duminică, iunie 30, 2024

Moldova la răscruce. Provocări și perspective la Consiliul de Asociere RM-UE din 2024

La finele lunii mai, Republica Moldova, va merge la familia de state europene, unde se va desfășura Comitetul de Asociere RM-UE, a doua rundă de la obținerea statutului de țară candidată, și prima de la deschiderea negocierilor de aderare.

Într-un an unde contextul încă râmâne foarte dificil, unde Ucraina luptă pentru libertate, iar agresorul continuă să-și schițeze strategii, Moldova este ținta celui mai mare război informațional, atacuri hibride, dezinformare în masă, corupere activă și manipulări ai populației.

Curierii rușilor din Moldova, fac drumuri regulate la Moscova după mesaje politice, bani și noi direcții de acțiuni. În tot acest timp actuala guvernarea pro-europeană încearcă din ultimele puteri să combată “adevărul” și “promisiunile electorale” ale oligarhilor care încearcă pe orice cale să preia puterea.

Miza este foarte mare. Moldova, în așteptarea alegerilor prezidențiale, a referendumului pentru aderarea la Uniunea Europeană și a alegerilor parlamentare, își dorește menținerea cursului european de dezvoltare a țării și nu un regres pe palierul reformelor în curs de implementare. Obiectivele sunt clare- lansarea conferinței interguvernamentale, aprobarea planului de creștere economică, dar și obținerea unui vot covârșitor de susținere în cadrul referendumului din toamnă pentru aderarea la UE.

Pentru acestea, Moldova încă muncește din greu, unele reforme, chiar se mișcă cu o viteză mai mică decât cea dorită. Vorbim de reforma justiției, unde vedem că rădăcinile corupției persistă, grupările criminale triumfă prin oamenii lor aflați încă în sistem. Guvernarea este blamată pentru eșec și lipsă de asumare. Ba, mai mult, pentru că nu ar fi făcut decât să dăuneze și să blocheze sistemul judiciar. Să fii în opoziție, și nu la conducere, este ușor, fiindcă o asemenea reformă nu se face și nu vine ușor, ori rapid. Avem exemplul multor altor state-  candidate, chiar membre UE, cărora le-au luat ani ani de zile să-și reformeze justiția, și încă o fac.

Referendumul de aderare la UE stă pe muchie, Parlamentul a aprobat oficial data desfășurării acestuia- 20 octombrie 2024, dar cetățenii încă rămân confuzi, apelul rușilor sună mai tare decât al forțelor pro-europene- din lipsa de resurse, a percepției greșite și contextului care-l abordăm de acum 10 ani în urmă.

De altfel întrevederile oficialilor moldoveni, a cabinetului de miniștri,  vor fi oportunitatea de a amplifica și justifica ultimele evoluții de pe agenda internă. De a cere ajutor imediat, rapid, care să susțină în continuare eforturile de-a nu pune Moldova pe o listă neagră, de a convinge că nimic nu e încă pierdut, astfel încât să poată lansa oficial și meritat conferința interguvernamentală și screening-ul bilateral.

Va fi Consiliul de Asociere colacul de salvare? UE nu va permite ca partenerii săi să fie umbriți, chiar dacă va cere rezultate pentru aceasta. Lupta pentru democrație se face prin unitate. Aici, o unitate a 27 de state membre, pe care Moldova trebuie să o mențină, de câștigat a făcut-o deja.

Moldova trebuie să-și consolideze eforturile în combaterea criminalității. Se cere urgentarea numirii Procurorului General și accelerarea investigațiilor în cazurile de corupție de înalt nivel. Oficialii europeni înțeleg foarte bine ambiția țării noastre de-a fi cât mai curând în spațiul de pace și al prosperității, de aceasta vor susține referendumul de aderare la UE, deși îl percep periculos. Mai mult, s-ar putea să fie agreate chiar domeniile prioritare de cooperare pentru planul de creștere economică, o chestie vitală pentru renașterea economică a Moldovei.

În pragul alegerilor europarlamentare, oficialii de la Bruxelles își continuă agenda, iar mesajele ce vor fi aduse de acolo vor avea o importanță crucială pentru direcțiile de acțiune viitoare, mai ales acum când ne aflăm în fața unor ani electorali incerți. Moldova are nevoie în continuare de sprijinul partenerilor săi, un sprijin rapid și mobilizat, care să poată acționa prompt în afara limitelor unor protocoale uneori rigide. Geostrategiile necesită ajustări, iar în ciuda dificultăților întâmpinate în implementarea unor reforme, cetățenii trebuie să fie corect informați despre riscurile pierderii parcursului european și despre beneficiile aderării la UE. Trebuie să fie convinși că referendumul pentru aderarea la UE nu este doar un joc politic, ci o chestiune care ne privește pe toți.

Moldova nu are resursele necesare pentru a duce singură această luptă, dar are determinarea de a merge mai departe cu aceeași ambiție. Ceea ce se întâmplă acum în Georgia este o adevărată lecție despre vulnerabilitatea democrațiilor libere, care par să fie amenințate. Forțele europene trebuie să fie și să rămână implicate, altfel Moldova ar putea urma aceeași direcție dacă nu se iau măsurile corespunzătoare.

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

  1. Eu am încredere că moldovenii vor face alegerea cea mai bună pentru ei. În definitiv, cu ce să-i mai atragă Rusia? În plus, Maia Sandu este un om politic excepțional care va rămâne în istoria Moldovei și a României. Apropo, poate ar fi bine să o alegem și Președinte al României…cam cum am făcut cu Cuza.

  2. Economic vorbind Europa are dezavantaje prin intrarea Moldovei, o tara saraca. Pe linga banii necesari piata muncii EU va fi asaltata de inca o multime de muncitori putin calificati.
    Pt Moldova, pe termen lung economia va inflori ceva, pe termen scurt insa va pierde surse de energie ieftina de la rusi.

    Politic insa, EU va cistiga ceva, dar relatiile cu Rusia se vor ascuti si mai tare.

    Pt Ro infratirea popoarelor va fi o mica bucutie dar va atrage raspunderi noi.

    Am auzit cavinul moldovenesc e f bun!

    • Vinurile din Basarabia sunt foarte bune. Nici coniacul nu e de lepădat. Femei frumoase, bune gospodine, dar cam rele de gura (avut recent de-a face cu o agenta de imobiliare!!), în schimb actrițe talentate (in seara asta ma duc s-o vad pe Tania Popa).
      Pentru EU integrarea zisei republica Moldova nu ar fi un efort prea mare. Basarabia are azi o populatie de doar 2.5 milioane se locuitori din care unii lucrează deja mai mult sau mai putin legal în EU (inclusiv în România). Menținerea actualei administrații de la Chișinău este însă cel mai mare impediment la integrarea Moldovei. Cu câțiva ongisti educați prin Occident rupți de realitatea din „republica” nu cred ca se va reforma clasa de mafioți de la Chișinău.

    • ”piata muncii EU va fi asaltata de inca o multime de muncitori putin calificati.”

      Populația R.Moldova a ajuns la 2,5 milioane de locuitori, cu tendință de scădere în continuare.

      Care ”mulțime”?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Carolina Bogatiuc
Carolina Bogatiuc
Carolina Bogatiuc este expertă în afaceri europene în cadrul Institutului pentru Inițiative Strategice (IPIS) și șefă de cabinet a fostului viceprim-ministru pentru afaceri externe și integrare europeană, Nicu Popescu.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro