duminică, iunie 30, 2024

O tragedie de familie

Mărturisesc că nu am mers la filmul Gheară de fier (The Iron Claw) cu prea multă tragere de inimă. Și aceasta fiindcă nu îmi plac, din principiu, așa-numitele filme cu bătăi¸ indiferent de felul și de motivația acestora. Nu agreez nici ceea ce se cheamă sporturi extreme, nici competițiile în care, de dragul stimulării adrenalinei spectatorilor și al unor încasări spectaculoase, niște oameni își pun în primejdie integritatea corporală, riscând să rămână infirmi pe viață. Dacă nu cumva își dau în ring și ultima suflare.  Așa cum stau lucrurile și în cazul wrestlingului profesionist și al membrilor familiei von Erich despre a căror istorie e vorba în filmul lui Sean Durkin.

O familie despre care aflu că ar fi făcut istorie în anii ‘80 și a cărei poveste ne este înfățișată cu lux de amănunte de regizorul și scenaristul Sean Durkin pe durata a nici mai mult, nici mai puțin de 130 de minute. După părerea mea, cam mult. Minute în decursul cărora camera lui Mátyas Erdély insistă asupra considerabilelor pachete de mușchi din care sunt făcuți actorii ce îi interpretează pe cei 4 dintre cei 6 frați von Erich care se supun ambițiilor și frustrărilor tatălui, și el sportiv de performanță în anii 70.

Zac Efron, interpretul lui Kevin von Erich, fratele cel mare, despre care vom afla că totuși nu e chiar cel mai mare fiindcă un alt frate a murit când nu avea decât 5 ani, adică la scurtă vreme după ce tatăl a optat pentru numele de familie von Erich, mai și lăcrimează și are ceva dintr-o păpușă Barbie O face, deși deviza tatălui este Să nu vă prind că vărsați o lacrimă! Au fost critici care l-au comparat cu Ricky Martin,  Asta după ce se pare că actorul ar fi suferit o operație estetică.

Așadar, Fritz von Erich (mulțumitor, însă nu mai mult de atât,  jucat de Holt Mc Canaly) a fost, în anii ‘70, un luptător de wrestlingului. A fost convins că ar fi putut face mai mult, așa că și-a subordonat soția (Maura Tieney) și fiii ambițiilor sale recuperatoare. Kevin (Zac Efron) a început să facă wrestling de voie bună, la fel și David (Harris Dickinson), Kerry (Jeremy Allen White) deoarece decizia președintelui SUA, Jimmy Carter, de a boicota Jocurile Olimpice de Vară de la Moscova, după invazia sovietică a Afganistanului, i-a blocat ascensiunea sportivă, Michael (Stanley Simons care nu izbutește întotdeauna să evite căderea în caricatură) renunță la muzică tot pentru wrestling ( e ceva aici din Păstrează visul) și își va plăti scump opțiunea.

Praful și pulberea se va alege până la urmă din familia von Erich. Și aceasta nu fiindcă tatăl ar fi fost adeptul interogației shakespeariene Un nume, ce-i un nume?  Kerry, favoritul tatălui, se va sinucide neputând să își suporte infirmitatea dobândită în urma unui accident de motocicletă, David va muri într-un hotel din Japonia din cauza unei enterocolite netratate, Michael neputând nici el să facă față handicapului își va pune și el capăt zilelor. Între Doris și Fritz se va instaura prăpastia. Kevin va trăi până la adânci bătrîneți, pare că trăiește și azi, după o lungă căsnicie cu Pam (Lily James) regretând că nu va mai putea spune nimănui frate.

De ce cred totuși că, dincolo de tot ceea ce e nițeluș melodramatic și cum nu se poate mai comercial și previzibil, filmul Gheară de fier merită totuși a fi văzut?  Pentru că realizează o incizie în consecințele ambițiilor duse dincolo de marginile iertate. Fiindcă  vorbește credibil despre efectele tragice ale masculinității exacerbate. Deoarece, dincolo de faptul că supraevaluează o mitică frumusețe a anilor ‘80,  nu uită să atingă dureroasa temă a sacrificiilor majore cerute de integrarea în star-system, în lumea banilor și a televiziunii.   

GHEARĂ DE FIER (THE IRON CLAW)

Regia: Sean Durkin

Scenariul: Sean Durkin

Producători: Sean Durkin, Juliette Howell, Angus Lamont, Tessa Ross, Derrin Schlesinger

Imaginea: Mátyas Erdély

Costume: Jennifer Starzyck

Decoruri :Tim Cohn

Design de producție: James Price

Coloana : Richard Reed Parry

Cu: Zac Efron (Kevin von Erich), Jeremy Allen White (Kerry von Erich), Harris Dickinson (David von Erick), Holt Mc Callany (Fritz von Erich), Maura Tieney (Doris), Lily James (Pam), Leo Franich (Ross von Erich), Aaron Dean Eisenberg (Ric Flair), Stanley Simons (Michael)

Distribuie acest articol

1 COMENTARIU

  1. Domnule profesor,
    imi permit sa va sugerez sa nu mai dati si „finalul” lucrarilor/evenimentelor pe care le analizati, mai ales in cazul cartilor.
    Inteleg de ce, uneori, acest lucru poate fi necesar pentru a justifica o concluzie la care vreti sa ajungeti, si sunt perfect constient ca, in domeniul dumneavoastra, este foarte important „drumul”, nu doar „destinatia”.

    Dar totusi… „spoiler alert”
    :)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro