joi, iunie 27, 2024

Scrisoare din Bruxelles: câteva motive bune ca să votezi la europarlamentare

Am ajuns și aici. Cu câteva zile înainte de alegerile europene, iar dumneavoastră citiți încă un apel la vot. De ce ar trebui să vă pese de acest apel sau, în general, de votul pentru Parlamentul European? Ei bine, eu unul vă pot oferi câteva motive bune.

Politețea minimă îmi cere să mă prezint – fiindcă e normal să știți cu cine vorbiți: sunt Antoine Rivet, Managing Director la GOPA Com., una din agențiile mari de comunicare din ecosistemul instituțiilor europene din Bruxelles, capitala Europei. Treaba noastră e să transmitem obiectivele și intențiile acestor instituții cetățenilor europeni.

Acum câteva luni, împreună cu un număr de prieteni din lumea comunicării instituționale bruxelleze, am decis să ieșim din anonimat și am pus la cale ceva numit 9o6 Movement, o poveste care îndeamnă la vot cetățenii europeni, mai ales pe cei tineri. E vorba de o inițiativă cu totul non-profit, independentă și nelegată în vreun fel de Comisia Europeană și de celelalte instituții care ne sunt clienți respectați. Nu țintim beneficii personale de imagine, fiindcă existența noastră profesională are loc în umbră, lucru de care vă puteți convinge pe Google, dacă mă căutați – de acolo puteți afla doar că sunt cine spun că sunt.

Sloganul nostru este „Vote Anyway!” – e normal să-l gândim într-o limbă internațională, pentru 27 de țări europene. Nu știu cum va fi tradus în română, dar cu siguranță nu vrea să spună „bifează povestea asta cu votul și vezi-ți de treabă, e o obligație formală”. Vrea să spună mai degrabă că a vota e singurul lucru pe care îl poți face, și acum e mai necesar ca oricând. Vrea să spună: „Votează orice-ar fi, e un lucru indispensabil, pe care trebuie să-l faci iarăși și iarăși, pentru democrație și viitor”.

V-ați putea gândi că sunt o persoană care a aterizat din turnul de fildeș al Bruxelles-ului sau din „bula” europeană cu niște idei ciudate. Dar, veți vedea, ele nu sunt deloc ciudate. La prima vedere, pare că Europa merge-nainte, indiferent de ce votăm, dacă votăm și când votăm și, oricum, fiecare vot e doar o picătură într-un ocean. Și atunci, de ce ne-ar păsa nouă, bruxellezilor, și de ce v-ar păsa vouă, românilor, de alegerile europene din 2024 mai mult decât de altele?

Votează ca să legitimezi Uniunea Europeană, ca întreg

Ne amintim cu toții data de 24 februarie 2022, când a avut loc a doua invazie a Rusiei în Ucraina. E o dată care a schimbat lumea. Toate carențele Uniunii Europene în materie de atitudine geopolitică comună s-au văzut mai bine atunci, deși, fapt remarcabil, liderii europeni au reușit să ajungă la consens pentru a susține Ucraina în termeni atât militari, cât și economici și geopolitici. Am reușit, dar care era miza, la vremea respectivă? Ce anume provoacă ezitările Uniunii Europene, în astfel de situații? Din deceniile de experiență pe care le am la Bruxelles, în zona instituțiilor europene, pot spune un lucru pe care mulți dintre voi îl știți: că uneori, în Consiliul European, interesele locale, sau naționale, prevalează în fața interesului comun al Uniunii. Știm care sunt șefii de țară care „votează împotrivă”. E dreptul nostru să nu fim de acord cu ei, ba chiar să-i detestăm. Dar e dreptul lor, ca lideri aleși democratic, să ia o poziție sau alta, chiar dacă nouă nu ne convine, datorită unui lucru foarte simplu, numit legitimitate democratică. Aceasta e dată de milioanele de voturi pe care le au în spate toți acești lideri, și atunci când acționează pentru binele comun, și atunci când acționează pentru binele propriu.

Dacă poziția lor politică nu ne convine, cum putem anula acest gen de legitimitate democratică? Respectând regulile jocului democratic, asta se poate face într-un singur mod: cu și mai multă legitimitate democratică. Asta înseamnă alte milioane de voturi, și mai multe decât cele pe care le au în spate liderii respectivi. Iar acesta e momentul în care intră în discuție voturile pentru Parlamentul European. Fiecare vot separat, informat, pentru alegerile europene e o picătură prețioasă de legitimitate în plus pentru Uniunea Europeană, în accepțiunea ei de construcție comună.

UE e interesată de votul și de vocea ta

Un alt lucru pe care l-am aflat în deceniile pe care mi le-am petrecut ecosistemul UE e că politicienilor le pasă cu adevărat de interesele alegătorilor, oricât de ciudat ar părea asta. Le pasă fie și numai fiindcă acestea se transformă în voturi și le conferă legitimitatea despre care vorbeam. Un exemplu punctual, pe care îl cunosc foarte bine: GOPA Com. a fost parte din inițiativa de consultare europeană Citizens’ Panels, inaugurată de Comisia Europeană anul trecut. Am făcut media relations pentru consultările care au inclus câte 150 de cetățeni europeni din toate țările UE, inclusiv România, selectați pentru a-și exprima opiniile cu privire la inițiative legislative europene ca acelea referitoare la risipa alimentară, lumi virtuale sau mobilitatea persoanelor în scop educațional. Nu e nimic senzațional în toate aceste inițiative, dar politicile europene sunt arareori senzaționale. Cu toate acestea, efortul Comisiei Europene de a coopta cetățenii europeni obișnuiți în procesul democratic, cu accent special pe segmentul de vârstă 16-25 de ani, este în sine remarcabil. Consultările din seria Citizens’ Panels au avut ca finalitate câte o listă de recomandări care au fost luate în discuție de către legiuitorii Uniunii Europene, în pașii ulteriori. E un exemplu de așa-numită „democrație deliberativă”, o abordare de dată relativ recentă care încearcă să includă beneficiile vechii Agore grecești („democrație participativă”) în mecanismele contemporane ale așa-numitei democrații reprezentative, în care cetățenii sunt reprezentați de aleși – membrii Parlamentului European, în cazul Uniunii Europene.

Ceea ce pot spune cu siguranță e că românii participanți la Citizens’ Panels au fost printre cei mai activi și mai știutori cetățeni europeni. Știm asta foarte bine, la Bruxelles. La fel cum mai știm și că românii sunt, ca reprezentanți ai țării lor, susținători mai fervenți ai Uniunii Europene. Ultimul Eurobarometru afirmă că 58% dintre români tind să aibă încredere în UE, față de 49%, media europeană. Iar încrederea a crescut cu 6% de la cercetarea anterioară.

Mai știm, în Europa și despre susținerea foarte eficientă pe care România a oferit-o așa-numitelor Coridoare ale Solidarității – Solidarity Lanes –, inițiativa europeană care a scos din Ucraina milioane și milioane de tone de cereale, în mare măsură prin punctele de frontieră românești și prin Portul Constanța, într-o situație foarte grea.

Dar ce e o navă care transportă cereale, oricât de mare, într-un ocean? O picătură. Și totuși, ea contează. Dacă nu ar conta, nu am vedea-o. Însă o vedem, la fel cum vă vedem pe voi, de la Bruxelles. Ne gândim la voi și vă aplaudăm realizările. Avem nevoie de ele, la fel cum avem nevoie de voi. Vă provocăm să mergeți înainte. Votați, orice-ar fi!

Notă: Versiunea in engleza a articolului.

Distribuie acest articol

14 COMENTARII

  1. Interesul national nu ar trebui sa fie in contradictie cu cel comun european, dar mai ales interesul european nu trebuie sa fie in contradictie cu cele nationale. Asta ar insemna dictatura si imperiu european (a cata incercare?), exit (ca UK) sau chiar desfiintare.
    Ori importanta UE este atat de mare pentru europeni, incat asa ceva nu este admisibil. Este logic sa presupunem ca interesele contrare uniunii nu sunt din partea membrilor (nici macar a celor nedreptatiti), ci a competitorilor, ca sa citez din Macron: „dusmanii Europei sunt Rusia, China si SUA”. Dar mai nou ii consideram eurosceptici (antieuropeni) pe cei care vor democratizare, deci optimizarea UE in folosul tuturor membrilor. Rezulta ca tocmai acesti dictatori (in nume propriu sau al altora mai mari) sunt dusmanii Europei si nu numai ai UE. Deci sa mergem la vot, acum ori niciodata!

  2. Nu, UE nu e interesata de vocea mea, e interesata de legitimitatea pe care i-o da votul meu. UE nu mi-a cerut niciodata parerea cand a fost vorba de imigratia ilegala, de certificatele de vaccinare sau de Net0. Nu m-a intrebat cand a fost vorba sa interzica cresterea animalelor, masinile cu combustie interna sau centralele de apartament. Nici vorba.

  3. Votul indiferent de miza pusa in joc ne aduce noua cetatenilor beneficii uriase .Votul nu trebuie sa aiba legatura cu interesele personale sau cu cele sentimental personale .Numarul mare de Voturi oibtinut responsabilizeaza .Una este sa votezi in n umar mare si alta este sa nu te prezinti la vot .C etarteanu are posibilitatea de a trage la raspundere politicul cel putin o data la 4 ani .Un element politic ce este ales urmare a unui vot extrem de nonnumeros limiteaza actiunile cetatenilor care au votat ei nereprezentind o majoritate absoluta .Mai pe romaneste nu reprezinti decit un mic procent din intreg .Votati ca sa existati si apoi cereti ca votul dumneavoastra si promisiunile altora ce au cistigat feluritele alegeri sa fie pus in practica .Va asteptam la urne .

  4. Atunci când votați, nu numai că vă exercitați dreptul democratic, dar vă dați și consimțământul pentru rezultatul alegerilor. Acest consimțământ este implicit, deoarece alegeți să participați la procesul electoral și acceptați rezultatele ca fiind obligatorii.

    În contextul votului, consimțământul înseamnă că participați de bună voie și în cunoștință de cauză la procesul electoral, recunoscând că rezultatul va fi obligatoriu și că nu dispuneți de nicio cale de atac pentru a contesta rezultatele. Votând, vă dați consimțământul implicit pentru câștigătorul alegerilor, indiferent dacă sunteți sau nu de acord cu rezultatul.

    Neparticiparea la vot poate fi considerată ca o formă de disidență sau de abținere implicită și ca o lipsă de consimțământ cu privire la rezultat.

    Concluzie: atunci când votați, vă dați acordul pentru rezultatul alegerilor. Acest consimțământ este implicit și recunoaște autoritatea sistemului electoral și legitimitatea rezultatelor. Este esențial să înțelegeți implicațiile participării la vot și consecințele neparticipării la vot, deoarece acesta este un aspect fundamental al procesului democratic.

  5. Cred că mulți oameni de bine de la Bruxelles, fără îndoială intelectuali bine intenționați, trăiesc cu convingerea că votul înseamnă democrație. Așa că m-am gândit că poate le-ar prinde bine oleacă de istorie locală (dar pot căuta ulterior și sisteme similare de prin alte părți…precum urss).

    Regimul comunist din România garanta…”dreptul la vot”. Inclusiv prin Constituție. Ce însemna in esență acest drept? păi puteai pune ștampila pe o listă de partide ‘de bine’, prin definiție democratice. Da, inițial partide, nu partid unic cum mulți oameni nu prea citiți au impresia. De pildă, la alegerile din 1952 au participat Partidul Comunist Român, Partidul Social Democrat, Frontul Plugarilor și alte formațiuni politice de mare angajament progresist reunite sub sintagma Frontul Democrației Populare (anterior s-a numit Frontul Național Democrat. A se remarca apetența comun[ pentru ‘fronturi’ a politrucilor din ’44 și din ’89). Au obținut ca alianță 98,8% din voturi. Impresionant, este? cam așa visează probabil și progresiștii de azi să obțină.

    Să menționez și că toate celelalte partide au fost treptat eliminate din Front și din viața politică și, in general, din viață, prin desființare sau asasinare, din motive de…atenție!…extremism de dreapta, comspiraționism (se ‘uneltea’ de zor pe vremea aia) și fascism! Toți cei ce se împotriveau tăvălugului socialist au fost puși la index, declarați fasciști, judecați de Tribunale ale Poporului și eliminați. Totul…in mod democratic! cu votul a 98% din cetățeni! Votul a fost instrumentul legitimizării regimului (întâi) autoritar, criminal și apoi dictatorial, criminal in masă. Și a fost menținut până la sfârșit. Votul -in România comunistă- a dat aripi dictatorilor de clan precum Ceaușescu. Iar regimul a demonstrat cu vârf și îndesat că democrația de listă este premisa dictaturii. In Uniunea Europeană NU votăm programe, ci liste! deci premisele dictaturii. Pentru că nu există nicio opreliște -in afara scrupulelor de ordin moral- in calea forjării unor noi ‘Fronturi Populare Democratice’ care să guverneze in alianță întreaga Europă. Iar apariția monstruozității Green Deal in peisajul legislativ este semnul că Alianța totalitaristă este pe cale de a se naște.

  6. Votul meu il va primi numai si numai o persoana ( niciodata un partid sau o lista de consilieri ) care va semna cu mine un contract in care isi asuma actiuni . Eu platesc tot in economie ; motiv pentru care vreau de la un candidat asumare de responsabilitate . Vreau sa faca ce ii cer eu nu ce viseaza el .
    Un alt aspect este acela ca nu am incredere in AEP si nici certitudinea ca nu comite mirsavii pe semnatura mea in lista electorala .

  7. Mult prea simpaticule Antoine, ne bucuram nespus ca ne-ai adresat aceasta scrisorica mobilizatoare din miezul ecosistemului bruxelez:)
    Ia sa vedem care UE trebuie musai sa o legitimam prin votul nostru?
    Oare o fi aceea in care o treime din membrii (aia vechi) abia asteapta sa se mai retraga americanii ca sa poata bate palma cu Putin si sa ii vinda pe gaz tarile nou aderate din Est? Astea mici, care oricum put?
    Sau poate Europa aia care dupa peste 2 ani de razboi nu e in stare sa produca obuze, asa cum s-a angajat? Obuzele is niste chestii simple, niste tuburi ascutite umplute cu praf de pusca care le tragi cu tunul. Tehnologia are 200 de ani. Poate daca mai facei niste conferinte, sau prinzuri de lucru cu sampanie si fineturi, isi retrage Putin tancurile….
    Saaau…o fi Europa aia care ne-a facut varza joburile, economiile si vietile in pandemie cu masurile aberante, aia cu barbati ce se cred femei si aia in care musai tre sa mergem toti pe bicicleta, da numai putin asa in jurul casei? Sau aia in care piinea (masinile normale) va deveni asa scumpa incit poporimea nu are decit sa manince cozonac (sa isi ia electrice la triplu pret?)
    De aici din Romania a vota la europarlamentare inseamna sa trimiti niste persoanje gen Eba sau Rares Bogdan (da ala cu ceasuri de 30 000 euro) intr-o prost meritata vacanta platita cu mii de euro pentru nimic. Mai sunt si altii, cu nimic mai breji. Listele de europarlamentare ale tuturor partidelor colcaie la noi de indivizi ajunsi la limita maxima de sus a capatuielii prin politica. De ce as pune umarul ?
    Sa votezi inseamna si sa legitimezi si validezi un proces. Ei bine, in cazul asta nu am de ce o face. UE a fost o idee grozava, minunata si fericita. Dar au facut-o praf toti incompetentii, coruptii si idealistii de verde, lgbt si alte aiureli.
    In mod sigur nu o sa citesti tu raspunsurile de pe aici. In superbia aroganta a firmei „din umbra” in care activezi, o sa cistigi si pe mai departe sume impresionante de bani facind chestii care pt cetateanul de rind sunt total inutile. Acolo in „ecosistemul UE” cu care te lauzi, esti doar o mica rotita inutila, ce transmite chestii aiurite si inutile unei populatii de oameni ce traiesc in lumea reala, nu in ametitoarele birouri UE.
    Asa ca….va doresc succes si tie, si politrucilor ce le curg balele dupa aia 7000 euro pe luna, si nu mai sunati la usa, iesim noi din cind in cind.

  8. Voi vota candidatii care vor avea competentele, curajul si probitatea morala a doamnei Michèlle Rivasi, decedata în conditii suspecte în masina de serviciu, în centrul capitalei Europei în drum spre Parlament.
    Voi vota pentru cei care stiu ça nu vor accepta ça legea euthanasierii sa fie votata în România fără ça medicii sa explice public în ce consta procédura si care sunt simptomele resimtite de organism când euthanasiabilul este scos de sub hidratarea prin perfuzare, sedat sau nu.
    Voi vota candidatii care vor interzice propaganda în favoarea schimbării de sex și vor respinge politicile de mutilare a identității biologice a bărbatului și a femeii, a sacralitatii femeii mame.
    Riscul ca modificare a terminologiei anatomo-patologice feminine sa se impună și tarilor membre UE, după modelul canadian fiind iminent, candidații României trebuie sa aiba discernamantul și capacitatea de a
    respinge aberațiile legislative.
    Societatea canadiana de cancerologie a înlocuit denumirea anatomica de uter cu termenii ” gaura din faţă” . Riscul preluării aberatiei este mare dacă ne gândim ca belgienii au avut un premier trans ginecolog.
    https://www.journaldemontreal.com/20
    24/06/06/jk-rowling-va-capoter
    Ideal este ca respectivii candidați sa fie de centru dreapta și dupa ce s-au expus la cafineul de lângă Sablon, vis-a-vis de parcul cu statuile MMMasoni trecând prin Galerii și Grand Place spre Bursa, sa intre sa aprindă o lumanare pentru păcătosul popor român în bisericuța orthodoxa belgiana Sfantul Nicolae monument arhitectural, fericit paradox înconjurat în capitala Europei de copleșitor impozante catedrale ridicate intr-o ţara colonizatoare în care cetățenii suporta trei guverne și o hoarda de comisari obligatoriu cvadrilingui.

  9. https://www.lalibre.be/planete/2024/06/07/la-commission-europeenne-bloquee-par-des-scientifiques-reclamant-la-decroissance-6C4Q736ICFADVI7VJMGZGRSKGM/
    Informatie de ultima ora pentru candidatii la respnsabilitatile si privilegiile viitorilor alesi care nu ar strica sa incerce sa inteleaga ce vor protestatarii cu autoritate stiintifica si sa se informeze cine a fost profesorul cercetator Nicolae Georgescu Roegen

    https://www.lalibre.be/planete/2024/06/07/la-commission-europeenne-bloquee-par-des-scientifiques-reclamant-la-decroissance-6C4Q736ICFADVI7VJMGZGRSKGM/
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Nicholas_Georgescu-Roegen

  10. Emotie mare în capitala lobbystilor atasati intitutiilor Europeene.
    Creerul gros al I A da rateuri în ziua alegerilor.
    https://www.dhnet.be/actu/elections-belges/2024/06/09/elections-2024-pres-de-200-ordinateurs-de-vote-confrontes-a-des-problemes-techniques-NTH6SOMIGJHPBHFPS677Z363GU
    Pai dacă în Belgia sunt probleme în zona industriilor , putem exclure unele syncope mai mult sau mai puțin fatale în România?!
    Stiu cativa informaticieni romani aflati pe statul de plata al CE( unu-i și preot) care sper sa verifice ca nu cumva sa își facă de cap un virus strict selectiv.

  11. Știe cineva cine sunt jurnalistii romani care aparțin grupului ” Context”?
    O statistica tardiva împarte candidatii Eu în „rai „și „buni” ,raii fiind majoritar de dreapta.
    Recunosc ca am citit în graba articolul incriminator dar am văzut ca România are ( doar) 8 ” rai”, Dan Nica fiind raul răilor din motive de hoţie calificata.
    Kovesi a fost tare de urechi și slaba de vedere în cazul Nica ? Nu cumva lista candidaților romani „rai ” si buni de plata este mult mai lunga?
    https://www.blast-info.fr/articles/2024/parlement-europeen-18-de-mauvais-candidats-vVlvEo5cQwiC1Wq3Ic68bA
    În Walonia, regiunea francofona a Belgiei, centrele de votare s-au închis la ora 16, chiar dacă unele au fost deschise cu intarziere.
    Oare Iliescu Ion a votat? Întrebarea, recunosc, este ironic tendentioasa stiut fiind ca din sentimentalism a votat, fie și numai pentru a fi sigur ca vlăstarul sau
    ideologic Corina Creţu va duce mai departe zestrea morala și competentele tatalui sau de suflet.

  12. Evenimentele obliga.
    Sincere condoleante domnului Rivet la aflarea stingerii fulgeratoare din viata a domnului Christophe Deloire, director general al organizatiei Jurnalisti fara Frontiere, la numai 53 de ani.
    https://www.liberation.fr/economie/medias/christophe-deloire-le-dirigeant-de-reporters-sans-frontieres-est-mort-a-53-ans-20240608_T2B6CAOSJZER3PADASJK5UJ2LU/
    Începe sa se lungească lista personalităților remarcabile prin luciditatea și curajul cu care au abordat evenimentele la care noi romanii participam doar contemplativ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Antoine Rivet
Antoine Rivet
Antoine Rivet este Managing Director la Gopa Com., una dintre marile agenții de comunicare din Bruxelles. Nu are nimic de comunicat spectaculos despre viața lui, cu excepția faptului că crede cu tărie în Uniunea Europeană și toate consecințele ei.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro