vineri, mai 3, 2024

De ce să depunem efort?

Am avut recent o discuție cu un prieten în care acesta susținea că rapiditatea, ușurința și simplitatea ar fi valori în sine și că spre aceste valori noi tindem în mod natural. 

Am fost de acord cu el, doar că, am adăugat eu, la aceste valori se ajunge de fapt foarte greu. Drumul spre ceva simplu este foarte complicat. De exemplu, să pui o idee dificilă într-o formă simplă este unul dintre cele mai grele lucruri cu care se confruntă un autor.

E adevărat, deci, că rapiditatea, ușurința și simplitatea sunt valori în sine, doar că e un adevăr incomplet. În completare, trebuie spus că la ceva simplu se ajunge pe o cale anevoioasă și că la ceva ușor se ajunge gestionând dificultăți. În general, ceva bun se obține cu efort.

Am cunoscut oameni extrem de înzestrați care au sfârșit prost tocmai pentru că, fiind ei înzestrați, le era ușor să obțină rezultate uimitoare. Ușurința neprecedată de efort lichidează rapid plăcerea, și, în cele din urmă, dorința. Când dispare dorința, se instalează depresia. Știindu-se înzestrați, mulți dintre ei au pretenții (și așteptări) foarte mari: vor să fie importanți și vor să se simtă bine, iar asta complică și mai mult lucrurile, căci soluția trebuie să fie totdeauna ușoară și spectaculoasă. Și uite-așa o luăm de la capăt. Ce-i așteaptă la celălalt capăt? Soluția magică: drogurile.        

Până la urmă, ce sunt drogurile? Nu sunt ele niște fente biochimice? Nu folosim niște scurtături neuronale pentru a ajunge rapid la anumite trăiri plăcute, chiar extatice? De câtă pregătire fizică și psihică și de câtă meditație are nevoie un yoghin pentru a ajunge la astfel de stări-limită pe care oricine le poate atinge utilizând droguri? Rezultatul unui efort semnificativ, fie el intelectual sau fizic, este o stare bună în prezent și promisiunea unui viitor bun. Rezultatul unui fente biochimice (droguri, pastile, alcool) este un creier și un organism făcute praf, în ultimă instanță, moartea.

Nu se întorc întotdeauna toate fentele împotriva noastră? (Atenție, fentele reușite din fotbal sunt realizate de oameni foarte talentați care s-au antrenat enorm). Există vreun truc care să facă lucrurile mai ușoare și care să nu fie, mai apoi, sancționat de viață? Nu cred. Nu doar creierul recompensează efortul, ci și viața recompensează efortul.

Nu există capcană mai mare decât promisiunea obținerii cu ușurință a unor lucruri grele.

    Direct sau indirect, astăzi este discreditată ideea de efort și starea de dificultatea în general. Se promovează, în schimb, ideea că ușurința ar fi în sine ceva bun. Ca să fii luat în seamă în social media, e suficient să  spui că cutare lucru se poate obține ușor, sau că, prin intermediul acelui lucru, poți obține ceva cu maximă ușurință. Tehnologia în general și „google search”-ul în special te informează rapid, mâncarea bună e la un click distanță, la fel și posibilii parteneri de amor, la fel și medicamentele, la fel și terapiile care te vindecă numaidecât de orice problemă. Foarte multe probleme la ora asta decurg dintr-o proastă administrare a ceea ce avem, din belșug, la dispoziție: timp, resurse online, mâncare bună, filme etc.

Disciplina alimentară a devenit o problemă uriașă, la fel și relaționarea cu ceilalți; de suferința fizică sau psihică ce să mai vorbim? Constatăm că oamenii sunt tot mai depresivi și mai dependenți.  Ce-i de făcut, atunci?

Să nu renunțăm la efort. Oamenii care sunt dispuși să se străduiască să se înțeleagă pe ei înșiși și lumea în care trăiesc au șanse mai mari să folosească mai sănătos tehnologia, să mănânce mai sănătos, să facă sport, să accepte relații intime și terapeutice ne-facile care îi împlinesc.

   Închei cu un exemplu: capacitatea de a fi spontan (probabil cel mai important indicator al sănătății psihice!) e totdeauna rezultatul unui acord fericit dintre datele interioare și datele situației în care ne găsim. Spontaneitatea se realizează la timpul potrivit și în locul potrivit. E simplă și eficace. Ca tot ce e sănătos.

Un fapt spontan este rezultatul simplu al unui efort serios (deși invizibil) de acordare la situație și la interlocutor. Opusul spontaneității este impulsivitatea. Tot simplă și ea. Doar că, având loc fără efort, e nu doar ineficientă, ci și distructivă.

Distribuie acest articol

11 COMENTARII

  1. Psihologic și statistic, absența dorinței conduce la depresie. Dar mai există o cale posibilă, în absența dorinței: înțelepciunea. Neavând o presă bună, fiindcă este a- și non-marketizabilă, înțelepciunea aneantizează dorința. Este adevărat că tot efortul se află și în spatele înțelepciunii, dar e vorba despre un efort cu totul special: a-ți da seama, constant, zi de zi, prin acțiune și reflecție asupra acesteia, de dimensiunea incomensurabilă a deșertăciunii, de sclipiciul ce însoțește orice manifestare de vanitate și/sau orgoliu etc.

  2. Pe tema asta sunt multe butade, n-am avut timp sa scriu o scrisoare scurta… eu asociez simplitatea cu naturaletea. Se vede de la o posta cind cineva se misca (adica scrie, munceste, joaca fotbal) natural si altu care se chinuie, e crispat, naduseste concentrindu-se in a nu gresi.
    Unii numesc asta talent, si aici e un mit, talentatii nu sunt dispusi sa munceasca, un muzician talentat freaca mai putin pianul decit unul mediocru.
    Nu sunt convins ca asta ar duce la depresie si dependenta, de regula un talentat intr-un domeniu, dupa ce se plictiseste de el, isi cauta alt domeniu, in care poate nici nu e esa de talentat.

      • Da, spontaneitatea e altceva, personal mi se intimpla sa ma gindesc prea mult, si-mi pare rau, in majoritatea cazurilor ar fi fost mai bine sa urmaresc primul gind. Poate e fortat. dar asociez si spontaneitatea cu naturaletea.

  3. Minunata analiza a eului interior din partea autorului. Viata este un razboi cu noi insine dar si cu altii pentru a ne pastra valorile si calitatea de oameni adevarati. Din pacate multi le pierd din copilarie si nu mai pot recupera mare lucru.

  4. mda, aveti dreptate; efort, disciplina, autocunoastere; „Per aspera ad astra”;
    dar nici prea mare efort nu-i bun; te epuizezi si adesea constati ca rezultatul nu e pe masura efortului; o deceptie care cere -pentru cei slabi- tot consolarea in droguri; sau rezultatul vine prea tirziu; sau stiti faimosul citat ” la valeur n’attend point le nombre des années”;
    e greu sa gasesti calea de mijloc, calea de aur; nu exista reguli infailibile; fiecare cu regula sa; si pe calea de aur nu pasesc decat cei alesi! nu putem sa transformam toata masa populatiei in tagma celor alesi; nu pot fi toti bogati sau dotati cu calitati;
    „Multi chemati, putini alesi”. Si alesii sunt -intotdeauna- dupa chipul si asemanarea alegatorului.

    • Când se vede cu ochiul liber că efortul e disproporționat, resorturile sunt din altă zonă: complexe, nevroze etc. Nu ne intersează asta acum, e un alt subiect. Exemplu perfect: sindromul Burnout. Acesta apare doar acolo unde e muncă multă fără SENS. Când ceva contează cu adevărat, muncești mult, până pici, dar nu dezvolți simptome de burnout.

      • Depinde de natura muncii, stimate domn. Cand lucrezi in domeniul cercetarii stiintifice poti sta pe branci cu piceoarele in ligheanul cu apa rece pe tema la care participi si acasa, dupa program, fara sa obosesti.
        Ca profesor insa, dupa 6 ore de curs in clase diferite, alte ore de corectat lucrari si pregatit documentatia pentru cursurile viitoare, plus sedintele de Consiliu Profesoral si lunar sedintele cu parintii , va asigur ca sau ta loveste stupoarea ( cathatonie scrie la diagnostic), sau simti un fel de disperare amestecata cu dorinta de a sta pitit sub patura pana intervine directorul scolii trimitandu-ti politia si pompierii la domiciliu ( sindrom nevrotic depresivo-anxios cu fenomene fobice).
        Solutiile deblocarii din impasul stresului provocat de supraincarcarea intelectuala sunt numeroase, relativ usor accesibile si relativ ieftine cand vrei sa eviti drogurile sub ordonanța sau onorariile nerambursabile ale sarlatanilor.

  5. Bun articol.
    Un articol cu o foarte bună sinteză a analizei psihologice și filozofice a lumii contemporane.

    Cu permisiunea dvs ar fi de adăugat, mai pe filosofia populară a vorbelor înțelepte din bătrâni, atât de actuale și acum:
    „Nu tot ce zboară se și mâncă”
    „Drumul până în iad este pavat cu bune intenții” – cu up-datarea la contemporaneitatea actuală care a adus și a ales ca „valoare adăugată” asfaltarea pavajului, nu de alta ci doar din dorința de a ajunge mai repede și fără trepidațiile generate de un drum pavat cu bolovani sau piatră cubică, pentru a putea înainta cu viteză tot mai mare și a ignora mai ușor schimbarea realităților din jurul drumului!!!

    Ce wowww este realitatea augmentată (virtuală) contemporană cu niște ochelari (dispozitive vizuale sau ”prafuri injspirate”) pe ochi. Se lucră intens însă și pe această parte că tot apar accidente în care „milenarii” își mai dau fizic cu capul de vreun perete al camerei din care explorează o lume virtuală cu „ochelarii” monitor pe ochi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Toplean
Mircea Toplean
Psiholog clinician

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro