marți, mai 21, 2024

O zi din timpul Ocupaţiei

Prezenţa lui Ciprian Mega, în calitate de regizor al filmului “21 de rubini”, la Moscova pentru a participa la un festival de film şi contactele la nivel înalt politic pe care le-a avut cu această ocazie au deschis  o amplă discuţie: a fost sau nu oportun? În condiţiile în care Federaţia Rusă este izolată datorită agresiunii din Ucraina, orice gest, oricât de lipsit de semnificaţie, justifică războiul. Discuţia pe marginea acestui caz este cât se poate se serioasă. România, ca şi orice altă ţară europeană, ar putea fi în locul Ucrainei, orice compromis din prezent având consecinţe într-un astfel de scenariu. Pentru a vedea cum ar arăta România sub o ocupaţie rusă şi de ce trebuie să existe o delimitare fermă faţă de gesturi precum cel al lui Ciprian Mega, am imaginat următoarea situaţie (după un scenariu de Patrick Besson).

Ocupaţia Bucureştiului de către ruşi. În definitiv, nu este o tragedie. S-a mai întâmplat. Bunicii povesteau scene de groază dar nu este ceea ce văd zilnic. Este adevărat, a existat rezistenţă, undeva pe la graniţă dar totul s-a terminat repede. Nici oraşul nostru nu a fost bombardat, precum s-a întămplat în alte oraşe din Europa. Am scăpat cu bine.

Pentru mine, este o ocazie bună de a colabora şi de a-mi realiza unele visuri profesionale.

Dimineaţa, la micul dejun, mănânc sănătos: îmi permit să consum halibut, asezonat cu castraveţi muraţi dintr-un borcan provenit din oblast Basarabia – vecinii noştri în cadrul Federaţiei Ruse. Am renunţat la obiceiul occidental de a bea cafea, oricum nu se mai găseşte. Un ceai negru rusesc este foarte bun sau, uneori, un pahar de Stolicinaya, pentru a prinde curaj.

Am deprins rutina de a privi dimineaţa ştirile. Desigur, cele transmise din capitala noastră, Moscova. Astăzi de exemplu am avut parte de ştiri bune: frontul din Insulele Feroe s-a stabilizat, forţele NATO s-au regrupat dincolo de Cercul Polar dar oricum nu mai contează – putem călători liber de la Vladivostok la Lisabona şi înapoi – nu a fost acesta visul oricărui european? A fost găsit şi arestat ultimul luptător din Munţii Făgăraş, s-a predat de bunăvoie, demult nu mai avea muniţie, de fapt nici nu ştiam că mai există. Astăzi avem şi o ceremonie la Academie: Adrian Severin este primit ca membru plin, în sfârşit, a fost o aşteptare lungă. Tot de la ştiri aflu de arestarea unui agitator rusofob, Armand Goşu şi despre decesul în Siberia al fostului preşedinte Klaus Iohannis (un alt fost preşedinte, Traian Băsescu, a fost dat dispărut de câteva decenii în colonia penitenciară “Ursul Polar”, iar fostul preşedinte Ion Iliescu are un mausoleu în Bucureşti, pe deplin meritat). O altă ştire importantă a zilei este nominalizarea lui George Simion ca secretar de stat la ministerul rus al Propagandei. O onoare deosebită pentru noi, l-am felicitat şi i-am urat succes. Cine ştie, poate vom avea curând şi un ministru în cabinetul de la Moscova…

Am urmărit prea mult timp ştirile! La ora 10 00 încep cursurile de rusă la Universitatea din Bucureşti. Oricum, alte limbi străine nu se mai studiază dar rusa este obligatorie pentru obţinerea cetăţeniei. La capătul procesului de  dobândire a cetăţeniei, trebuie să dai un interviu în limba rusă. Mă pregătesc asiduu, nu vreau să rămân apatrid. Mai am probleme, nu deprind uşor alfabetul chirilic dar în general mă descurc. Filmele şi publicaţiile în limba rusă difuzate pe scară largă mă ajută enorm. De la universitate, după ce termin cursurile de limba rusă, îmi chem şoferul cu limuzina (o capodoperă, produsă integral în Federaţia Rusă, integral electrică, suntem în competiţie doar cu China în acest domeniu) ca să ajung foarte rapid la Editura de Stat, aflată sub egida Asociaţiei de Prietenie (am renunţat la “Româno – Rusă”, un anacronism, acum toţi avem nevoie de cetăţenia rusă). Cum am devenit directorul acestei edituri (singura dealtfel), este o poveste lungă, foarte frumoasă. La Kiev, pe teritoriul oblast Ucraina, parte a Federaţiei Ruse, a avut loc un congres al spiritualităţii ruse, în noul context, post-război. Am participat şi am avut chiar o discuţie cu Vladimir Putin. Acesta a spus că pe teritoriul oblast România trebuie să cunoaştem mai bine cultura rusă şi binefacerile ei. Mi-a dezvăluit că FSB a mai găsit prin bibliotecile private din Bucureşti ale celor arestaţi pentru a-şi ispăşi pedeapsa în Siberia scrieri ale unor scriitori ruşi interzişi, precum Uliţkaia sau – incredibil – ale unor autori ucraineni care demult au dispărut chiar din oblast Ucraina, precum Kurkov. “Aşa ceva nu vom tolera”, a spus ridicând puţin vocea marele nostru conducător. Tot el a avut ideea creării Editurii de Stat şi a cerut ministrului Culturii să subvenţioneze apariţia a cel puţin 100 de titluri pe an. Autori ruşi în traduceri noi, desigur pornind de la Tolstoi şi Dostoievski, ajungând până la cei care au fost martorii Marii Operaţiuni Speciale Împotriva NATO şi au scris despre lupta împotriva fascismului occidental.

Grea misiune, trebuie să mă apuc de lucru şi să stabilesc lista traducerilor. Desigur, autorii autohtoni care vor dori să scrie despre Marea Operaţiune sunt bineveniţi dar întâietate o au autorii ruşi.

După câteva ore de muncă asiduă la Editura de Stat, ajung să iau în grabă prânzul, în cea mai apropiată locaţie, nu am de ales. Ajung aşadar la Academia de Muzică “Şostakovici” unde mai au doar icre de păstrăv cu hrişcă. Icrele sunt produse la noi, după tehnologia nouă rusă, unică în lume, iar hrişca vine din oblast Ucraina. Pornind de la Mariupol, pe întreaga întindere a Mării Negre, se cultivă acum hrişcă, pentru a potoli foamea naţiunilor din Europa ocupată. Am mai prins şi un pahar de cvas, tinerii muzicieni nu consumă vodcă. Am plătit în ruble, cu noul meu card de la Sberbank care şi-a deschis o filială în imediata apropiere a locuinţei mele. Rubla ne permite să circulăm şi să plătim oriunde în Europa ocupată (cu excepţia teritoriilor unde încă se mai duc lupte dar cine şi-ar planifica o vacanţă la Polul Nord?). Avem însă nevoie de paşaportul Federaţiei Ruse. Nu trebuie sâ-l arăţi la ieşirea din oblast, Sistemul Schengen se cheamă acum tot Sistemul Schengen (în amintirea ultimei mari bătălii, purtată simbolic în oblast Luxemburg), numai că FSB mai face controale inopinate şi rişti să ajungi în Siberia.

La prânz mănânc întotdeauna lejer. Motivul este că la ora 16 00 suntem obligaţi să ieşim în stradă pentru a face o jumătate de oră de exerciţii fizice. Preşedintele Putin a vizitat Bucureştiul şi a remarcat sedentarismul locuitorilor, în contrast cu ritmul său de viaţă care i-a permis să ne conducă la o vârstă atât de înaintată. A decis ca prima măsură a Ocupaţiei să fie instituirea educaţiei fizice zilnice obligatorii. Măsura este valabilă şi în alte oblast-uri de pe teritoriul Europei. Găsesc că este o măsură foarte bună, în plus pot şi socializa: astăzi îmi petrec jumătatea de oră de sport în faţa Academiei de Muzică “Şostakovici”, alături de studenţi.

În formă fizică maximă, după două mese echilibrate, pot să mă întorc la Universitate unde ţin un curs despre civilizaţia rusă. Este un curs nou, chiar dacă nu ştiu încă la perfecţie limba rusă, pot vorbi despre conceptul de “spaţiu rus”, despre arta şi spiritualitatea rusă, despre geniul politic al marelui nostru conducător. De la Ministerul Educaţiei mi-au transmis că la astfel de cursuri prezenţa este obligatorie, aşa că la sfârşit întocmesc lista celor prezenţi şi o înmânez secretarului de partid al “Rusia Unită” din universitate. Am observat că o studentă din ultimul rând nu a aplaudat la finalul prelegerii mele dar astâzi sunt blând şi tolerant, poate că a fost o întâmplare, poate era obosită sau se gândea la altceva, nu voi raporta acest incident.

Imediat ce se încheie cursul, realizez că se apropie ora concertului Rahmaninov la Ateneu, interpretat de orchestra din oblast Azerbaidjan, iar eu, ca oficial al Ocupaţiei, trebuie să fiu prezent. În timp ce mâ îndrept spre Ateneu, în limuzina rusă, primesc un telefon de la însuşi Ciprian Mega, proaspătul director al Centrului de Cinematografie Rus: “Maestre, ce mai faci? În seara aceasta, în cinstea numirii mele, Rossia 1 transmite “21 de rubini”. Ştii, filmul acela de demult dar fără asemenea realizări nu aş fi fost astăzi ceea ce sunt. Îţi aduci aminte, cronica ta favorabilă a fost citită la acea vreme de Nikita Mihalkov şi ai suferit din partea vechiului regim. Aşa că te rog să îl mai vezi odată şi, dacă poţi, mâine să scrii ceva pentru Komsomolskaya Pravda”.

Cum să-l refuz pe noul demnitar, tovarăş de suferinţă şi de bucurii? Nu pot face una ca asta. Nu pot nici să lipsesc de la concert, voi fi văzut. Îmi aduc aminte însă perfect filmul, aşa că am decis. Merg la concert şi apoi, venind acasă, voi scrie articolul pentru Komsomolskaya Pravda. Îl voi ruga pe şoferul limuzinei mele să pornească radioul în drum spre casă – evenimentele sunt în plină desfăşurare şi trebuie să fiu la curent cu tot ce se întâmplă în timpul Ocupaţiei.

Distribuie acest articol

40 COMENTARII

  1. superb… o mentiune totusi: studenta care nu a aplaudat ar fi trebuit pedepsita… lipsa de apreciere a valorilor ruse e o dovada de fascism si deci de netolerat. Cred ca se impunea o operatiune speciala!

    • Doar fascism? De ce să nu mergem până la capăt: NAZISM, tovule, nazism curat. Și sama, în vastul Gulag siberian este loc destul pentru dușmanii noului popor internaționalist sovietic și mondial.! Doamne feri…

  2. E din ce in ce mai posibil ca fictiunea sa devina realitate.Parintii mei erau in Bucuresti cand au intrat rusii si au țrait in societatea noua comunista. Ani sinistrii,sute de mii de morti la Canal,si in inchisori. Am avut si eu parte de 30 de ani de comunism de origine ruso-asiatica.Sper sa nu ajungem din nou pe mana rusilor.

  3. In realitate ocupatia ar arata cam asa :
    PSD PNL USR UDMR AUR & Comp s-au reunit intr-un mare partid de respiratie nationala
    Judecatorii, securistii, militienii , politrucii au in continuare pensii speciale
    Armata e formata din 5000 de generali cu pensii speciale
    Iohanis in sfirsit a prins un post cu titula sforaitoare la nivel european.
    Nu se mai organizeaza alegeri, nu ar mai avea rost.
    Aparatul bugetar angajeaza 80 % din populatie.
    Armata Rosie nu are nevoie sa mentina trupe de ocupatie in Romania, ne tinem ocupati singuri.
    Germania, Franta au iesit din NATO si UE a fost reinfiintata ca parte a Federatiei Ruse. Este condusa tot de la Bruxelles, cu Ursula si restul, au facut un deal foarte bun cu Putin, acum gindacii si carnea de laborator sunt obligatoriii. Ca si statul in casa pe motive de clima, doar cei cu functii ca Iohanis mai au acces la masini sau avioane.

  4. Scenariu puțin credibil: Iliescu, mausoleu? Se fac mausolee în timpul vieții? În situația imaginată i-ar sta mult mai bine președinte reales, măi dragă!

  5. Superb. Mulțumesc. Acum câteva luni am considerat ca fiul meu e destul de mare ca să vadă Cel mai iubit dintre pământeni. Face 17 în toamna, iar eu 55. Tata a fost închis de comuniști și tatăl lui a reușit sa se întoarcă din Siberia. Doamne ferește sa o luam de la capăt.

  6. Nu-i nevoie de loc de imaginație, este de ajuns puțintică răbdare!

    Dupa victoria in alegeri, Polul Suveranist ne scoate urgent din UE si NATO si ne ingreaza in Uniunea Asiatica a lui Putin.
    Asa ca vom vedea pe viu cum este in Imperiul Rus!

  7. Dar nu trebuie sa ne imaginam…este suficient sa ne uitam in istorie…si o sa vedem ce a insemnat „beneficiul” rusiei. Perioada in care am fost sub influenta rusiei a fost probabil cea mai neagra perioada din istoria Romaniei

  8. In istorie Romania nu a fost niciodata cu adevarat ocupata. Intotdeauna a existat o forma de autonomie, chiar foarte mare. Dacia (romanii nu au facut multi purici), Transilvania (voivodat, principat), Tarile Romane (suzeranitate turca dar nu ocupatie deplina), Romania (Germania, URSS – fara baze militare, mai nou baze NATO dar relativ minore si romanesti in esenta). Nici acum nu cred ca se gandeste cineva in mod serios sa ne ocupe. In opinia mea una din cauze este ca in Romania coexista in mod civilizat o multitudine de influente si dinspre est si dinspre vest, sud, nord, sus, jos, oblic, diagonal si orice alte directii pot fi imaginate.
    In privinta filmului „21 de rubini” nu l-am vazut. Am vazut in schimb celalalt film facut de Ciprian Mega „Dimineata care nu se va sfarsi”, un film care mi s-a parut bine facut, actori buni, dialoguri si personaje credibile si bine conturate, scanariu, imagine, muzica, modul in care a fost filmat, ritmul, dinamica filmului. E mai complex decat marea majoritate a filmelor facute acum.

    • Subtil, bravo! „Nu e dracul chiar asa de negru, autorul filmului capodopera, influente din toate punctele cardinale”….despre criminalul Putin nu scapam nici o vorba

  9. Nu au reusit Napoleon si Hitler. Stalin a fost speriat de bomba atomica, dar a fost menajat la sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial. Daca Aliatii ar fi avut atunci sange in instalatie, l-ar fi „ras”, impreuna cu bolsevismul si comunismul la un loc. Altfel ar fi aratat lumea astazi! Acum ne gandim la zicala „pe cine nu lasi sa moara, nu te lasa sa traiesti” cu un Putin mai agresiv ca oricand batand cu cizmele la granitele Europei, visand la un imperiu intins de la Lisabona la Vladivostok.

  10. Ha, ha, ha, haioasa si tragica totodata acest istorie. Eu ma indoiesc ca in imperiul mondial Rus s-ar mai gasi ceva, ma indoiesc ca ar exista „prinz”, fie si frugal, ma indoiesc ca ar exista vodca. Ma indoiesc ca ar fi nevoie de traduceri odata ce tot poporul ar vorbi rusa.
    Dar cea mai ciudata idee e îmi chem şoferul cu limuzina (o capodoperă, produsă integral în Federaţia Rusă, integral electrică, suntem în competiţie doar cu China în acest domeniu , nu atit ca ar exista limuzine, chiar si pt prominentii sustinatori, dar electrica mi se pare o confuzie, nu cumva Putin si-a luat-o pe Ursula de amanta?

    Serios vorbind rusii se sperie si de basinile lor, de abia au reusit sa intre citiva sute de metri in Ucraina, lumea condusa de rusi ar fi o lume radioactiva, nelocuibila, cu femei cu mustata si sinii in spate.

    • Adevărul este că o limuzină electrică nu prea corespunde spiritului rusesc, atât de neaoș și direct, lipsit de dulcegăriile cosmopolite, irelevante și obositoare, numite eufemistic rafinament. Iar cutiile de chibrituri electrice chinezești sunt bune cel mult ca bibelouri sau ca pitici de grădină, dar nu scot în relief caracterul dominant al mujicului sovietic.
      Abia o Volga supraetajată ar fi tocmai potrivită pentru un demnitar de provincie, un vehicul cu propulsie de top, ultima invenție a institutelor de cercetare rusești, și anume petrolul brut, atât de căutat după distrugerea rafinăriilor în operațiile speciale ale anilor trecuți. Noile limuzine AZLK cu două întrări și covoare roșii, cu tapițerie din blană de urs polar, sunt rezervate șefilor de oblasturi (habar n-am dacă ăsta e pluralul corect). Astea sunt fie pe gaz, fie cu propulsor cu reacție întârziată. Iar pentru demnitarii moscoviti sunt limuzinele cu turelă și reactor nuclear. Tapițeria este din blană de irbis, iar intarsiile din fildeș de mamut siberian congelat.
      În plus, ce este ăla „șofer”? Nu, tovarășe, limuzina unui șef de editură are un echipaj format dintr-un tirist și un fochist, iar la etaj un observator. Dacă are rezultate bune în branșă, posesorul de limuzină ar putea primi și aprobare pentru remorcă dublu-ax, ca să-și dubleze autonomia de drum la 200 km. Ce să-i faci? Cu doua chiar trei cazane de petrol sulfuros la sută nu se poate mai mult!

  11. Excelent…
    La partea cu mausoleul lui Iliescu, deja nu mai puteam de râs…
    Dar în același timp groaznic un asemenea scenariu…

  12. De ce trebuie sa ne imaginam ceva cand putem citi martori oculari la acest eveniment.
    Cititi-l pe Caragiale care povesteste de ocupatia Romaniei de trupele tariste in timpul unuia din numeroasele razboaie ruso-turce si reactia populatiei.
    Eu l-am citit si din pacate Caragiale nu corespunde narativului oficial pentru ca in esenta poporul roman astepta cu nerabdare si bucurie un nou razboi ruso-turc. Un motiv fiind prosperitate economica adusa de trupele rusesti. Bineinteles ca toti vor intelege ca imi doresc ca armata rusa sa ocupe Romania. Eu nu vreau picior de rus la noi in tara dar asta nu inseamna ca nu mai sunt in stare sa judec rational. Mie propaganda pro-contra nu mi-a blocat inca neuronii. Apropo, cati mai aveti centrale de apartament si masini pe benzina?!

  13. Buna initiativa.
    Ar mai fi de adaugat stirile din subteran:
    – recrutarile fortate de colegi prieteni din Bucuresti pentru luptele de la Polul Nord
    – jafurile soldatilor rusi

  14. Am rîs ca pe vremea serialului cu Tanța și Costel și a umoristicei reviste Urzica.

    À propos, circulă de vreo 3 zile un video, la fel de haios și tot pe teme politice, cu un influencer TikTok.

    Băiatul ăsta a făcut videoclipuri virale criticând starea economiei și a ajuns la televiziunea națională. Apoi i s-au oferit 50.000 de dolari pentru a face o postare în care să îl laude pe Putin.

    „Care ar fi tariful tău pentru a posta videoclipuri pozitive despre Vladimir Putin?”, a fost întrebat într-un e-mail care i-a fost trimis după ce a apărut la știri pentru că a criticat starea economiei.

    I-au oferit 50.000 de dolari pentru a posta un singur video deși contul său are doar 400.000 de urmăritori…

    Iată ce povestește influencerul însuși în clipul de pe Twitter:

    https://twitter.com/WallStreetApes/status/1784071565837259093

    „Tocmai am primit un e-mail foarte interesant. Pentru cei care nu știu, sunt un critic al economiei actuale. Și, recent, am postat gândurile mele despre economie și, după cum știți, nu e de bine. Nu spun că este vina lui Medvedev. Nu spun că e vina lui Putin.

    Nu spun că e vina cuiva. Dar, evident, Putin e președinte și economia e nașpa. Așa că, în mod natural, vina cade pe el. Iar unele dintre aceste videoclipuri în care sunt extrem de critic la adresa guvernului au devenit atât de virale încât am fost literalmente prezentat la ora 19.00, în prime time, la Fox News, aseară. Iar în această dimineață am primit un e-mail de la cineva care spunea că este de la Partidul Rusia Unită.

    Și a spus: „Care ar fi tariful tău pentru a posta videoclipuri pozitive despre Vladimir Putin?”. Iar eu am răspuns, sincer, că nu știu nimic despre economie. Nu pretind că mă pricep la economie, nu știu nimic despre politică și prefer să nu mă bag în asta. La urma urmei, sunt doar un tip oarecare. Nu sunt un politician.

    Nu sunt un analist conservator sau liberal. Sunt doar un om normal. Așa că mi-au răspuns: „Înțelegem că nu ești un fan al Partidului Rusia Unită în acest moment. Cât ar costa?”

    La care mi-am zis: Știi ce? Ia să văd cât de mult vor ei să postez așa ceva. 50 de mii de dolari! Și au spus da!!! Pentru cei dintre voi care nu știți nimic despre social media, eu am un alt cont care este masiv. Și, pentru „brand deals” pe contul meu de 3.000.000 de urmăritori, primesc 5.000 de dolari.

    Ăștia mi-au oferit 50 de mii de dolari pentru un videoclip pe acest cont cu doar 400.000 de urmăritori? Nu voi minți. Am fost foarte, foarte tentat, dar nu am făcut-o.”

  15. Unii ar spune că exagerați. Dar cele scrise nu-s imaginație pură, au mai fost, e drept că doar pe-o jumătate de Europă. SovRom-urile ce-au fost? Librăria Universității din Cluj se numea Cartea Rusă. Cînd am trecut pe-a cincea, ne-au întrebat ce limbă străină vrem să studiem, unii am ales engleza – așa că ne-au băgat pe toți la rusă. A fost și e plină Europa de spioni ruși sau vînduți rușilor, iar România nu face excepție. Zicea undeva Cioran că oriîncotro am lua-o, Rusia ne va ieși în cale. Parcă observa deunăzi Gabriel Liiceanu că rușii nu pot altfel.

  16. Suntem în anul „2037”. Nazismul este reactivat in toată splendoarea „lumii întunecate ruse”. Maldărul de moaște ambulanțe, nu însă dintre cele bine păstrate, este vom(t)at de toată supusimea continentală. Ca un Novum Caput (I)Mundi. Realmente putinismul -„opiumul popoarelor” – a devenit o boala continentală. O Ciuma colectivă! Capitala oblastiei carpato-danubiano-pontice se numește Tiraspol, sau Comrat. Cei mai mulți vor trăi după moda rusească. Fiindcă cei mai mulți nu mai au morală, nici opinie proprie, iar cele „10 porunci” au fost modificate, după ambiția Lucifericului Novum Caput Mundi. 1. Eu, Putin, sunt Demonul tau, hegemonul, sa nu ai alți demoni afară de mine, Putinache-Budihache. 2. Sa nu-ti faci chip cumplit decât al degeneratului KGB-ist Putin. 3. Sa nu ucizi decât români, francezi, germani, englezi, spanioli etc , cu excepția Vorbanilor, Simionilor, Sosoacelor. 4. Să nu furi decât teritorii independente, artefacte, tezaure, tehnologii, mașini de spălat, televizoare și tot ce-ți pică. 5. Să nu ridici marturie mincinoasă împotriva Rusiei-mincinoase. Etc. Balcanii, Dardanele, Constantinopol, Ierusalim, Franța, Germania, Marea Britanie etc. au constituit, așadar, o pradă îmbietoare pentru obeza și neomeneasca FetideNatie rusă. Asistăm, așadar, la o putinizare atât de rapidă încât îi lasă fără grai până și pe cei mai fanatici kremlinezi: Simion, Târziu, Lulea, Sosoaca, Gușă, Severin etc. Cei cu gura mare sunt persecutați că Mandelstam, fugăriți ca Bunin, Tefi, Soljenitin sau deportati, ca tătarii din Crimeea, după rețeta lui Dostoievski. Și dacă românii nu au fost rasiști, vor deveni rasiști. Și numai muscalii vor fi tolerați. Și, aidoma naziștilor, vor iubi ideologiile criminale ca justificare supremă pentru rasismul puținist dement și ucigaș… Ferească Dumnezeu!

  17. Comentariu destul de” favorabil” si politicos, totusi fata de viata si regulile introduse in oblastul in chestiune, de ocupantul rus. Eu, personal, fiind nascut in 1940 am trait din plin anii autentici ai terorii politice si materiale instaurate in fostul stat independent Romania, de ocupantul rus victorios, venit de la Moscova. Comentariul trebuia mai bine garnisit cu mentionarea, intr-o forma potrivita desigur si neofensatoare, a : cartelelor de paine(neagra si cleiosa) , de 1 kg maximum, primita de o familie de 4 persoane ( si aia numai daca capul familiei era in „campul muncii”); a cartelele cu puncte pentru orice fel de imbracaminte, inlusiv chiloti ( care la femei se dadeau doar acelora care prezentau adeverinte de la servici ca lucreaza pe scara!): a vinului rosu facut din sfecla de aceeasi culoare (cu a comunismului), care ii ducea direct la puscarie pe cei care protestau invocand originea vinului in struguri!; a superbelor noi masini negre „Pobeda”(Victoria-in traducere), care brazdau noaptea cu faruri discrete strazile oraselor, pline cu dusmani ai poporului smulsi din paturile lor si disparuti apoi pentru totdeauna; despre prima paine alba, „la liber” si primele dropsuri pe care le-am mancat, cu alti copii de varsta mea, pentru prima data in viata, la 13 ani, cu acazia deschiderii baerelor marelui si minunatului „festival international al tineretului si studentilor” de la Bucuresti, din 1953; despre marile „adunari populare” initiate peste tot in tara, incercuite cu sarma ghimpata, la vedere, unde se reuneau pentru lungi perioade de timp o multime de oameni care aveau pareri diferite, pentru a si le clarifica, si multe alte aspecte la fel de inedite si inegalabile pe care numai o ocupatie culturala ruseasca adevarata, pe muzica lui Rahmaninov si Sostakovici le poate procura si imagina. Ca sa inchei aceasta exemplificare sumara imi amintesc cu infinita nostalgie acei ani cand la serbarile scolare dinclasa I a, a II a, a IIIa, la inceput se canta imnul maretei Uniuni Sovietice, apoi glorioasa Internationala si, in final bine-cunoscutul si iubitul nostru imn national, „Zdrobite catuse in urma raman”!- muzica de Matei Socor si versuri de A.Toma(daca nu ma insel!).Ce timpuri…copiii si tinerii de astazi, habar nu au de ele, pentru ca manualul de Istorie a Romaniei a devenit aproape o disciplina facultativa si extrem de sumara…Pacat, as zice, pentru ca astazi ocupantul rus are metode infinit mai rafinate si mai perfectionate (de catre FSB), cum sunt si acelea vazute in Ucraina, unde a lipsit de case, fabrici, uzine, infrastructura si viata, in primul rand, pe cei care au incercat sa li se opuna. Cine nu isi cunoaste istoria va repeta cu siguranta greselile acesteia.

  18. Felicitari! Foarte bine scris. Ma duce cu gandul la Soumission dpdv al naratiei generale si la Bulgakov dpdv al detaliilor cotidiene!
    Este genul de pamflet cu efect mult mai profund asupra cititorilor decât o simpla critica, mai mult sau mai putin indignata, a gestului preotului Mega.

  19. Ciprian Mega nu poate fi preot al BOR pentru ca la judecata de apoi se va veni pe neamuri, iar el vrea să vină cu rusii. El face ce a invatat din familie. Vedeti cu ce s-au ocupat parintii si bunicii.
    La venirea rusilor in Romania vor fi asteptati cu flori de 40% din populatia tarii. Vor fi PSD-isti, PNL-isti, AUR-isti sau SOS-isti. UDMR-istii chiar daca tin cu rusii, vor merge cu V.Orban. sa-i intampine la Budapesta ca au cetatenie maghiara.
    Va fi a doua etapa dupa decembrie 89.

  20. Cine ii ia de guler pe ticalosii pe care s-au protapit in fruntea tarii si nu fac nimic pentru a o apara, pentru ca, nu-i asa, Romania nu este amenintata? Eu m-as simti mai in siguranta cu niste guvernanti letoni.
    https://www.hotnews.ro/stiri-international-27097993-letonia.htm
    Chiar asa, de ce ne-am complacut in toata istoria noastra sa fim o colonie culturala si religioasa greco-slavo-ortodoxa? De ce nu am privit inspre Nord, inspre Polonia catolica si mai departe spre tarile baltice si Suedia protestanta? De ce nu am face acum o o uniune politica impreuna cu aceste tari, in interiorul UE si NATO?

  21. O sa ma refer doar la pretextul articolului. In BOR e debandada totala. Si nu se poate face nimic din cauza conducatorilor ei, de la cele mai mici trepte pina sus. Cazul Teodosie-Constanta. S-a mai potolit dupa ce l-au rugat frumos si s-au angajat toti la ”omerta”. (Stiti ce era in ”media” despre dinsul si ”amicii lui”. pe scurt: toti au schelete in dulap si se santajeaza reciproc. Ca fi un „el” sau o ”ea’ scheletul, tot acolo e.
    Cam atit. Iar restul, ce zice Hamlet !!

  22. Fără iluzii
    Mda, o versiune optimistă a unei posibile ocupații. Dacă vom fi atacați și ocupați, nu vom fi tratați diferit față de ucraineni. Dacă așa au făcut rușii cu ,,frații” lor, imaginați-vă ce vor face cu noi, diferiți de ei, deși și aici ar fi o discuție… Dar, priviți spre basarabeni ca să înțelegeți cum am fi fost rusificați.
    Așa că trebuie să învățăm să ne apărăm.

  23. Dumnezeule…e un scenariu de groaza, nu neaparat imposibil! Si ma gandesc la cata lipsa de educatie si de constiinta este printre „romanii nostri” – vezi si includerea in delegatia care a fost/pupat la Moscova a actorului Dorel Visan…Rolul din „Cel mai iubit dintre pamanteni” i s-a potrivit manusa! Toti slugoii astia carora li se umezesc ochii cand aud de Rusia merita scuipati pur si simplu. Bizare timpuri ne-a fost dat sa traim…dar poate rasare vreun barbat adevarat din toata cloaca asta, cine stie?! Caci dinspre cei care populeaza acum scena politica e practic imposibil sa-si asume vreunul rolul de lider cu vana – priviti la Macron, pare singurul care are cojones.
    Dumnezeu cu mila…

  24. Nu inteleg de ce o asemenea unanimitate de opinii privind filmele regizorului preot Ciprian Mega , intelectual care nu a facut compromisuri cu comunistii, cu ateii.
    https://youtu.be/4hjcxIsf044?si=zG_De5JNGaWvcrfC
    Nichita Mihalkov, marele actor si realizator al filmului ” Soare inselator”, impresionat de ” Glasul care striga in pustie” a tinut sa il cunoasca pe Ciprian Mega si asa, „21 de rubini” a ajuns la festivalul de la Moscova insotit de creatorii sai.
    Nu exista niciun risc de a cadea in capcana rusilor si este greu de inteles de unde violenta aceasta aproape vadimista impotriva unui roman care vede in politicienii actuali niste iresponsabili.
    Este momentul sa mai ascultam si alte voci decat cele autorizate de autorizate de noii colonizatori.
    https://youtu.be/mSVaaRF6gGw?si=-J7Axi4Lmhm5z8B0
    https://youtu.be/-aqBarTRYzs?si=RKFhaVDwiLr6Zxh3
    https://youtu.be/ZyUBoejNfZA?si=94HfetRvswee9434
    Tainica si minunata lucrarea Domnului care a trimis un preot cu har ,curajos si harnic, la Oradea.

    • Problema nu este activitatea cinematografică a preotului Mega ci gestul participarii la festivalul de la moscova in acest moment. Pt. multi acest gest reprezinta un gen de validare a lui Putin, rusiei si camarilei sale.
      Oare olimpiada din 1936 a adus mai multa liniste in lume? Nu, doar l-a validat pe Hitler si mai mukt in ochii cetatenilor reich-ului.
      Dar olimpiada de la Sotchi?

    • Si CARE este legatura dintre D-zeu si om?!Aha, aia comform dogmelor oficiale dar ale carei biserici?Aha cea ortodoxa care in varianta rusa e patronata de Aparatorul Adevaratei Religii,tzarul VV Putin I.Pai scrieti asta direct, fara invirtituri desi in materie de sofime sinteti campioni.Politicienii romani niste incapabili de acord in majoritate dar mai sint si mici exceptii.
      Si criteriul competentei(daca domnul in cauza nu a facut nici un compromis cu comunistii si cu ateii dupa cum ati scris) e dat de apartentza la o credinta religioasa, la o rleigie si nu oricare ci cea care se vrea singura autentica?!Adica daca esti necredincios/agnostic, ai alte credinte sau esti chiar ateu esti atunci automat incompetent?!Hmmm…Sofisme sofisme..nimic nou…

  25. Putin probabil ca Putin să aibă nevoie de tine…

    Cel mai probabil va trimite să vă ajute, ca comisari, pe cameramanii, femeile de serviciu… și electricienii care participa azi la realizarea propagandei de război rusă, din umbra, și niște maneliști vor restructura tot și îți vor lua catedra, dacă ar putea supraviețui.
    (vezi doar ce a pățit generalul Dragomir și grosul trupelor sale după întoarcerea armelor!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Radu Carp
Radu Carp
Radu Carp este profesor la Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București, Director al Departamentului Politici Publice, Relaţii internaţionale, Studii de securitate (2020 - ). Doctor în drept al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (2002). MA în studii europene și relații internaționale, Institut Européen des Hautes Etudes Internationales, Nisa (1996). Reprezentant al Universităţii din Bucureşti în proiectul CIII-PL-0702-09-2021 - Ethics and Politics in the European Context, parte a reţelei CEEPUS III, coordonat de Universitatea Catolică Ioan Paul al II-lea din Lublin care reuneşte universităţi central şi est-europene (2012 -). Coordonator al echipei Universităţii din Bucureşti în reţeaua ştiinţifică europeană Observatory on Local Autonomy, coordonată de Université de Lille (2015 -). Membru al Academic Curriculum Group, în cadrul E.MA - European Master’s Degree in Human Rights and Democratization, program al Global Campus of Human Rights, Veneţia (2020 - ). Membru al Comisiei de ştiinţe politice, studii de securitate, ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică a CNATDCU (2020 - ). Membru al Consiliului de Conducere al ICR (2017 -). A ocupat funcțiile de membru al Comitetului Executiv al E.MA - European Master’s Degree in Human Rights and Democratization, program al Global Campus of Human Rights, Veneţia (2015-2020), membru al board-ului International Centre for Black Sea Studies, Atena (2010-2012), director general al Institutului Diplomatic Român, Ministerul Afacerilor Externe (2010-2012), prodecan (2008-2010), secretar științific (2010-2012) director al Şcolii Doctorale de Ştiinţă Politică (2015-2020) la Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București. Colaborări și stagii de predare: Global Campus of Human Rights, Veneţia (2019, 2020); Universitá di Genoa (2019); Universitatea Catolică Ioan Paul al II-lea din Lublin (2019); Institutul de Ştiinţe Politice, Universitatea din Viena (2017, 2019); National Tchengchi University, Taiwan (2016); EIUC - European Inter-University Centre for Human Rights and Democratization, Veneţia (2016, 2017, 2018); Universitatea Matej Bel, Banska Bystrica (2016); Universitá degli Studi Florența (2015); Institut für Sozialethik, Universitatea din Viena (2015); Institutul de Ştiinţe Politice, Universitatea Wroclaw (2014, 2017); Universitatea Trnava (2014); Universitatea Umea (2013); Universitatea Carolină, Praga (2013); Universitatea Bologna (proiectul internațional 156171-LLP-1-2009-1-IT-ERASMUS JUSTMEN. „Menu for Justice. Towards a European Curriculum on Judicial Studies”, 2009-2013); Universitatea Szeged (2012); The Munk School of Global Affairs, Universitatea din Toronto (2011); Universitatea „Mykolo Romerio”, Vilnius (2010); Universitatea din Atena (2000). A participat la proiecte de cercetare în colaborare cu mai multe instituţii: Fridtjof Nansen Institute - Fridtjof Nansen Stiftelsen på Polhøgda Oslo (2020 - ), Université Libre de Bruxelles (2020 - ); Comisia Europeană/CRPE (2019); Academia Română (2018); Wilfried Martens Centre for European Studies (2015); Institut für Rechtsphilosophie, Religions-und Kulturrecht, Universitatea din Viena (2006 2008); Institutul European din România (2007); Institutul „Ludwig Boltzmann” pentru Studiul Problematicii Religioase a Integrării Europene, program al New Europe College, București (2004); TMC Asser Instituut, Haga (2002) etc. A publicat 16 cărți în calitate de autor și coautor. Ultima carte publicată : O lumină în întuneric. Democraţie, stat de drept şi drepturile omului într-o lume în schimbare, Cetatea de Scaun, Târgovişte, 2020. Capitole de cărți și articole publicate în: Austria, Belgia, Bulgaria, Germania, Lituania, Polonia, Republica Moldova, Olanda, SUA, Ucraina.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro