. Coloneii incorect traduși nu-și fac treaba, sunt doar niște șmenari, că n-aveau bani din soldă să-și trimită copiii la studii în America. Nici asta n-ar fi problema cea mare, dacă fiii lor ar lucra apoi și pentru valahi, dar morala e tot a unor cocalari: să dăm tunul și să ne cărăm, să ne aranjăm pe șapte generații, iar ăilalți să crape în satele arse de foame și beție. Să sperăm că e literatură, ficțiune ca și crâșma La mămicu’. Da’ dacă ficțiunea asta e legată de realitatea românească a anului 2024, mă ia cu frig. Dacă dom’ scriitor e răspândac benevol sau chiar propovăduitor al unei astfel de filosofii, mă ia cu transpirație… Dom’ scriitor, mai bine bagă ceva de la Jette sau Molenbeek, să facem comparație cu Dana Lexe

  43. Este clar ca este vorba despre doi colonei de securitate. Doi idioti in cazul de fata, care nu stiu ca in lumea asta pazita bine de ei, se traieste intr-o paruiala surda in toata regula, o mizerie de economie, cu o concurenta neloiala de proportii nationale si in toate domeniile si o evaziune fiscala monstruoasa. Iar daca intr-adevar la ei este secretul binelui in care ne scaldam, atunci si valoarea mesajului pe care vor sa-l transmita prin autor e la fel de valoros. Doua lepre, mai pe romaneste spus.

    • „care nu stiu ca in lumea asta pazita bine de ei, se traieste intr-o paruiala surda in toata regula” – ba știu. Tocmai că știu.

      • Nu ma gandeam ca n-ati sti dumneavoastra. Judecand dupa tot ce-au scos pe gura in fata dumneavoastra, eu comentam ca din cauza acestora ca ei, cele doua catastrofe de oameni ajunsi (sau ramasi) in pozitii cheie, suntem in starea in care suntem. Nu m-am indoit nicio clipa ca n-ati sti ce se intampla in realitate.

  44. Foaaarte interesant, oare cum au ajuns koloneii să îl invite la bere pe Buzea, s-au împiedicat de el pe strada, au deschis la nimereala cartea de telefon la capitolul „băutori de bere veniți in vizita in România” sau, mă rog, ce relație o fi fost între ei?
    La fel de interesant, de unde le-o fi venit ideea ca așa-zisul mesaj ar ajunge de la Buzea „la cei adevărați, de mai sus, de la butoane”, știu ei precis ca ăștia îsi pierd timpul sa îl citească pe Buzea? Și ce anume i-o fi făcut să creadă că Buzea va povesti discuția, pe ce se bazează?
    Chiar interesant

  45. Jocul, indiferent cum s-ar chema, conține un dram de adevăr amestecat intim cu altul de provocare. Începe cu un ritual de curtare și se termină cu unul de împerechere. Dilematici, cațavenci ori observatori vâslesc cuminți în ape mici doar-doar vor aborda timona marelui vapor…
    Unii, mulți, se mai supără, își pun pixul în cui și se auto amăgesc că din tribună pricep mai bine jocul. Surpriza jucătorilor vine din goliciunea tribunei din arena națională. Nimeni nu agreează jocurile trucate și dacă nu îi țin balamalele organizatorii se trezesc fără jucărie.
    Ici-colo, până mai deunăzi progenitura își mai renega genitorii. Azi se vede ca un fenomen de masă și țâțâna lumii se zgâlțâie căci nu numai cu pâine se hrănește omul.

  46. Coloneii dumitale, reali sau inventati, se gasesc aparent in situatia oricarui individ care incearca in mod repetat sa determine pentru altii: ce e bine si ce e rau, cat de bogati sau saraci sa fie, cu cine sa se casatoreasca / sa se culce, unde e loc pentru ei in sistem si pe ce sume, etc…
    Adica sa exercite puterea de dragul puterii, indoctrinati la scoala de cadre cu motive de genul “pentru tara si popor “ .

    Cand incerci, si chiar iti iese treaba asta cu hotaratul pentru altii o perioada oarecare de timp, te poti trezi ca raman pe langa tine numai indivizi din soiul celor care accepta sa li se stabileasca soarta, mai ales cand soarta asta vine la pachet cu foarte multi bani negri si o pozitie de invidiat pentru un fiu de neica-nimeni proletar, cum spunea un antevorbitor.

    Coloneilor le plac, dupa cum ei insisi recunosc, fiii de neica-nimeni, usor de “format” dupa gustul lor, din motivele de mai sus.

    Coloneilor le repugna de-a dreptul: libertatea reala, democratia si raspunderea pentru faptele proprii care vin la pachet, egalitatea de sanse, si altele de acest soi.

    Ce nu le mai place se pare coloneilor dumitale este rezultatul pe termen lung al muncii pe care considera ca au depus-o in ultimele decenii: golirea tarii de creiere, dar mai ales de caractere.
    Ciudata, de altfel, relatia asta: coloneii au nevoie de creiere si ambitie, dar fara caractere.

    Se pare ca macar unii dintre colonei isi dau seama ca nu poti mitui, insulta, goni, gaza, bate cu bastoanele (ala cu pijamaua alba de la 10 august nu era tot colonel?) si umili elitele unei tari la infinit, pentru ca apoi sa le ceri sa-ti plateasca pensia speciala si studiile lu’ ala micu.

    Puterea de dragul puterii nu cred ca mai poate fi o ambitie reala in zilele noastre, mai ales pe agenda unor tineri educati. Puterea de dragul puterii poate exista pe agenda unor fii de neica-nimeni, doar ca si aia stau cu ochii pe tik-tok, pentru retete de imbogatire rapida si ceva silicoane scapate din sutien.

    Felul in care arata Romania azi, ne indica faptul ca respectivii colonei si maciucile lor de sefi sunt niste idioti.
    Asta e problema pe care trebuie sa o rezolve ei pentru inceput.
    Sa le transmiti asta la urmatoarea iesire la bere, draga autorule.

    • „Sa le transmiti asta la urmatoarea iesire la bere, draga autorule” – am înțeles, să trăiți, doamnă Mihaela! Ordinul se execută, nu se discută.

      • Multumesc frumos, d-le Buzea.
        Si iata, coloneii nu se lasa:
        https://economie.hotnews.ro/stiri-finante-26847264-fosta-angajata-sri-numita-secretar-general-ministerul-finantelor.htm
        Este al nu-stiu-catelea titlu de genul acesta pe care il intalnesc in presa in ultimii ani.
        Coloneii si sefii lor isi numesc micii securisti la finante, culte, in justitie, primarii, consilii judetene, comitete si comitii. Au firme de „consultanta”, IT si sunt primii furnizori de semnaturi electronice.
        Cat de mult va evolua Romania in viitor? Exact atat de mult, pe cata minte au securicii numiti peste tot.
        Se cred alfa si omega? Iata de ce: se numesc unul pe altul in pozitii de Alfa si Omega. In caz de concurs, s-ar duce la manat vaca, vorba bunica-mii.

        • Absolut de acord, doamnă Mihaela. În esența lui – Vasile Ernu are neîndoios dreptate – statul profund este un sistem de rente. Transmise ereditar, negociate, ofertate sau oferite… mai puțin importă. Dar, da, un sistem de rente. Foarte profitabile pentru cei din interiorul sistemului, foarte frustrante pentru cei din afara lui, dar – atenție! – foarte dorite și invidiate de imensa majoritate a populației țării, din care aveți aici (printre comentatori) un eșantion cât de poate de reprezentativ. Amintiți-vă vorba populară: „Toți fură!” și reflectați la sensul ei adevărat: „Toți reușesc să fure, într-un fel sau altul, numai eu nu reușesc, fir-ar să fie!”. Ce vreau să spun cu toate astea? Problema nu sunt atât coloneii în sine, cât mentalitatea cetățenească din România. Dorința celor mai mulți: căpușarea. Visul celor mai mulți: o pensie grasă. În disprețul celor mai mulți: munca. În oroarea celor mai mulți: reușita vecinului (prin eforturi proprii).

          Nu este câtuși de puțin necesar să mă credeți pe cuvânt (dealtfel, nici nu v-aș stima dacă ați face-o!): citiți cu atenție și răbdare comentariile, dacă timpul vă permite. Citiți printre rânduri. Adevărul se vede și din avion: nu poet s-a născut românul, ci frustrat.

          • Citesc articolele si comentariile de aici de pe platforma de multi ani. Intr-adevar se vede si din avion dar si de la firul ierbii ce spuneti dvs.
            Ortodoxul cu epoleti loveste mai la toate articolele, la fel ca si nostalgicul frustrat si baiatul informat. Unii scriu comentarii mai lungi decat articolul in sine, de parca ar vrea sa contracareze si vizual ce spune autorul.
            Acestor oameni li se cultiva si li se aproba discursurile la toate nivelurile societatii.
            Cuvintele lor cheie sunt : patriotism/Romania cea-mai-cea, vestul decadent/homosexual/corupator de copii, Romania piata de desfacere/ce industrie aveam odata, nu pot astia vopsi cat a construit Ceausescu, s.a.
            Nici unul dintre ei nu scrie/pronunta cuvintele: stiinta, invatatura, cercetare, munca, cinste, egalitate de sanse…
            Nici unul dintre ei nu este preocupat realmente de categoriile defavorizate, de nivelul de avarie la care functioneaza scoala, de numarul ingrijorator de mare de mame minore si copii traficati/abuzati… Nu mai vorbim despre faptul ca sunt misogini pana la lacrimi (poza de la Iasi de la 24 ianuarie trecut este elocventa).
            Toate aceste categorii sunt o sursa imensa de bunastarea daca sunt educate si tratate corect – asta ca sa facem legatura cu bazinul lor de recrutare.
            Romania este o tara condusa de colonei (ai caror copii invata in vestul decadent), deserviti de o ceata de plimbatori de vorbe patriotice. Ca pe timpul lui Ceasca, as spune.
            Cum spuneam, coloneii dumitale sunt niste idioti, din moment ce confunda puterea vremelnica cu dezvoltarea pe termen lung. Sau ne cred pe noi idoti. Eu una nu sunt. Pare ca nici dumneata, d-le Buzea.

  47. Ce sa mai spui intr-un an electoral pe planeta si in UE?
    Parlamentul European a votat împotriva publicării contractelor încheiate de Comisia Europeană cu producătorii de vaccin împotriva Covid-19, anunță activistul civic Aurelian Popa.
    În favoarea transparenței au votat 254 de parlamentari, în timp ce 349 au fost împotrivă. De remarcat că voturile „împotrivă” au fost obținute de la cele două mari grupuri politice, social-democrații și popularii europeni și de la partidul lui Macron, Renew.
    Cum au votat ai nostri, „haia de zic ca au facut Romania mai buna”?

    • La ce a fost votul? Amendament propus de Cristian Terhes la 2023/2120(INI) Activities of the European Ombudsman – annual report 2022. Amendamentul 6, ca a propus mai multe. https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/A-9-2023-0414-AM-001-006_EN.pdf.
      „14a. Calls on the Ombudsman to persist in urging the Commission to immediately publish the unredacted contracts related to the procurement of COVID-19 vaccines;”.
      Adica Avocatul Poporului din UE sa insiste sa fie publicate contractele Covid-19 in intregime. Sa insiste, adica tot mai nimic.

      Cum au votat ai nostri? Pai aproape jumatate ori s-au abtinut ori, cei mai multi inclusiv initiatorul (Terhes) nu au fost prezenti. Doi au votat pentru (Ciudodaru si Grapini), restul impotriva. https://mepwatch.eu/9/vote.html?v=163217 Nu vad ce demonstreaza.

      La ce mi-a folosit sa caut? Imi place sa caut.

  48. O mostra de luciditate intr-un ocean de dementa colectiva… intrebarea e: ajunge mesajul la cine trebuie ? si daca ajunge, respectivii vor/pot sa faca ceva ? … de-acum, Dumnezeu cu mila…

    • „ajunge mesajul la cine trebuie?” – va ajunge.

      „si daca ajunge, respectivii vor/pot sa faca ceva?” – asta nu știu, domnule Incomod. Chiar nu știu.

  49. „căci nu numai cu pâine se hrănește omul” – corect. Cu pâine, bere, mici și muștar. Cu hrean sau fără, asta devine după facultăți.

  50. Mafia siciliană a apărut ca răspuns la abuzurile ocupației spaniole, parcă. Femei abuzate, afaceri distruse, toate găseau răspuns prin apel la protecția Mafiei, care negocia direct cu Asupritorul, în schimbul unei Taxe de Protecție. Unde nu negocia, răzbuna. Doar că nu erau proști să se desființeze la dispariția Asupritorului. Cine mai proteja populația?
    Am și eu o poveste cu due colonei. Unul SRI și unul Poliție. Ambii racolau fraieri și-i duceau la Dolphin International. Când le-am spus că ce promovează ei e joc piramidal, au replicat sobri și chiar deranjați: ” Bă, ești nebun? Jocurile piramidale sunt interzise prin lege! Noi îi ajutăm pe oameni!” Decât.
    Securitatea s-a înființat/A fost înființată de către KGB, având sarcina a ceea ce se numește Poliție Politică. Adică Politica Moscovei. Oameni ambițioși, cu origini modeste? Da, dacă ambiția se traduce prin parvenire cu orice preț.
    La o ieșire de la declarații a unui fost Cappo di tutti(ăla cu Carlos Șacalul), să tot fie vreo 25 de ani, acesta la întrebările reporterilor, primo se încruntă, semn că gândea profund, umflă nările a respect față de reporteri, țuguie buzele ca și cum ar vrea să-i pupe, ridică o sprânceană să-i vadă mai bine, nu de alta, dar să-i țină minte la o adică, ochii privesc șerpește în altă parte decât cătarea și cuvântă: ”Băbăieți, voi credeți că lucrurile sunt simple, DAR!! n-aveți voi idee ce treburi complexe am avut noi de rezolvat pentru… liniștea voastră!” Și gata.
    Toți, începând cu literatura lui Filip Teodorescu, Pavel Coruț, ieșirile unui Cristescu, alți șefi SIE, ne explică cum fără aportul lor, noi nici nu ne nășteam.
    Într-o stenogramă/convorbire între un șef de Poliție și un Cappo interlop celebru al unui clan la fel de celebru, cel din urmă cerea respect, de genul:” Bă, de 10 ani eu vă asigur liniștea în oraș, vreau și eu respectul cuvenit!”. Asta cu ”Noi Vrem Respect!” o mai scria cineva cu alb pe ecranul negru în Prime Time. Nu știu dacă, dar poate nu e târziu să li se dea și lor o, come si dice… specială.
    Cică undeva printr-o republică sub-caucaziană, Stalin a deportat populație slavă preponderent ucraineană. Ăștia au început a se selecta și afirma ca ucraineni. Tătuca nu i-a dojenit, nu, i-a încurajat! În maxim 2 ani, un procent majoritar se declarau ucraineni, se afirmau valori reale în toate sectoarele, societatea se închega. Și aici intervine genialul Tătuca, care arestează toate vârfurile pentru, ce mai contează, diciamo… tulburarea liniștii. Anul următor, într-o societate în haos, toți se declară ruși. Se mirau și ăia din CEKA de eficiență.
    Atât.

    • „Mafia siciliană a apărut ca răspuns la abuzurile ocupației spaniole, parcă” – ba parcă nu. Ocupația spaniolă s-a terminat la 10 iunie 1713, iar mafia siciliană a apărut un secol mai târziu, iar de prins puteri a prins abia după unificarea Italiei.

  51. Bravo, Mihai, bun articol. Dar sa stii ca de la comentarii mi s-a terminat popcornul :-)
    Clar c-ai atins niste corzi sensibile in target market, timingul si tema bine alese. Basca i-a (i-au?) activat pe multi, de la maior in jos…

    • „Basca i-a activat pe multi, de la maior in jos…” – mon vieux, important e să activeze ofițerimea de la maior în sus! :)

  52. Sate arse de seceta… ar mai merge. Setea de… foame poti fi rupt, lesinat… MORT!
    Sigur, noii recruti au origini in medii defavorizate. Niciun parvenit din astia nu-si trimite copiii sa serveasca zi si noapte statul decat de nevoi, ori ca sa scape/ scoata de altii „compromisii aia corupti care ocupa/au institutiile alea.
    Bunicul meu s-a facut jandarm pentru ca erau 6 acasa, pentru ca fra-su ajunsese notar in sat – pe atunci 75-80% traiau in mediul rural care nu era deloc imbatranit -, iar ta-su avea o crasma la Vad… Facea parte deci din fruncea satului! Un sfert de secol a servit statul, dupa care a fost dat afara si a facut cu totul altceva pana la implinirea varstei legale de pensionare pentru a-si intretine familia si cei 4 copii care nu au avut voie sa faca scoli militare si nici facultati sensibile ca ISTORIE, jurnalilsm… NU a primit decat indemnizatia de veteran de razboi de prin 1991 pana la moarte, ce pensie SPECIALA?

  53. „Sigur, noii recruti au origini in medii defavorizate” – dintotdeauna a fost așa. Cum ar fi să se înroleze intelectualii în Legiunea Străină, spre exemplu? Bine… o să-mi ziceți de cazul Blaise Cendrars (Frédéric-Louis Sauser) dar ăla a fost o floare rară. Acum, na… cine știe. O fi și printre coloneii din RO vreun scriitor, mai știi păcatele?!

  54. @ LS … puii de mocofani…
    Sumar dar excellent. Sumar pentru ca tratarea completa a temei ar necesita mii de pagini scrise.
    Cand au purces la inrobirea Romaniei, comunistii au actionat preponderant in directia distrugerii structurii sociale a Romaniei si fabricarii uneia noi, devotate pe vesnicie. Milogii, puturosii, betivii , si marginalizatii hraniti cu ura contra virtutii si meritelor personale , au fost recrutati si promovati in pozitii sociale ne visate neam de neamul lor, ca urmarea au fost recunoscatori pe viata facatorilor lor de bine, executandu-le orbeste ordinele care vizau inclusive crimele. Utopistilor trebuie sa li se aminteasca faptele brutelor din inchisorile de exterminare comuniste . Indivizii lipsiti de orice urma de umanism erau in cvazitotalitate, semianalfabeti abrutizati de mediul familial din care proveneau, animati de ura fara discernamant impotriva semenilor lor. Atunci in perioada 45- 60 au fost trimisi in scoli cu regim special sau general, la alfabetizare, sau pentru completarea studiilor, zeci de mii de indivizi proveniti din lumpenul oraselor si al satelor. Ei aceste ciurucuri au inlocuit in decurs de 2-3 ani elita reala a tarii ridicata prin merite si munca personala, ocupand toate functiile din tara intr-un spectru ce se intindea de la muncitorul stahanovist la profesori universitari , judecatori si asesori populari. Intamplarea- iarasi intamplarea – face sa cunosc foarte bine filiera de promovare a coloneilor, care incepea cu umilele meserii de ungator, tamplar, pietrar acar s a. Fara exceptie finalizarea scolarizarii generale se realiza dupa obtinerea mai multor stelute. Ulterior am participat in mod fortuit la declansarea carierei militare a multor indivizi. Timpurile fiind altele una dintre conditiile pentru a accede la o scoala militara -exceptand filiera liceului militar – era absolvirea unei scoli profesionale, a unui liceu-de regula era unul seral- si in obligatoriu o perioada de activitate ca muncitor manual. Reusita lor era sigura. Si astfel au aparut pretutindeni acei doi colonei, carora odata cu exersarea repetata a comenzii drept-culcat, li s-a dezvoltat extraordinar intelectul, fapt care a avut drept urmare inscrierea in cartea de identitatea a indicativului “NOI”. Adica EU.
    Foarte interesanta este si evolutia atitudinii fata de schimbare. Multi dintre ei s-au intors in satele lor si au devenit faruri calauzitoare pentru speriatii si dezorientatii locului, altii au devenit ‘Profesori” universitari’’, aproape toti epitropi pe ls biserici si animatori de cucernice excursii pe la manastiri. Toti se declara democrati si crestini de varf , il lauda pe Iliescu, il citeaza pe Pavel Corut, il regreta pe Vadim Tudor, infiereaza lenea taranului , au cumparat toate hotarele din suburbii, unde si-au facut lor sau copiilor lor vile cu living de 40 mp, unde in loc de cruce au o secera si un ciocan, sunt indignati ca Europa ne cumpara, ne vinde si ne exploateaza in cardasie cu alti straini de neam , combat agresivitatea SUA , si…. Si in numele continuitatii si al patriotismului- caci la timpuri noi tot noi-, si-au facut copiii tot colonei sau ceva asemanator cum ar fi student pe care i-au lipit la NATO, la Uniunea Europeana, in universitati americane sau pe la orice ambasada inclusiv pe post de ambassador.
    Concluzia Care se impune este una singura si simpla. Citandu-l pe dragul meu Gorbaciov- Dumnezeu sa-l odihneasca- care spunea: “COMUNISMUL INSEAMNA MOSTENIRE PE FUNCTII” putem sa strigam in cor : nomenclatura a murit. Traiasca noua aristocratie!

    • Un prieten, ofițer, are 70 de ani acum, îmi povestea că în 1969 -1972, cât urma el liceul militar, în fiecare vara, când erau examenele de Bac erau o întreagă târlă de din ăia cu grade mari, produsul anilor 50, veniți să-și completeze studiile liceale. „Promoția Roșie”.

  55. ” În noiembrie 2023 am băut bere cu doi colonei, în restaurantul „La Mămicu” din București. Discuțiile au fost deosebit de interesante. Ei au vorbit, aproximativ pe rând, iar eu am tăcut, am ascultat și am consumat (fusesem invitat). Încerc să redau aici ideile principale ale coloneilor, atât cât mă ajută mintea (s,n.- normal, intotdeauna ” structurile vegheaza si sunt mai destepte ” – suna cunoscut ) .”

    Adica ati fost invitat asa, „din senin „( :)) ) de doi colonei nu spunem cine si de unde … pentru ca au gasit de fapt si terenul slab , si mesagerul, si au avut si incredere in el, nu in altii … . Asta explica multe ( de fapt, totul ! ) din tematica, tonul , bio-bibliografia ” arboristului si scriitorului” plus articolele sale ” civile” de pe aici. Q.E.D.

  56. datoriile cresc în presiune. Finanțele publice sar în aer și singura soluție e falimentul. Asta deoarece nu ai cum să faci față. Imaginați-vă că aveți un grad de îndatorare de 100% din venitul personal. O scădere cu 20% a venitului face ca gradul de îndatorare să ajungă la 125%. Să luăm exemplul Italiei, care are un grad de îndatorare de 140% din PIB. O contracție a PIB-ului cu 20%(un minim garantat în următorii 10 ani) înseamnă o îndatorare de 175%. Asta la nivelul actual, dar țara se tot împrumută, își rostogolește datoriile și gâfâie încă de la plata serviciului datoriei.

    Și uite-așa înțelegem că nu întâmplător 2024 este un an extrem, de complicat. Deja traseul se vede foarte clar: scăderea populației, contracție economică, probleme financiare și o imposibilitate de ajungere la coeziunea sociala. Asta transformă totul în ceva exploziv. Faptul că există țări care încearcă să profite prin trucuri precum imigrarea(așa cum face SUA) nu înseamnă că din criza care urmează vom avea câștigători. Mai degrabă vom avea pierzători și înfrânți la modul absolut. Problemele cu care politicienii refuză să se confrunte acum vor lovi puternic în viitor. Și vor lovi atât de rău încât cei care acum au impresia că au câștigat, atunci nu vor mai reuși să vadă lumina zilei.

  57. „…noi am făcut o țară bună sau aproape bună, dar nu avem cui o lăsa. Proprii noștri fii și-au ales deja universitățile la care vor merge la studii (unul în Irlanda, altul în SUA – nota mea). Nu cu copii de colonei poate fi menținut sistemul. E nevoie de tineri cu ambiție, cu ambiția puterii, a puterii efective”.

    Superbă contradicție, câtă rigurozitate de la niște persoane formate și trăite într-o ierarhie rigidă!
    Dacă și-au dorit să fie sarcastici ȘI la adresa lor, atunci poate că mai este o șansă infimă ca ei să poată forma (și nu deforma moral) O PARTE din elita viitoare(fără ghilimele), dar dacă au zis-o/gândit-o la modul serios, ‘mnezo cu mila și nedecidenții români cu sila și pașaportul, inclusiv în caz de război cald pe teritoriul NATO/Transnistria/Moldova.

    Singurele lucruri bune macro din ultimii 34 de ani în România: NATO, UE, BNR (da, știu, veorica, mugur ciripescu) și puseul, acum înăbușit, contra corupției la nivel mediu-înalt din statul român.

    Au început să moară și copiii „elitei” din cauza rigurozității, profesionalismului și stilului moral impecabil de care butonarii au dat și încă dau dovadă – Băiceanu Vlad, una dintre victimele incediului de la ferma unui interlop conectat cu armata/ISU/politicieni locali.

  58. Coloneii tăi, probabil niste burtosi aroganti, cu chelie neingrijita si cu colesterolul pana in tavan. Asta e portretul standard al ofiterului român de cariera. Se cred niste apostoli ai neamului … „ce ne-am face fara ei” apărătorii atotstiutori ai neamului românesc. Am crescut cu ei, am fost inconjurat de ei si m-am saturat de chiolhanurile cu cântece de soiul „Stefan , Stefan domn cel mare …” ” … Toba bate , drum bun bravi români „. Si am plecat sa scap de ei. Am dat de ei in articolul asta. Am crezut ca NATO a civilizat armata si „serviciile”.

    • Sa stiti ca exista si colonei supli, eleganti, cu papuci de firma, care ataca in fiecare weekend alt varf montan si participa la maratoane.
      Din pacate nu forma lor fizica se baga unde nu ii fierbe oala, ci mintisoarele lor odihnite si pline de adevaruri si convingeri de la Iulian Vlad citire.

  59. Am crezut ca NATO a civilizat armata si „serviciile..hahaha

    Cita naivitate ca sa nu spun prostie. Nato i-a luat exact asa cum sint…stiind exact ce se poate astepta de la ei..carne de tun dintr-o tara de slugi.

    Ce te potzi astepta la o tzara si niste viermi care si-au VINDUT si TRADAT agentura externa nu securicii de cartier, ca sa intre in NATO, si-au distrus armata si economia, transportul feroviar si au ALUNGAT practic din tara 5 milioane de oameni. ACUM BURTOSII SASII SI COVRIGARII SINT HARD AT WORK LA A DISTRUGE AGRICULTURA SI TRANSPORTURILE..

    Starea tarii in 2023 aproape 40 la suta din populatie e la LIMITA SARACIEI.

    Cind spun NATO ma refer la USSA cu double S coming from demokkkratic party. There is no NATO.

    Acum e o mare bifurcare a sistemului global si ca de obicei Burtosii au gresit cu 70 de ani in their assessment cu privire la protector, peste, proxenet. Prea putzina scoala reala si prea mult SNSPA, adica noul Stefan Gheorghiu.

    Da, da au facut o treaba foarte buna. They are good global corporate citizens.

  60. Ați văzut că apare mai sus în comentarii, în mod explicit, referire la „liceu militar”. Adică puștimea de 14-15 ani, cu un anumit nivel, cu prea multe filme de serie Be în cap, în lipsă de alte căi de ascensiune socială și valorică, în loc să meargă la un liceu civil, încerca varianta asta. Concurența era teribilă, undeva la 15-18-20 pe loc, deci intrau numai cei mai buni dintre cei buni. Și nu neapărat ăia tocilarii. Ce a făcut după aia patria cu acești copii e altceva. Oricum, cam jumate din ofițerii MApN erau făcuți pe această filieră. Cealaltă jumătate erau workerii, ăia aduși din câmpul muncii, membri de partid cu cel puțin doi ani în producție, „la șaibă”. Ăstora, partidu’ le umfla notele la admitere ca să aibă minim 5 și să intre, de astfel de ofițeri avea nevoie regimul comunist (]n timpul ăsta, absolvenții de licee militare erau picați cu note de 7-8 la admitere și erau trimiși la școlile de subofițeri – de unde majoritatea veneau anul următor supermotivați și rupți de nesomn după un an nedormit de învățat noaptea și intrau printre primii). La celelalte instituții, numai filiera „câmpul muncii” & carnet roșu era valabilă, altă cale nu era. De aici și modelul cultural care s-a transmis mai departe.
    Astea erau valabile în anii până în 90-91-92. Nu mai duc în discuție obsedanții ani 50, cu pitecantropi cu 4 clase au fost făcuți ofițeri peste noapte, luând locul celor adevărați, cu școli grele în spate și cu ani de front care au primit, în cel mai fericit caz, o a treia cizmă (în cur, expresia este consacrată). Zic în cel mai fericit caz pentru că mulți și-au lăsat oasele prin închisorile comuniste. Printre cei care le-au luat locul, quasianalfabeții, primul care îmi vine în minte acum e Băsescu ăl bătrân, tatăl lui Petrov.
    După 1990, s-a liberalizat totul. Toți ăștia de mai sus și-au adus urmașii și i-au pregătit să le ia locul. Vastă discuție. Greu de atins într-o frază. E loc de 7-8 teze de doctorat aici (Florin Sperlea, redactorul șef de la Obs. Mil, are o teză de doctorat pe tema asta, a comunizării armatei române. ȘI a simțit pe pielea lui chestia aia cu admiterea selectivă pentru proletari).

    • Nu originea sociala a omului conteaza, ci calitatea lui. Ca exemplu, cunosc un subofiter sanitar ai carui fii au devenit unul medic militar, altul dentist militar si altul farmacist militar, pana la gradul de colonel, si un alt subofiter sanitar ai carui fii au ajuns medici, unul fiind General si Academician in zilele noastre.

  61. Stimați colonei/generali, resursa umană există în continuare, nu e nevoie de licee militare ca să o descoperi. E nevoie să nu mai promovați toate nulitățile (amante, bacalaureati la 35 de ani, absolvenți de facultăți fantomă, foști interlopi, bișnițari, informatori ai securității) din societate în funcții de răspundere . Nu e nevoie nici de teste de genul acestui articol, e suficient să vă recunoașteți limitele și să cedați puterea civilă societății civile. Nimic mai mult. Da, știm cu toții, e greu , e nevoie de un minim nivel intelectual să poți face așa o tranziție, din păcate asta e piedica cea mai mare. Restul, sunt povești.

  62. Imaginați-vă Germania nazistă la 34 de ani după WW2, în care la finalul WW2 naziștii de top nu ar fi fost obligați să nu mai ocupe funcții publice. Sau imaginați-vă Germania de azi dacă după căderea zidului Berlinului ofițerii STASI nu erau scoși din funcțiile publice. Coșmarul ăsta a fost creat aici de ruși cu acordul cel puțin tacit al aliaților noștri strategici sau vestici după ’89. E un experiment social de o cruzime excepțională, demn de manuale de istorie, care se pare că studiază moartea unei națiuni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mihai Buzea
Mihai Buzea
Mihai Buzea este arborist și scriitor. Cea mai recentă carte publicată: „Tarot”, editura Polirom, 2023.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro